Az EU is támogatja a magyar lakáshitel-veszteseket

Pénzcentrum
2009. július 14. 08:19

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok támogatása.

Az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a jelenlegi gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok támogatása. A bizottsági közlemény emlékeztet rá, hogy a június 16-án bejelentett program áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok - legfeljebb két éven keresztül - az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik. A Bizottság megállapította, hogy az intézkedés összeegyeztethető az EK-Szerződéssel, amely bizonyos körülmények között lehetővé teszi a magánszemélyeknek nyújtott állami támogatást. A támogatás ugyanis szociális jellegű, és megkülönböztetés nélkül nyújtják, iszen valamennyi, Magyarországon lakáscélú kölcsönt folyósító bank előtt nyitva áll.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos hangoztatta: a kölcsönökre nyújtott magyarországi kezességi program azokat a tulajdonosokat támogatja, akiket annak veszélye fenyeget, hogy nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. A jelenlegi pénzügyi válság közepette nagyon fontos, hogy ne csak a nehéz helyzetbe jutott bankok részesüljenek támogatásban, hanem mindenekelőtt maguk a rászoruló háztartások is.
A magyar állam az áthidaló kölcsönök legfeljebb 80%-ának visszafizetéséért vállal kezességet. A támogatási program, amely a 2009. június 30. előtt megkötött hitelszerződésekre alkalmazandó, 2010. június 30-áig tart, mivel Magyarország várakozásai szerint eddig lesz hatással a visszaesés a foglalkoztatásra és a lakóingatlanok lefoglalásának ütemére.

A tartozás azon része után, amelyet az áthidaló kölcsön nem fedez, a hitelező viseli a nemfizetés kockázatát. A kezességgel biztosított áthidaló kölcsönt az első két év elteltével vissza kell fizetni; a magyar állam csak akkor fizet a kezesség ellenében, ha a természetes személy nem képes törleszteni az áthidaló kölcsönt.

A Bizottság megállapította, hogy ugyan az intézkedés célja elsősorban a háztartások támogatása, nem zárható ki, hogy a hitelfelvevőkön kívül a támogatás közvetett kedvezményezettjeiként a kezességi programban részt vevő bankokat is bizonyos előnyhöz juttatja. Ugyanakkor a Bizottság azt is megállapította, hogy a támogatási intézkedés pontosan körülírt közösségi érdekű célkitűzésekre irányul; megfelelő kialakítású a kitűzött célok megvalósításához, és a versenytorzulás mértéke korlátozott.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?