Tavasszal kiegészül a BAR-lista: önkéntes alapon működik majd

Pénzcentrum
2009. szeptember 14. 09:47

Jövő áprilisban akár már működhet is a pozitív adóslista, ahol a tartozásaikat rendben fizetők adataihoz is hozzáférhetnek a pénzintézetek. A támogatók gyorsabb, egyszerűbb hiteligénylési folyamatot várnak tőle, az ellenzők az ügyféljogok csorbulásától tartanak - írja a Népszabadság.

Várhatóan októberben kezdődik meg az adatbázis feltöltése, valamint a rendszer tesztelése, ami után jövő áprilisban el is indulhat a pozitív adóslista, a korábbi tervekkel ellentétben azonban csak önkéntes alapon.

A pozitív adóslistát ugyanaz a BISZ Zrt. működteti majd, mint amelyik a Központi Hitelinformációs Rendszert, mivel azonban nem született törvény, a rendszerhez a bankok, és az ügyfelek is önkéntes alapon csatlakoznak majd.

Ez azt jelentené, hogy nem csak a problémás ügyfelekről, de a tartozásaikat időben törlesztőkről is összeállna egy lista, így a bankok könnyebben meghatározhatják ügyfeleik jövőbeli hitel-visszafizetési képességét, így rövidülhet az elbírálási idő, csökkenhet a kockázati felár, és élesebb verseny alakulhat ki a szolgáltatók között az ügyfelekért.

Jóri András adatvédelmi biztos szerint az üzleti érdekeknek engedve korlátoznák a személyes védelemhez fűződő alkotmányos jogokat, ráadásul törvényi keretek felállítása nélkül.

Európában egyébként 15 országban működik pozitív adóslista, és mindössze 6 országban negatív listás rendszer, ahol a pozitív lista összeállítása piaci alapon működik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?