2 °C Budapest

Pesten menőbb az "offshore-ozás" mint vidéken

2009. szeptember 23. 15:02

A Cégfürkész adatai szerint átlagosan minden 100. magyar cégnek vannak offshore kapcsolatai. A nagy részük Budapesthez, illetve az ingatlanszakmához kötődik.

A rendkívül kedvező, alacsony adózás miatt offshore "paradicsomnak" egy 2003-as Pénzügyminisztériumi rendelet szerint 46 állam számít. A magyar és offshore cégek között igencsak változatos kapcsolatrendszer állhat fönt. Az offshore cég többek között lehet kft. társasági tag, bt. beltag és kültag, vagy többségi befolyású részvényes. Az adatbázisban szereplő körülbelül 5000 offshore kapcsolattal rendelkező cég 48%-ánál az offshore cég kft. társasági tag, 30%-ánál többségi tulajdonú tag. 9%-uknál közvetlen irányító tagról, 6%-nál pedig jelentős befolyású részvényesről beszélhetünk.

A bejegyzés helye szerint az összes működő hazai céghez viszonyítva a budapesti cégek aránya 39%, míg az összes működő, offshore kapcsolattal rendelkező hazai cég közül a budapestiek aránya 73,8%. Tehát körülbelül 4-szer több budapesti cégnek van offshore háttere, mint vidékinek.

A Cégfürkészben szereplő offshore kapcsolatokkal rendelkező magyar cégek 304-féle tevékenységet folytatnak. A legnagyobb arányban, 48%-ban a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése szerepel a listán, ezt követi az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás 6%-kal, majd az épületépítési projekt szervezése (4%) és a vagyonkezelés (4%) következik. A 10-es toplistában szerepel még az üzletvezetés, a vegyes termékkörű kereskedelem, a személygépjármű-, könnyűgépjármű kereskedelem, az ingatlankezelés, szállodai szolgáltatás és az éttermi, mozgó vendéglátás.

A Cégfürkész adatai alapján az összes működő magyar cég 1 %-ának vannak offshore érdekeltségei. Ha megvizsgáljuk azt, hogy árbevétel alapján milyen a cégek aránya, azt tapasztaljuk, hogy minél magasabb az árbevétel, annál nagyobb arányú az offshore részvétel.
A 0-50 millió forintos árbevételi kategóriában 0,6%-a rendelkezik offshore kapcsolattal, 1,11% az 51-300 milliós csoportban, 2,03% a 301-700 milliós kategóriában, 2,9% a 701-2500 milliós bevételi sávban, 3,8% a 2501-4000 milliós kategóriában és 3,4% a 4001 millió forint feletti bevételi sávban.

A Cégfürkész nem vizsgálta azokat a cégeket, melyek ugyan Magyarországon folytatnak üzleti tevékenységet, de semmilyen hazai bejegyzésük nincsen. Sajnos ezek arányát megbecsülni sem lehet, hiszen ezt szinte lehetetlenné teszik az adott országokban érvényben lévő adatvédelmi rendelkezések és az anonimitás. Ilyen cégek közül sokat találunk az internetes vállalkozások között, ahol a tevékenység is nemzetközi vizeken történik, illetve ahol nehéz az országhatárokat meghúzni.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?