Mi sül ki ebből? - Üresen kongó bankoktól félnek egyesek

2009. szeptember 8. 11:55

Korlátozná a pénzintézetek döntési szabadságát, és félő, hogy a jobban teljesítő munkatársakat ösztönözné a kilépésre a bankárprémiumok tervezett megzabolázása - adja hírül a brit és a német bankszövetség aggodalmait a Bloomberg.

A G20-as országok pénzügyminisztereinek három nappal ezelőtti londoni találkozóján a miniszterek és a központi bankárok egyetértettek abban, hogy a bankári fizetések területén változtatásokra van szükség, és nem zárták ki globális irányelvek bevezetését sem. A részletes javaslatokat a szeptember 24-25-én esedékes pittsburghi G20 csúcstalálkozón tárgyalják az érintett országok állam- és kormányfői. A megbeszélések középpontjában a rövid távú kockázatok megelőzése érdekében tervezett lépések lesznek.

A pénzügyi vezetők egyöntetűen rákényszerítenék a bankokat, hogy fizettessék vissza az alkalmazottaikkal a később bedőlt ügyletek után fizetett prémiumokat. Megoldás lehetne továbbá, hogy csupán a hosszú távú teljesítmények után, az ügyletek kifutását követően folyósítsák az üzletkötők jutalékait.

A brit bankszövetség szkeptikus a visszafizettethetőséggel kapcsolatban. Egyes emberek esetleg már elhagyták a céget, mások talán már a prémiumot fizető bank országából is távoztak mire a visszautaltatásra kerülne sor. Emellett az is előfordulhat, hogy időközben a bankár már elköltötte a fizetését - nyilatkozták.

A 220 bankot tömörítő német bankszövetség a fizetési plafonok bevezetése ellen tiltakozik. Álláspontjuk szerint az ehhez hasonló kérdésekben a vállalatoknak önállóan kellene dönteniük. Manfred Weber, a szervezet vezetője szerint nem az a fő feladata a szabályozóknak, hogy egyszerűen több szabályt gyártsanak, hanem a rendszer jobbá és megfelelően végrehajthatóvá alakításán kell dolgozniuk.

Piaci szereplők, köztük az amszterdami székhelyű Darwin Platform alapkezelő alapítója és vezérigazgatója, Clayton Heijman szerint is elvándorlás következhet be a pénzintézetektől más pénzügyi intézményekhez, például az alapkezelőkhöz. Mindenki, aki tehetséggel és vállalkozó szellemmel bír, ott fogja hagyni a bankokat - nyilatkozta a Bloombergnek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
MEDIA1  |  2022. november 30. 15:30
Megnéztük, mi az igazság abban, amit a Telex írt Novák András, az ATV tudósítójának Oroszországban k...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?