15 °C Budapest

Pozitív adóslista: gondolkoznak a bankok

Pénzcentrum
2009. szeptember 17. 09:02

Októberben kezdi meg a kölcsönfelvevő magánszemélyek adatait tartalmazó úgynevezett pozitív adóslista létrehozását a bankszektor - az adatvédelmi biztos kifogásai miatt - önkéntes alapon. Több hitelintézet is csatlakozik a rendszerhez - derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

Az OTP-nél - amely a rendelkezésére álló adatbázis miatt mindenképpen különleges helyzetben van - úgy vélik, hogy az előnyöket igazán csak a teljes körű információs rendszer képes biztosítani, a legnagyobb magyar bank tehát továbbra is ezt a megoldást támogatja. Teljes körű információs rendszer hiányában megfontolják a csatlakozást az önkéntes rendszerhez, erről azonban még nem született döntés.

Az UniCredit a lehetséges megoldások közül az átlátható módon szabályozott, teljes körű és a hitelbírálatot megbízhatóan segítő rendszert részesítené előnyben. Az Allianz szintén jó kezdeményezésnek tartja a pozitív adóslistát, annak alkalmazásáról azonban csak a végleges feltételek ismeretében dönt majd. Hasonlóan nyilatkoztak a Napi Gazdaság kérdésére a CIB-nél is.

Az MKB - a rendszer meglétéből származó ügyfél- és szolgáltatói előnyök miatt - a méretgazdaságossági határ elérése nélkül is fontosnak tartja a pozitív adóslista létét.

A Raiffeisen szerint a nyugat-, de már kelet-európai példák is azt mutatják, nincs valóban modern bankrendszer teljes körű adósnyilvántartás nélkül. Elsősorban a jó adósok érdeke, hogy ne csak a nem fizető adósokat "büntesse" a nyilvántartás, ahogy a BAR-lista teszi, hanem a pontosan törlesztőket is preferálja, ami a pozitív adóslista alapján lehetséges. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05