22 °C Budapest

Óriási érdeklődés mellett indul a nagy hitelmentés

2009. július 15. 08:50

Amint arról hétfőn a Portfolio.hu is beszámolt, elfogadta az Európai Bizottság a magyar lakáshitel-támogatási programot. Tegnap ennek végrehajtásáról egyeztetettek a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség és a hitelintézetek képviselői. Mint kiderült, a bankok nem vártak tátott szájjal az EU jóváhagyására, a korábbi verzió alapján megkezdték a felkészülést a program végrehajtására. A garancia munkanélküliek esetében a tőke és a kamat legfeljebb 80, dolgozók esetében pedig legfeljebb 70 százalékára jár, és egy évig igényelhető tíz- ill. húszmillió forintos hitelösszegig lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekre, valamint lakáslízingre.

2009.07.13 18:11
Jóváhagyták Brüsszelben a magyar lakáshitel-támogatási programot

Végrehajtási rendeletet készít a Pénzügyminisztérium, a tegnapi tanácskozás résztvevői erről egyeztettek. A módosított jogszabály 15 nap után lép hatályba - számolt be a Világgazdaság. A lapnak az OTP-nél elmondták: az első törvénytervezet ismeretében megkezdték a felkészülést, bár az érintettek körének kibővítése és a feltételek változása miatt a kialakított eljárásrenden is változtatni kellett. Az életbelépésig teljes körűen felkészül a bank - hangsúlyozták.


Nem csupán a mostani lakásmentő csomag, de a már korábban is igénybe vehető könnyítések iránt is nagy az érdeklődés az ügyfelek részéről. A Raiffeisen Banknál már több ezer ügyfél igénybe vette ezeket, az FHB Jelzálogbanknál pedig az általuk indított Ügyféltámogató program (ÜTP) keretében is segítenek. A többiekhez hasonlóan a CIB Banknál is úgy vélték, az ügyfeleket nem az érdekli elsősorban, hogy állami segítség áll-e a könnyítés mögött, hanem hogy ezt megkapják.

Fontos a proaktív hozzáállás mind a bank, mind az ügyfél részéről. Utóbbinak érdeke, hogy minél előbb felhívja a bank figyelmét fizetési nehézségeiről, hisz ekkor még jobb a tárgyalási pozíciója, a bankok pedig igyekeznek közvetlen módon megkeresni az ügyfeleket, hogy ezt figyelmükbe ajánlják.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05