Megszorult hitelesek, kegyes bankok

2009. június 19. 08:58

Folyamatosan nő a hiteltörlesztési nehézségekkel küszködő banki ügyfelek száma, s míg a kormány mentőcsomagja várhatóan csak ősztől lesz elérhető, a hitelnyújtók által felkínált könnyítéseket egyre többen veszik igénybe.

A Világgazdaság arról számolt be, hogy az Aegon Hitelt felvevők 7, a Budapest Banknál lévő hitelfelvevők 10 százaléka élt már a könnyítés lehetőségével. A Raiffeisennél már minden ötödik ügyfél kért átütemezést, ám ebben nagy szerepe lehet, hogy a bank proaktívan viszonyul a kérdéshez, és nem vár arra, hogy az ügyfél jelezze a bank felé, nem képes fizetni.

A könnyítések közül a bankok beszámolói szerint a futamidő meghosszabbítása és a tőketörlesztési moratórium szerepel az első helyen, bár utóbbit természetesen csak az kérheti, aki tőkét is visszafizet a havi részletekben. Akik csak kamatot és kezelési költséget fizetnek, általában élhetnek új hitel lehetőségével vagy a hátralék részletekben történő kifizetésével. A futamidő meghosszabbítása is természetesen azok számára jelent lényegi könnyebbséget, akiknek rövid lejáratú a kölcsönük.

Az életbiztosítással kombinált lakáshitelek esetében annuitássá alakítással és a futamidő meghosszabbításával tudnak operálni a bankok. A leválasztott életbiztosítástól viszont általában csak nagy veszteséggel szabadulhatnak meg az ügyfelek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakás-takarékpénztárral összekapcsolt hiteleknél az OTP csökkentheti a havi betétfizetés összegét, s a kölcsön részleteit az utólag kötött lakástakarék-szerződések esetén is mérsékelni tudja. Az OTP adósvédelmi programjában átmenetelileg fix törlesztőrészletűvé alakítani a hitelüket, sőt, szóba jöhet a részlet átmeneti csökkenése is. A Raiffeisennél is van ilyenre lehetőség, a Budapest Banknál pedig a részletek teljes felfüggesztésére is van mód.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?