3 °C Budapest

Semmire sem jó a lakásmentő-csomag

2009. szeptember 10. 09:02

Szűk másfél hónapja igényelhetik az ügyfelek a bankoknál az úgynevezett áthidaló kölcsönt, vagyis a kormányzati lakásmentő csomagot. A nagy csinnadrattával beharangozott adósmentés azonban eddig nem túl sikeres: a hitelintézetek beszámolói szerint a szigorú feltételek miatt csak nagyon kis réteg tudja igénybe venni.

Az ügyfelek érdeklődnek az állami mentőcsomag iránt, ám a jogszabály által írott feltételeknek csak nagyon kevesen tudnak eleget tenni, vagy épp a megfelelés igazolását találják túl hosszú és bonyodalmas procedúrának. Aki munkanélküliként szeretné a havi 10 000 forintos törlesztőrészletet igénybe venni, annak egyebek között igazolnia kell, hogy tavaly szeptember 30-a után szűnt meg a munkahelye, ráadásul a munkáltató érdekkörében felmerült okból, például létszámleépítés, átszervezés, gyárbezárás miatt - írta a Világgazdaság.

A háztartás fizetőképességének a csökkenésére hivatkozóknak sincs könnyű dolga. Akiknek késedelmes a kölcsöne, eleve kiesnek a rostán, de azok sem kaphatnak hitelkönnyítést, akik nem tudják igazolni, hogy az első, nem akciós törlesztőrészlet legfeljebb a háztartás jövedelmének negyven százalékát teszi ki. Ráadásul a könnyítés csak két évig vehető igénybe, ezután viszont a korábbinál is magasabb törlesztőrészletet kell havonta kifizetni, így a konstrukció tényleg csak azoknak ajánlható, akik más lehetőséggel nem tudnak élni.

A bankok éppen ezért az állami mentőcsomag helyett saját konstrukcióikat ajánlják a megszorult adósoknak, akik a beszámolók szerint ezeket eddig tízezres nagyságrendben vették igénybe. Az ügyfelek jellemzően a törlesztőrészletek csökkentését kérik, amihez a bankok a tőketörlesztés átmeneti felfüggesztését, illetve a futamidő meghosszabbítását ajánlják fel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?