25 °C Budapest

Vigyázat: nagy átveréssé fajulhat az egyoldalú szerződésmódosítások ügye

Pénzcentrum
2009. június 26. 09:10

Augusztus 1-jén lép hatályba a bankok egyoldalú szerződésmódosításáról szóló törvény, s előtte, júliusban tájékoztatniuk kell a hitelintézeteknek az ügyfeleket a változásokról, családok százezreit érintve. Ezek a változások azonban kiábrándítóak lehetnek: a bankok hosszú listákon részletezhetik majd, hány és hány esemény bekövetkeztekor drágíthatják majd a hiteleiket.

Az OTP-re a jogszabály-változás hatalmas terheket ró - írja a Napi gazdaság. Az UniCreditnél elmondták, az üzletszabályzatok a banki szerződések részei, így a bank szerződésállományának nagy része érintett a módosítás által. A Raiffeisennél és más bankoknál külön, üzletágakon átívelő szakértői csoport dolgozik az új működési struktúra kialakításán. A Budapest Banknál viszont nincs szükség az egyedi szerződések tömeges módosítására, hisz az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó kikötés az üzletszabályzatban eddig is szabályozva volt. Ám így is több tíz millió forint lehet az új szabályozásból eredő többletköltség a banknál, míg a CIB-nél ez néhány millió forint lehet. Utóbbi át is alakította mára a lakossági üzletág általános szerződési feltételeit, pótlapként közzétéve azokat 2009. augusztus 3-ai hatálybalépési dátummal.

A Napi Gazdaság szerint azonban kiábrándító, alibi megoldásokra számíthatunk a CIB módosításai alapján a többi banknál is: a pénzintézet listáján 27 tételből álló felsorolás található, amely részletezi, mikor drágíthatja hiteleit a bank, ilyen az értékesítési pontok és irodahelyiségek bérleti díjának és fenntartási költségeinek emelkedése, a hitelezési és működési kockázati költségek, vagy éppen a közterhek emelkedése.

Nem könnyíti az ügyfelek dolgát a jogszabály szövege sem, az igazságügyi és a pénzügyi tárca, valamint a felügyelet álláspontjában is vannak egymásnak ellentmondó elemek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?