15 °C Budapest

Az EU is támogatja a magyar lakáshitel-veszteseket

Pénzcentrum
2009. július 14. 08:19

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok támogatása.

Az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a jelenlegi gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok támogatása. A bizottsági közlemény emlékeztet rá, hogy a június 16-án bejelentett program áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok - legfeljebb két éven keresztül - az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik. A Bizottság megállapította, hogy az intézkedés összeegyeztethető az EK-Szerződéssel, amely bizonyos körülmények között lehetővé teszi a magánszemélyeknek nyújtott állami támogatást. A támogatás ugyanis szociális jellegű, és megkülönböztetés nélkül nyújtják, iszen valamennyi, Magyarországon lakáscélú kölcsönt folyósító bank előtt nyitva áll.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos hangoztatta: a kölcsönökre nyújtott magyarországi kezességi program azokat a tulajdonosokat támogatja, akiket annak veszélye fenyeget, hogy nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A jelenlegi pénzügyi válság közepette nagyon fontos, hogy ne csak a nehéz helyzetbe jutott bankok részesüljenek támogatásban, hanem mindenekelőtt maguk a rászoruló háztartások is.
A magyar állam az áthidaló kölcsönök legfeljebb 80%-ának visszafizetéséért vállal kezességet. A támogatási program, amely a 2009. június 30. előtt megkötött hitelszerződésekre alkalmazandó, 2010. június 30-áig tart, mivel Magyarország várakozásai szerint eddig lesz hatással a visszaesés a foglalkoztatásra és a lakóingatlanok lefoglalásának ütemére.

A tartozás azon része után, amelyet az áthidaló kölcsön nem fedez, a hitelező viseli a nemfizetés kockázatát. A kezességgel biztosított áthidaló kölcsönt az első két év elteltével vissza kell fizetni; a magyar állam csak akkor fizet a kezesség ellenében, ha a természetes személy nem képes törleszteni az áthidaló kölcsönt.

A Bizottság megállapította, hogy ugyan az intézkedés célja elsősorban a háztartások támogatása, nem zárható ki, hogy a hitelfelvevőkön kívül a támogatás közvetett kedvezményezettjeiként a kezességi programban részt vevő bankokat is bizonyos előnyhöz juttatja. Ugyanakkor a Bizottság azt is megállapította, hogy a támogatási intézkedés pontosan körülírt közösségi érdekű célkitűzésekre irányul; megfelelő kialakítású a kitűzött célok megvalósításához, és a versenytorzulás mértéke korlátozott.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm