15 °C Budapest

Megszorult hitelesek, kegyes bankok

2009. június 19. 08:58

Folyamatosan nő a hiteltörlesztési nehézségekkel küszködő banki ügyfelek száma, s míg a kormány mentőcsomagja várhatóan csak ősztől lesz elérhető, a hitelnyújtók által felkínált könnyítéseket egyre többen veszik igénybe.

A Világgazdaság arról számolt be, hogy az Aegon Hitelt felvevők 7, a Budapest Banknál lévő hitelfelvevők 10 százaléka élt már a könnyítés lehetőségével. A Raiffeisennél már minden ötödik ügyfél kért átütemezést, ám ebben nagy szerepe lehet, hogy a bank proaktívan viszonyul a kérdéshez, és nem vár arra, hogy az ügyfél jelezze a bank felé, nem képes fizetni.

A könnyítések közül a bankok beszámolói szerint a futamidő meghosszabbítása és a tőketörlesztési moratórium szerepel az első helyen, bár utóbbit természetesen csak az kérheti, aki tőkét is visszafizet a havi részletekben. Akik csak kamatot és kezelési költséget fizetnek, általában élhetnek új hitel lehetőségével vagy a hátralék részletekben történő kifizetésével. A futamidő meghosszabbítása is természetesen azok számára jelent lényegi könnyebbséget, akiknek rövid lejáratú a kölcsönük.

Az életbiztosítással kombinált lakáshitelek esetében annuitássá alakítással és a futamidő meghosszabbításával tudnak operálni a bankok. A leválasztott életbiztosítástól viszont általában csak nagy veszteséggel szabadulhatnak meg az ügyfelek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lakás-takarékpénztárral összekapcsolt hiteleknél az OTP csökkentheti a havi betétfizetés összegét, s a kölcsön részleteit az utólag kötött lakástakarék-szerződések esetén is mérsékelni tudja. Az OTP adósvédelmi programjában átmenetelileg fix törlesztőrészletűvé alakítani a hitelüket, sőt, szóba jöhet a részlet átmeneti csökkenése is. A Raiffeisennél is van ilyenre lehetőség, a Budapest Banknál pedig a részletek teljes felfüggesztésére is van mód.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?