29 °C Budapest

Nem unatkoznak a pénzintézetek: 3 millió panasz árasztotta el őket!

2009. szeptember 6. 08:02

Fogyasztók közel 3 millió panasz tettek bankok, takarékszövetkezetek, biztosítók és egyéb pénzügyi intézmények ellen egy év alatt Nagy-Britanniában.

A brit pénzügyi felügyelet (Financial Services Authority) első alkalommal hozott nyilvánosságra ilyen jellegű statisztikákat, ahol a grafikonok bizony meredek emelkedést mutatnak, főként a hitelkártyákkal kapcsolatban felmerült panaszok esetén.

Emellett a nem megfelelő szolgáltatási színvonalra, és adminisztratív hibákra is sok panasz érkezett. Háromból kettő panasz bankokat érintett, melyek 2008 második felében több mint egymilliót tettek ki.

Miközben a válság nyomán a benyújtott panaszok száma drasztikusan emelkedett, a visszautasított panaszok száma szintén növekedést mutatott. A brit pénzügyi ombudsman hivatala (Financial Ombudsman Service) szóvivője szerint a pénzintézetek valóban "keményebben" bánnak ügyfeleikkel, ami a válság miatti nyomással magyarázható.

Az FSA statisztikái egyébként a pénzintézetek által szolgáltatott adatokon alapulnak. Ezekből jól látszik, hogy 2006 első felében mért adatokhoz képest, 2008 második felére egyharmaddal nőtt a panaszok száma. Ezen belül a számlákkal kapcsolatos panaszoké megduplázódott (530 ezer), a hitelkártyával kapcsolatosak megháromszorozódtak (151 ezer).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számok azt is mutatják, hogy egyre több ügyfél panaszkodik a bankok "túlszámlázása" miatt, amikor bizonyos tranzakciókért indokolatlan díjakat számítanak fel. Ez 2006 elején még csak 97 ezer ügyfelet érintett, de alig több mint 12 hónappal később már több mint 650 ezret.

A panaszok száma persze nem csak Nagy-Britanniában, de hazánkban is jelentős növekedést mutatott. A PSZÁF statisztikái szerint 2009. első félévében 69 százalékkal nőtt a benyújtott panaszok száma az előző félévhez képest. A növekedés elsősorban a többi panaszhoz képest alacsony részarányt képviselő tőkepiaci szektort érintette, ahol a tárgyidőszakban a panaszok száma több mint háromszorosára ugrott.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem