7 °C Budapest

Jelzáloghitelesek rémálma: a bank mindent visz?

Pénzcentrum
2009. május 11. 10:02

A jelzálogjog mellett vételi joggal is biztosított kölcsönök esetében a növekvő számú késedelem és felmondás kapcsán joggal merül fel a kérdés, hogy mikor szerez tulajdonjogot az opcióval élő vevő. Általában a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél alkalmazzák a bankok a kölcsön- és a jelzálogszerződés mellett az opciós jogról szóló szerződést, de a kockázatosnak ítélt lakáshitelek mellé is előírhatják a döntéshozók.

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított törvény 60. §-ának (1) bekezdése értelmében az ingatlan szerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották.

A Ptk. 375. § (1) bekezdése alapján, ha a tulajdonos másnak vételi jogot (opciót) enged, akkor a jogosult a dolgot egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja. A vételi jogra vonatkozó megállapodást - a dolog és a vételár megjelölésével - írásba kell foglalni. A vételi jogot biztosító szerződés tehát arról szól, hogy a szerződésben meghatározott idő elteltével a vevő egyoldalú nyilatkozattal megvásárolja az ingatlant a szerződésben meghatározott áron. A vételi jogot biztosító szerződés ingatlanügyi hatósághoz történő benyújtásával tehát nem állítható, hogy az érvényes adásvételi szerződés kerül a hatósághoz benyújtásra, mivel a szerződés még csak arról szól, hogy a vevő meghatározott idő elteltével megvásárolhatja az ingatlant.

A vételi jogot biztosító szerződés a vevő egyoldalú vételi jogot gyakorló nyilatkozatával válik érvényes adásvételi szerződéssé, így a nyilatkozat ingatlanügyi hatósághoz való benyújtásának napja minősül az ingatlan szerzési időpontjának.

A bank mindent visz?

Az opciós szerződés lényege az, hogy nemfizetés esetén a bank felmondja a szerződésünket és maga a hitelintézet, vagy az általa megjelölt vevő lesz a fedezetként felajánlott ingatlan új tulajdonosa. A hitel biztosítékaként a bank kérhet kezességet, jelzálogjogot és vételi jogot egyaránt.

Az első pont alapján a bank a hitelszerződés felmondása esetén adásvételi szerződés nélkül megszerezheti az ingatlan tulajdonjogát. Amennyiben a bank nem kíván tulajdonba lépni, kijelölheti a vevő személyét. A vevő az opciós szerződésben megjelölt vételárat megfizeti, ebből a bank végtörleszti a hitelt a járulékos költségekkel (kamat, késedelmi kamat, felmondási és eljárási költségek) együtt, az ezután fennmaradó összeg a hitel adósát illeti.

A körültekintőek akarunk lenni, akkor a hitelszerződés aláírása előtt kérni kell a banktól egy szerződés tervezetet és azt értelmezni kell vagy rá kell bízni a jogászunkra, hogy tartalmaz-e a számunkra valamilyen hátrányos körülményt. A nyitott kérdéseket az opciós szerződést ellenjegyző banki jogásszal is lehet egyeztetni. Az ügyvéd tájékoztatja az adóst, hogy ha nem tudja fizetni a hitelét, akkor a bank a szerződésben meghatározott opciós értéken megvásárolja az ingatlant. Aláírás előtt mindkét félnek érdeke, hogy tisztázzák a részleteket, mert ezzel könnyebben orvosolhatóak a későbbi jogviták. Általában a bank aláírat az ügyfelekkel egy nyilatkozatot, miszerint a szerződés tartalmát megismerte és magára kötelező tartalmúnak elfogadja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szerződésszerű teljesítés azt jelenti, hogy az adós a szerződésben meghatározott törlesztőrészleteket mindig határidőre megfizeti a futamidő végéig. Ha késik a törlesztéssel, akkor szerződésszegést követ el, aminek jogkövetkezménye lehet a szerződés felmondása. Ezzel az adós bekerül a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR), korábban BAR-lista, amivel a későbbi hitelfelvételekből évekre kizárhatja magát.

A szerződés felmondása nem automatikus, azt különböző lépések előzik meg. Késés esetén a bank tértivevényes felszólító levelet küld. Amennyiben ennek kézhezvételét követően sem történik befizetés, akkor a bank újabb felszólítást küld. A második felszólítás szokta tartalmazni azt, hogy amennyiben a szerződésben megjelölt napon (általában 8 nap) belül nem történik meg a késedelem rendezése, úgy a bank felmondja a hitelszerződést és továbbítja az ügyfél adatait a KHR felé is.

Még nincs veszve minden?

A bank egy nyereségorientált intézmény ezért méltányossági kérelemmel ugyan lehet próbálkozni, de nem valószínű, hogy eredményre vezet. A hitelintézet célja, hogy behajtsa a tartozást, ehhez pedig fizetésképtelenség esetén elengedhetetlen az ingatlan értékesítése. A fenti jogszabály alapján ekkor már nincs szükség az aláírásunkra, a bank nem kérdez, hanem a szerződés alapján megszerzi a tulajdonjogot vagy vevőt jelöl ki.

Az alkalmazott vételár a hitelfelvételt megelőző értékbecslés során megállapított opciós érték. A szerződés aláírása előtt az ügyfél kérésére és költségére ellenőrző értékbecslést is lehet rendelni. Érdemes rögzíteni, hogy a hitel futamideje alatt az ingatlan piaci értéke változhat, így a bank nem az évekkel ezelőtti értéken adja el a lakásunkat. A bank által történő vevőkijelölés helyett bizonyos határidőn belül az adós is megpróbálhatja értékesíteni az ingatlant, ha sikerül piaci értéken vevőt találni, akkor ezzel csökkenteni lehet a veszteségeket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm