Dráguló banki szolgáltatások: megmutatjuk mivel jársz jól!

Pénzcentrum
2009. július 31. 06:20

Tényleg drágábbak lettek a bankok? Egyes bankoknál csak jövő hónaptól, másutt már most is magasabb lakossági folyószámla-vezetési költségekkel találkozhatunk. A számlavezetési díj emelésétől kezdve, az átutalási díjak maximális értékének a megszüntetésén, az eddig ingyenes szolgáltatások díjkötelessé tételén, az ATM-használat drágulásán át, egészen a pluszszámlakivonatok díjának növeléséig rengeteg díjtétel változik/változott. Szokásos banki számlacsomag körképünk mostani állomása így különösen időszerűnek mondható.

A Világgazdaság minap megjelent cikkében arról számol be, hogy számos hazai bank alaposan megváltoztatta lakossági számlavezetési kondícióit. Többek között drágábbá tette egyes szolgáltatásait a CIB, a K&H, az Erste, az FHB, a Budapest Bank, és az OTP is.

Szokásos banki számlakörképünk mostani állomásakor ismét a hazai pénzpiacon tevékenykedő kereskedelmi bankoktól kértünk ajánlatot két, általunk felvázolt ügyfél számára, akik átlagos fizetéssel rendelkeznek és teljesen hétköznapi tranzakciókat hajtanak végre. Azt kértük a bankoktól, hogy ezen ügyfelek számára ajánljanak egy-egy, általuk legjobbnak tartott számlacsomagjukat. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze, melyeket 10 bank, 2009. július 28-30. között szolgáltatott. A cikkünk elkészítésekor a diákoknak, valamint nyugdíjasoknak szóló számlacsomagokat nem vettük figyelembe, hiszen az átlagos, fizetésből élő ügyfelek esetére voltunk kíváncsiak.

Tényleg drágábbak lettek a bankok?

Az általunk felvázolt A-ügyfél havi 100 000 forint jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. A postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, hogy ezúton egyenlítse ki három közüzemi szolgáltatóval szemben fennálló havi számláit, ezenkívül bankon belül (15 ezer forint) és bankon kívül (20 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az interneten keresztül. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (20, illetve 10 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből 5 ezer forintot.

A tíz bank ajánlata közül A-ügyfél számára az MKB Bank nyújtja a legkedvezőbb ajánlatot, amely mindössze havi 350 forintba kerül. A legkedvezőtlenebb konstrukció esetében, amit az OTP ajánl, ennek több mint négyszeresét kellene fizetni ugyanazokért a tranzakciókért, ami éves szinten több mint 13 ezer forintot jelent.

 

Mit, hol és mennyiért?

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?