23 °C Budapest

Pesten menőbb az "offshore-ozás" mint vidéken

2009. szeptember 23. 15:02

A Cégfürkész adatai szerint átlagosan minden 100. magyar cégnek vannak offshore kapcsolatai. A nagy részük Budapesthez, illetve az ingatlanszakmához kötődik.

A rendkívül kedvező, alacsony adózás miatt offshore "paradicsomnak" egy 2003-as Pénzügyminisztériumi rendelet szerint 46 állam számít. A magyar és offshore cégek között igencsak változatos kapcsolatrendszer állhat fönt. Az offshore cég többek között lehet kft. társasági tag, bt. beltag és kültag, vagy többségi befolyású részvényes. Az adatbázisban szereplő körülbelül 5000 offshore kapcsolattal rendelkező cég 48%-ánál az offshore cég kft. társasági tag, 30%-ánál többségi tulajdonú tag. 9%-uknál közvetlen irányító tagról, 6%-nál pedig jelentős befolyású részvényesről beszélhetünk.

A bejegyzés helye szerint az összes működő hazai céghez viszonyítva a budapesti cégek aránya 39%, míg az összes működő, offshore kapcsolattal rendelkező hazai cég közül a budapestiek aránya 73,8%. Tehát körülbelül 4-szer több budapesti cégnek van offshore háttere, mint vidékinek.

A Cégfürkészben szereplő offshore kapcsolatokkal rendelkező magyar cégek 304-féle tevékenységet folytatnak. A legnagyobb arányban, 48%-ban a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése szerepel a listán, ezt követi az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás 6%-kal, majd az épületépítési projekt szervezése (4%) és a vagyonkezelés (4%) következik. A 10-es toplistában szerepel még az üzletvezetés, a vegyes termékkörű kereskedelem, a személygépjármű-, könnyűgépjármű kereskedelem, az ingatlankezelés, szállodai szolgáltatás és az éttermi, mozgó vendéglátás.

A Cégfürkész adatai alapján az összes működő magyar cég 1 %-ának vannak offshore érdekeltségei. Ha megvizsgáljuk azt, hogy árbevétel alapján milyen a cégek aránya, azt tapasztaljuk, hogy minél magasabb az árbevétel, annál nagyobb arányú az offshore részvétel.
A 0-50 millió forintos árbevételi kategóriában 0,6%-a rendelkezik offshore kapcsolattal, 1,11% az 51-300 milliós csoportban, 2,03% a 301-700 milliós kategóriában, 2,9% a 701-2500 milliós bevételi sávban, 3,8% a 2501-4000 milliós kategóriában és 3,4% a 4001 millió forint feletti bevételi sávban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Cégfürkész nem vizsgálta azokat a cégeket, melyek ugyan Magyarországon folytatnak üzleti tevékenységet, de semmilyen hazai bejegyzésük nincsen. Sajnos ezek arányát megbecsülni sem lehet, hiszen ezt szinte lehetetlenné teszik az adott országokban érvényben lévő adatvédelmi rendelkezések és az anonimitás. Ilyen cégek közül sokat találunk az internetes vállalkozások között, ahol a tevékenység is nemzetközi vizeken történik, illetve ahol nehéz az országhatárokat meghúzni.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem