18 °C Budapest

Javulhat a banki hitelezés: ismét napirenden a teljes körű adóslista

Pénzcentrum
2009. május 27. 09:47

Ismét előkerült a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvényjavaslat, illetve annak módosítási terve, amely a régi adóst nem ítélné meg kedvezőtlenül, ha az nem akarja, hogy adatai bekerüljenek a rendszerbe, ugyanakkor új hitelszerződések esetén kötelezővé tenné a nyilvántartásba vételt.

A korábbi adatok lekérdezhetősége továbbra is az érintett hozzájárulásától függne, azonban a módosításokkal erősítenék az alkotmányos garanciákat, és a felelős hitelezés követelményét.

A tavaly októberben parlament elé kerülő törvényjavaslatot - amely nem csak a rossz, de a jó adósokat is nyilvántartásba vette volna - ugyanis sok támadás érte. Akkor úgy tervezték, hogy az adós hozzájárulásától függne a nyilvántartásba vétel, amit utólag meg is változtathat, ez a csikicsuki azonban sem a bankok, sem az adós számára nem lenne előnyös - utóbbinak azért nem, mert ha utólag visszavonja, vagy megtagadja a nyilvántartásba vételi engedélyét, úgy negatív megítélés alá esne.

A mostani javaslat alapján kötelező lenne a nyilvántartásba vétel azoknál, akik a törvény hatálybalépése után vesznek fel hitelt, hiszen ők már ennek tudatában mérlegelhetik döntésüket.

A KHR listán szereplők száma egyébként hihetetlen ütemben növekszik: míg 2008-ban 511 ezer regisztrált szerepelt rajta, addig 2009 első negyedévében már 740 ezren.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A törvényjavaslatról akár már ősszel dönthetne a parlament.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?