27 °C Budapest

A válság még nincs lejátszva: mi lesz a lakáshitelekkel?

Pénzcentrum
2009. május 11. 06:20

Fel kell oldani a hitelezéshez kapcsolódó félelmeket A hitelintézetek direkt marketing eszközei közül sokan találkozhattak már valós vagy elektronikus postaládájukban hitelkártyára vagy személyi kölcsönre vonatkozó egyedi ajánlattal, a lakáshitelek értékesítésével más a helyzet. A múlt heti Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2009 Konferencia egyik tartalmas panelbeszélgetése a válság alatti és utáni hitelezési technikákat boncolgatta, ahol megállapították, hogy hazánk lakás- és hitelpiaca még nem készült fel egy ilyen traumára.

Lakáshitel egy kattintásra - erre még várni kell

Bár a kihelyezett új állományok tekintetében a tizedére zsugorodott a magyarországi lakáshitelezés, a pénzintézetek szerint a partneri értékesítés aránya nem változott. Az elmúlt fél évben felfokozódtak a hitelezéshez kapcsolódó félelmek, ezeket lassan fel kell oldani és újra teret kell adni a klasszikus értékesítési csatornáknak.

Vannak olyan magyarországi régiók, ahol a mai napig a fióki akvizíciók teszik ki az ügyfélszerzés döntő többségét, a többi értékesítési csatorna mélyen az országos átlag alatt teljesít. A lakáshitel egy tipikusan olyan többszereplős jelzálogtermék, melyet interneten keresztül szinte lehetetlen értékesíteni, személyes kapcsolatok nélkül nem működik.

Korábban: Saját frankhiteleseikkel bántak el a bankok: hol hibáztak?

Egy lakáshitel igénylés során nem csak a kérelmező és az ügyintéző párbajáról beszélhetünk, csörtéket kell vívni az értékbecslővel, a munkáltatóval, a banki bírálatot végző adósminősítő, bíráló és döntéshozó csapattal. Rengeteg információra és személyes kapcsolatra van szükség ahhoz, hogy a kérelem benyújtásától a hitel folyósításáig eljussunk, nem beszélve az utómunkálatokról és a jellemzően 15-35 év közötti futamidő alatt történő eseményekről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az internetes jelzálogbrókerek is személyes tanácsadókat alkalmaznak, akik a kondíciók pontos ismeretében az igénylő paraméterei alapján kiválasztják a megfelelő pénzintézetet és összeállítják a hitelkérelmet. A közvetítők vitathatatlan szerepe ellenére a bankok fiók szinten is próbálnak erősíteni, szakértők szerint nagy kérdés, hogy a bankok miként alakítják át a személyi állományukat a forgalom csökkenésének hatására.

Minden második banki dolgozót nem lehet elküldeni

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 30. 12:48
Megszületett a megállapodás EHF Bajnokok Ligájáról: a Sport TV-t működtető AMC Networks Internationa...
Bankmonitor  |  2024. május 30. 08:23
A bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Az egy...
Holdblog  |  2024. május 30. 08:00
Attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem