Semmire sem jó a lakásmentő-csomag

2009. szeptember 10. 09:02

Szűk másfél hónapja igényelhetik az ügyfelek a bankoknál az úgynevezett áthidaló kölcsönt, vagyis a kormányzati lakásmentő csomagot. A nagy csinnadrattával beharangozott adósmentés azonban eddig nem túl sikeres: a hitelintézetek beszámolói szerint a szigorú feltételek miatt csak nagyon kis réteg tudja igénybe venni.

Az ügyfelek érdeklődnek az állami mentőcsomag iránt, ám a jogszabály által írott feltételeknek csak nagyon kevesen tudnak eleget tenni, vagy épp a megfelelés igazolását találják túl hosszú és bonyodalmas procedúrának. Aki munkanélküliként szeretné a havi 10 000 forintos törlesztőrészletet igénybe venni, annak egyebek között igazolnia kell, hogy tavaly szeptember 30-a után szűnt meg a munkahelye, ráadásul a munkáltató érdekkörében felmerült okból, például létszámleépítés, átszervezés, gyárbezárás miatt - írta a Világgazdaság.

A háztartás fizetőképességének a csökkenésére hivatkozóknak sincs könnyű dolga. Akiknek késedelmes a kölcsöne, eleve kiesnek a rostán, de azok sem kaphatnak hitelkönnyítést, akik nem tudják igazolni, hogy az első, nem akciós törlesztőrészlet legfeljebb a háztartás jövedelmének negyven százalékát teszi ki. Ráadásul a könnyítés csak két évig vehető igénybe, ezután viszont a korábbinál is magasabb törlesztőrészletet kell havonta kifizetni, így a konstrukció tényleg csak azoknak ajánlható, akik más lehetőséggel nem tudnak élni.

A bankok éppen ezért az állami mentőcsomag helyett saját konstrukcióikat ajánlják a megszorult adósoknak, akik a beszámolók szerint ezeket eddig tízezres nagyságrendben vették igénybe. Az ügyfelek jellemzően a törlesztőrészletek csökkentését kérik, amihez a bankok a tőketörlesztés átmeneti felfüggesztését, illetve a futamidő meghosszabbítását ajánlják fel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Holdblog  |  2024. április 22. 06:24
Ez csak egy politikai üzenet mondta Zsiday Viktor a Partizán vendégeként arról, hogy a kormányzat az...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm