0 °C Budapest

Javulhat a banki hitelezés: ismét napirenden a teljes körű adóslista

Pénzcentrum
2009. május 27. 09:47

Ismét előkerült a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvényjavaslat, illetve annak módosítási terve, amely a régi adóst nem ítélné meg kedvezőtlenül, ha az nem akarja, hogy adatai bekerüljenek a rendszerbe, ugyanakkor új hitelszerződések esetén kötelezővé tenné a nyilvántartásba vételt.

A korábbi adatok lekérdezhetősége továbbra is az érintett hozzájárulásától függne, azonban a módosításokkal erősítenék az alkotmányos garanciákat, és a felelős hitelezés követelményét.

A tavaly októberben parlament elé kerülő törvényjavaslatot - amely nem csak a rossz, de a jó adósokat is nyilvántartásba vette volna - ugyanis sok támadás érte. Akkor úgy tervezték, hogy az adós hozzájárulásától függne a nyilvántartásba vétel, amit utólag meg is változtathat, ez a csikicsuki azonban sem a bankok, sem az adós számára nem lenne előnyös - utóbbinak azért nem, mert ha utólag visszavonja, vagy megtagadja a nyilvántartásba vételi engedélyét, úgy negatív megítélés alá esne.

A mostani javaslat alapján kötelező lenne a nyilvántartásba vétel azoknál, akik a törvény hatálybalépése után vesznek fel hitelt, hiszen ők már ennek tudatában mérlegelhetik döntésüket.

A KHR listán szereplők száma egyébként hihetetlen ütemben növekszik: míg 2008-ban 511 ezer regisztrált szerepelt rajta, addig 2009 első negyedévében már 740 ezren.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A törvényjavaslatról akár már ősszel dönthetne a parlament.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem