25 °C Budapest

Dominó: sorra dőlnek be az utazási irodák

2009. június 22. 05:55

Az elmúlt napokban a hazai sajtó kiemelten foglalkozott az 5 Kontinens utazási iroda csődjével. Az elmúlt években gyakorlatilag nem volt olyan nyár, amikor ne hallottunk volna utazási irodák bedőléséről - a válság pedig csak erősíti ezt a folyamatot.

Az utazási irodák sorozatos bedőlései mögött több tényező is állhat. Elsősorban az, hogy az utazásszervezők nagy számban kötnek le előre utakat, amelyeket aztán a kemény piaci árverseny miatt alacsony áron, sőt, sokszor áron alul értékesítenek. Ráadásul -szintén a verseny miatt- egyre többet kell reklámokra, marketingre költeniük.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon sorra dőltek be ismert -és kevésbé ismert- irodák:

1998. 07. 09.

Csődbe jutott a Pasha Tours utazási iroda: Tunéziában rekedt 88 turistáját az Atlasz Biztosító hozta vissza Magyarországra.

2000. március

Több bejelentés nyomán kiderült, hogy a Club Espana utazási iroda ezen a néven már nem létezik, viszont a Club Espana 2000 elnevezésű társaság bejegyzése még nem történt meg. A cégnél komoly tartozásai halmozódtak fel, ennek ellenére az Utazás 2000 kiállításon utakat hirdetett, utasokat toborzott.

2000. szeptember 4.

A HTC Utazásszervező Kft. Felszámolási eljárást kezdeményezett önmaga ellen. A botrány miatt pénzügyileg ellehetetlenült a Jorgos Travel, amely az elmaradt utak részvételi díját nem tudta visszafizetni ügyfeleinek. A Gazdasági Minisztérium másnap 75 millió forintot juttatott a HTC külföldön rekedt utasainak hazaszállítására. A Malév rendkívüli charterjáratokon 800 utast hazahozott, majd a következő napokban a légitársaság járatain és autóbuszokon tért haza további 650 nyaraló, többségük Görögországból. Novemberben a HTC-botrányban érintett további viszonteladó, a Tan-Túra utazási iroda is csődöt jelentett, és törölték a nyilvántartásból.

2004. 08. 12.

Csődöt jelentett az Eurotours, a társaság három cégét - Eurotours Nemzetközi Utazási Irodát, az Eurotours Busz Kft.-t és az Eurotours Air Kft.-t hivatalból törölte az Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal.

2007. 11. 18.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Malda Tours utazási iroda bejelentette, hogy fizetésképtelenné vált, ezért nem tudja elvinni utasait Egyiptomba. A cég nem tudta kifizetni a Hurghadára és Sharm el Sheikre szervezett charterek bérleti díját.

2008. 07. 21

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 2008. júliusában törölte a Horvát Utazási Iroda Kft.-t az utazási vállalkozók közhitelű hatósági nyilvántartásából - jogszabálysértés miatt. Tavaly nyáron a csőd mintegy 300 utast érintett.

Külföldön azonban sokkal durvább példákat is találhatunk. Tavaly szeptemberben például 200 ezer ember utazási terve vált semmivé, és 90 ezren(!) rekedtek külföldön, miután minden idők egyik legnagyobb idegenforgalmi csődjét jelentette be a harmadik legnagyobb brit utazási cég, az XL.

Tuti megoldás azonban nincs az ilyen esetek elkerülésére, gyakorlatilag mindig megvan az esély arra, hogy utazásunk előtt néhány nappal csődöt jelent az iroda. Szakemberek azt tanácsolják, válasszunk olyan utazásközvetítőt, amely megbízható, nemzetközi háttérrel rendelkezik.
Általánosságban kijelenthető, hogy a nagy, nemzetközi márkák ebben az esetben is stabilabbak, megbízhatóbbak. A hazai piacon is egyre több olyan cég tűnik fel, amelyek mögött nemzetközileg is ismert vállalatok masszív tőkéje áll

Korábbi cikkünk a témában: Trükkös Lidl: parizer, mosópor, Mallorca, Badacsony, Prága

Lehetőség szerint próbáljunk meg utánanézni a kiválasztott cégnek, érdeklődjünk ismerőseinktől, keressünk rá internetes fórumokban. Egyre többen szervezik maguknak az utazásokat, ez főleg a közelebbi desztinációknál (Horvátország, Ausztria, Csehország) szintén működhet.

Amint az az 5 Kontinens esetében is látjuk, ha csődbe megy egy iroda, egyáltalán nem biztos, hogy könnyen és gyorsan visszakapjuk a pénzünket, sőt, arra is van esély, hogy soha nem kapjuk meg a teljes összeget. Ezért még egy jó tanács: a nyaralás tervezésénél mindig készüljünk vészforgatókönyvvel, legyen valamennyi félretett pénzünk az ilyen esetekre is!

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm