26 °C Budapest

Pozitív adóslista: gondolkoznak a bankok

Pénzcentrum
2009. szeptember 17. 09:02

Októberben kezdi meg a kölcsönfelvevő magánszemélyek adatait tartalmazó úgynevezett pozitív adóslista létrehozását a bankszektor - az adatvédelmi biztos kifogásai miatt - önkéntes alapon. Több hitelintézet is csatlakozik a rendszerhez - derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

Az OTP-nél - amely a rendelkezésére álló adatbázis miatt mindenképpen különleges helyzetben van - úgy vélik, hogy az előnyöket igazán csak a teljes körű információs rendszer képes biztosítani, a legnagyobb magyar bank tehát továbbra is ezt a megoldást támogatja. Teljes körű információs rendszer hiányában megfontolják a csatlakozást az önkéntes rendszerhez, erről azonban még nem született döntés.

Az UniCredit a lehetséges megoldások közül az átlátható módon szabályozott, teljes körű és a hitelbírálatot megbízhatóan segítő rendszert részesítené előnyben. Az Allianz szintén jó kezdeményezésnek tartja a pozitív adóslistát, annak alkalmazásáról azonban csak a végleges feltételek ismeretében dönt majd. Hasonlóan nyilatkoztak a Napi Gazdaság kérdésére a CIB-nél is.

Az MKB - a rendszer meglétéből származó ügyfél- és szolgáltatói előnyök miatt - a méretgazdaságossági határ elérése nélkül is fontosnak tartja a pozitív adóslista létét.

A Raiffeisen szerint a nyugat-, de már kelet-európai példák is azt mutatják, nincs valóban modern bankrendszer teljes körű adósnyilvántartás nélkül. Elsősorban a jó adósok érdeke, hogy ne csak a nem fizető adósokat "büntesse" a nyilvántartás, ahogy a BAR-lista teszi, hanem a pontosan törlesztőket is preferálja, ami a pozitív adóslista alapján lehetséges. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 25. 10:28
A Momentum elnöke és EP-listavezetője nem hajlandó írásban lemondani a szólás- és véleménynyilvánítá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem