Alkotmányellenes kivételezni az offshore-cégekkel

2009. október 9. 08:47

it hozhat a költségvetés konyhájára az offshore cégeken keresztül szerzett jövedelemre vonatkozó adókedvezmény? Megéri-e, egyáltalán jogszerű-e ily nagyvonalúan bánni ezzel a magyar adózás hatálya alól korábban kivont jövedelemmel?

Antal Gábor, ügyvéd, adótanácsadó úgy véli, nem. Alkotmányellenes lehet az offshore társaságok adózására vonatkozó amnesztiaszabály - állítja. Ezért az ominózus rendelkezések megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól 2009. január elsejére visszamenőleges hatállyal. Beadványában egyebek között hangsúlyozza, hogy a szabályozás sérti a jogbiztonság, a jogegyenlőség, a közteherviselés és a gazdasági verseny szabadságának alkotmányos alapelveit, továbbá nem tesz eleget Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek sem - írta a Világgazdaság.

A szabályozás alapján az e cégekből hazahozott jövedelmek 75 százalékos társaságiadó- és különadó-mentességet élveznek (azaz ténylegesen 5 százalékos kulccsal adóznak a fő szabály szerint alkalmazandó 20 százalékkal szemben). A magánszemély offshore társaságból hazahozott jövedelme mindössze 10 százalékos adóterhet visel (a fő szabály szerint alkalmazandó - jövedelemtípustól függően - 20, 25 vagy 36 százalékos kulcsok helyett).

 

 

 

 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?