9 °C Budapest

Átmeneti pénzzavar? Nem csak a bankok segíthetnek...

Pénzcentrum
2008. november 11. 05:55

Átlag 20 ezret veszünk fel a zaciban Az elmúlt néhány hónapban másról sem lehetett hallani, mint szigorodó hitelfelvételi lehetőségekről, emelkedő kamatokról, különböző hiteltermékek piacról történő kivonásáról. Az USA-ban és Nyugat-Európában már a hitelkártyákat is jóval szigorúbban kezelik a bankok, amit csak tetéz a munkanélküliség megfigyelhető emelkedése. De milyen forrásszerzési megoldás marad ilyenkor?

Az elmúlt hetekben több külföldi sajtóban is arról cikkeztek, hogy milyen alternatív hitelforrásokhoz fordulnak az emberek a bankokon kívül, kinek fut jobban ilyenkor a szekér. A műkincskereskedők mellett a zálogházak is jelentős forgalomnövekedésről számoltak be, utóbbiakat nem annyira a stabil háttérrel rendelkező gazdag ügyfelek, hanem a fizetési nehézséggel küzdő magánszemélyek keresték meg egyre nagyobb számban. De már az idei év első félévében is nagyobb forgalomról adott számot a brit zálogházakat tömörítő szövetség, méghozzá 6 hónap alatt 30 %-os bővülésről.

Itthon a kamatemelés és a hitelpiacok kiszáradása nyomán a betéti kamatok mellett sajnos a hitelkamatok is emelkedtek. Aki hónap végén már finanszírozási problémákkal küzd, gyakran folyószámlahitel, vagy hitelkártya segítésével próbál a takarkójánál tovább nyújtózkodni, azonban ezek költsége szintén emelekedik. Sokan ilyenkor az otthon fellelt ékszert, műszaki cikket, nagymama bundáját próbálják pénzszerzésre használni, és zaciba adják azt. Vajon itthon is megnőtt az ezen forrásszerzési lehetőség iránti érdeklődés?

A hazai kézizáloghitel-piac egyik legnagyobb szereplője, a BÁV Zrt. az elmúlt rövid időszakban azonban nem tapasztalt kiugró forgalomnövekedést, az elmúlt egy-két év szolid emelkedése nem mutat közvetlen kapcsolatot a válsággal, inkább az egyes társadalmi csoportok jövedelmi helyzetének romlásához köthető - mondta el kérdésünkre Kármán Ferenc zálogigazgató.

Tartós forgalomnövekedésre a későbbiekben sem számítanak, még az egyéb hiteltermékek feltételeinek romlása, szigorodása miatt sem, hiszen ezek nem helyettesíthetik egymást korlátlanul, már csak a futamidők eltérése miatt sem. Ráadásul a zálogházak ügyfélköre és a banki szolgáltatásokat igénybe vevők között is viszonylag kicsi az átfedés.

A kézizáloghitel a könnyű és gyors pénzhez jutás egyik alternatívájaként ismert, mivel nem kell se jövedelemigazolás, se egyéb papírmunka: mindössze be kell fáradni a legközelebbi zálogházba egy ékszerrel, bundával, vagy fényképezőgéppel, és azzal a lendülettel meg is kaphatjuk a tárgy bizományosi értékének akár 75 százalékát.

A záloghitelek esetén általában 2 hét- 3 hónapos futamidőről lehet beszélni, a díjak között pedig a kamat mellet megjelennek a kezelési és tárolási díjak is. A gyors ügyintézés mellett az is előnye a záloghitelnek, hogy amennyiben 2 hétnél rövidebb idő alatt vissza tudja fizetni az adós a tartozását, úgy semmiféle kamatot nem kell fizetnie az ügylet után, mindössze a kezelési költség terheli.

A BÁV-nál a felvett kölcsönösszeg átlaga az elmúlt öt évben 15 ezer forintról mintegy 20.000 forintra emelkedett, azonban ez a néhány száz forintos összegtől akár több millió forintig terjedhet - fogalmazott Kármán Ferenc.

A leggyakrabban igényelt futamidő 90 nap, a futamidő hosszabbítása pedig gyakori, ennek ellenére a ki nem váltott tárgyak értékének aránya, azaz az úgynevezett kényszerarány évek óta 5 százalék körül mozog, és az utóbbi időben sem tapasztaltak emelkedést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit viszünk be legtöbbször a zaciba?

A beadott zálogtárgyak 98%-ban ékszerek, nemesfém tárgyak, mind a beadott tételek, mind pedig a folyósított kölcsönösszeg arányát tekintve. A műszaki cikkek kapcsán érzékelhető a kisméretű, értékes, korszerű tárgyak felé történő elmozdulás - például digitális fényképezőgépek - azonban a műszaki cikkek még így sem teszik ki a zálogtárgyak 1%-át sem. A maradékot a festmények, porcelánok, bőr- és szőrmeáruk adják.

A kézizáloghitel természetesen nem tartozik a legolcsóbb forrásszerzési lehetőségek közé, már csak azért sem, mert a beadott tárgyak tárolásáért is fizetni kell.

A BÁV-nál az ügyfél választhat 45 napos, és 3 hónapos futamidő között, majd ennek, a zálogértékhez viszonyított kölcsönigény, és a zálogtárgy (nemesfém, festmény, egyéb) függvényében meghatározódik a kezelési díj mértéke is, amely 3,8 - 8,8 százalék közötti. Ehhez jön még a tárolási díj, amely a kölcsön összegétől függően 50-500 forint lehet.

A kamat mértéke a kölcsönösszeg 28 százaléka, amennyiben természetesen futamidőn belül fizetünk. Ezt túllépve késedelmi kamatot is felszámítanak, az első naptól kezdődően 15 naponként a kölcsönösszeg 2,9%-át. Nem véletlen tehát, hogy az ügyfelek többsége inkább hosszabbít a futamidőn, és kifizeti az addig felgyűlt kamatot és egyéb költségeket, majd hagyja, hogy az egész előröl ketyegjen, hiszen így a késedelmi kamatot nem kell fizetnie.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem