1 °C Budapest

Dominó: sorra dőlnek be az utazási irodák

2009. június 22. 05:55

Az elmúlt napokban a hazai sajtó kiemelten foglalkozott az 5 Kontinens utazási iroda csődjével. Az elmúlt években gyakorlatilag nem volt olyan nyár, amikor ne hallottunk volna utazási irodák bedőléséről - a válság pedig csak erősíti ezt a folyamatot.

Az utazási irodák sorozatos bedőlései mögött több tényező is állhat. Elsősorban az, hogy az utazásszervezők nagy számban kötnek le előre utakat, amelyeket aztán a kemény piaci árverseny miatt alacsony áron, sőt, sokszor áron alul értékesítenek. Ráadásul -szintén a verseny miatt- egyre többet kell reklámokra, marketingre költeniük.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon sorra dőltek be ismert -és kevésbé ismert- irodák:

1998. 07. 09.

Csődbe jutott a Pasha Tours utazási iroda: Tunéziában rekedt 88 turistáját az Atlasz Biztosító hozta vissza Magyarországra.

2000. március

Több bejelentés nyomán kiderült, hogy a Club Espana utazási iroda ezen a néven már nem létezik, viszont a Club Espana 2000 elnevezésű társaság bejegyzése még nem történt meg. A cégnél komoly tartozásai halmozódtak fel, ennek ellenére az Utazás 2000 kiállításon utakat hirdetett, utasokat toborzott.

2000. szeptember 4.

A HTC Utazásszervező Kft. Felszámolási eljárást kezdeményezett önmaga ellen. A botrány miatt pénzügyileg ellehetetlenült a Jorgos Travel, amely az elmaradt utak részvételi díját nem tudta visszafizetni ügyfeleinek. A Gazdasági Minisztérium másnap 75 millió forintot juttatott a HTC külföldön rekedt utasainak hazaszállítására. A Malév rendkívüli charterjáratokon 800 utast hazahozott, majd a következő napokban a légitársaság járatain és autóbuszokon tért haza további 650 nyaraló, többségük Görögországból. Novemberben a HTC-botrányban érintett további viszonteladó, a Tan-Túra utazási iroda is csődöt jelentett, és törölték a nyilvántartásból.

2004. 08. 12.

Csődöt jelentett az Eurotours, a társaság három cégét - Eurotours Nemzetközi Utazási Irodát, az Eurotours Busz Kft.-t és az Eurotours Air Kft.-t hivatalból törölte az Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal.

2007. 11. 18.

A Malda Tours utazási iroda bejelentette, hogy fizetésképtelenné vált, ezért nem tudja elvinni utasait Egyiptomba. A cég nem tudta kifizetni a Hurghadára és Sharm el Sheikre szervezett charterek bérleti díját.

2008. 07. 21

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 2008. júliusában törölte a Horvát Utazási Iroda Kft.-t az utazási vállalkozók közhitelű hatósági nyilvántartásából - jogszabálysértés miatt. Tavaly nyáron a csőd mintegy 300 utast érintett.

Külföldön azonban sokkal durvább példákat is találhatunk. Tavaly szeptemberben például 200 ezer ember utazási terve vált semmivé, és 90 ezren(!) rekedtek külföldön, miután minden idők egyik legnagyobb idegenforgalmi csődjét jelentette be a harmadik legnagyobb brit utazási cég, az XL.

Tuti megoldás azonban nincs az ilyen esetek elkerülésére, gyakorlatilag mindig megvan az esély arra, hogy utazásunk előtt néhány nappal csődöt jelent az iroda. Szakemberek azt tanácsolják, válasszunk olyan utazásközvetítőt, amely megbízható, nemzetközi háttérrel rendelkezik.
Általánosságban kijelenthető, hogy a nagy, nemzetközi márkák ebben az esetben is stabilabbak, megbízhatóbbak. A hazai piacon is egyre több olyan cég tűnik fel, amelyek mögött nemzetközileg is ismert vállalatok masszív tőkéje áll

Korábbi cikkünk a témában: Trükkös Lidl: parizer, mosópor, Mallorca, Badacsony, Prága

Lehetőség szerint próbáljunk meg utánanézni a kiválasztott cégnek, érdeklődjünk ismerőseinktől, keressünk rá internetes fórumokban. Egyre többen szervezik maguknak az utazásokat, ez főleg a közelebbi desztinációknál (Horvátország, Ausztria, Csehország) szintén működhet.

Amint az az 5 Kontinens esetében is látjuk, ha csődbe megy egy iroda, egyáltalán nem biztos, hogy könnyen és gyorsan visszakapjuk a pénzünket, sőt, arra is van esély, hogy soha nem kapjuk meg a teljes összeget. Ezért még egy jó tanács: a nyaralás tervezésénél mindig készüljünk vészforgatókönyvvel, legyen valamennyi félretett pénzünk az ilyen esetekre is!

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?