18 °C Budapest

Emelkednek a kamatok, sajnos nem csak a betéteké...

Pénzcentrum
2008. november 6. 12:00

Van, ami még az áruhitelnél is drágább... Az október 22-ei jegybanki kamatdöntés nyomán bizony a kereskedelmi bankok is lépéseket hoztak, és igen magas betéti kamatokkal rukkoltak elő. Míg egy-két hónappal ezelőtt a örültünk, ha 8-10 százalékos éves kamatra le tudtuk kötni pénzünket, addig mára a 13 százalékot is meghaladja egy-egy bank ajánlata. De mindennek megvan az árnyoldala is, hiszen a kamatemelés a hiteleket sem hagyja változatlanul...

Alig több, mint másfél hónapja készítettünk egy körképet a lakossági folyószámlahitelekről, hogy melyik bank milyen konstrukciót kínál a pénztárcájánál tovább nyújtózó ügyfelei számára.

Az akkori adatgyűjtést kihasználva úgy gondoltuk, érdemes lenne körülnézni a bankok háza táján, és felmérni, ki milyen hamar reagál hitel oldalon is a kamatemelésre.

Az alábbi ábrán látható, hogy az elmúlt két évben szinte töretlen volt a folyószámlahitelek kamatainak emelkedése, míg a lakáscélú hitelek esetén év elején történ egy megugrás, a fogyasztási és egyéb hitelek kamatai pedig az év második felében kezdtek némileg emelkedni.

Ezek az adatok azonban még nem tükrözik a jegybanki alapkamat megemelése utáni helyzetet, márpedig ez bizony drágítja a bankok forrásszerzési lehetőségeit, amit a lakossági, illetve vállalati hitelek drágulása követ.

A folyószámlahitek ráadásul meglehetősen "alattomosak", hiszen az ügyfél szinte észrevétlenül adósodik el mikor olyan számlákat is kiegyenlít, vagy karácsony közeledtével olyanokat is megvásárol, amire számlaegyenlege már nem lenne elegendő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ráadásul a folyószámlahitel köztudottan a legdrágább forrásszerzési mód, hiszen fedezetlenségük folytán a bankok meglehetősen nagy kockázatot áraznak be a kamatokba.

Hárman már biztosan kamatot emelnek!

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk