12 °C Budapest

Az államosításnak a bankvezérek iszák meg a levét!

Pénzcentrum
2008. október 14. 15:00

A briteken kívül már a németek, de még az ötlettől eredetileg idegenkedő amerikaiak is abban reménykednek, hogy az állami tulajdonszerzés, és az állami garanciák életet lehelnek a bankközi piacba, és ennek hatására beindulhat a hitelezés, és így megelőzhető egy hosszan tartó recessziós spirál beindulása. A brit államosítás alá került bankoknál egyelőre csak annyi biztos, hogy repülnek a régi vezérek!

Szám szerint öt igazgatót, illetve elnököt távolítanak el a közeljövőben az válságban megroggyant bankok éléről, első körben tehát ők isszák meg az 500 milliárd fontnyi adófizetői mentőcsomag levét.

Nem teljesen helyénvaló azonban ez az állítás, hiszen már ők is komoly veszteséget szenvedtek el, miután az állami tulajdonszerzéssel kisegített bankok részvényei tegnap tovább zuhantak.

A második legnagyobb angol bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) az egyike annak a három pénzintézetnek, melyben állami tulajdonszerzés történt, és vezérigazgatója, Sir Fred Goodwin már távozott is a cégtől.

Természetesen személyes felelősséget nem érzett az iránt, hogy több mint 20 milliárd fontnyi tőkeemelést kellett végrehajtani a bank megmentéséhez, az 1,2 millió fontos végkielégítéséről azonban nagylelkűen lemondott.

Az RBS befektetési banki tevékenységéért felelős vezetője, Johnny Cameron szintén elhagyta posztját, az elnök, Sir Tom McKillop pedig várhatóan áprilisban, az éves gyűlés után távozik a cég éléről, amikorra is már 60 százalékra nőhet az állami tulajdon a cégben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A másik állami segítségnyújtásban részesült brit bank a HBOS, amit korábban már a Lloyds TSB is kihúzott a csávából, szintén megválik elnökétől és vezérigazgatójától is, amint az ügylet teljesen lebonyolódott.

Az említett, legnagyobb veszteséget elszenvedett bankokon kívül a Barclays is megígérte, hogy idén nem fizet bónuszt, és jövőre is részvény formájában kapják meg azt a vezetők.

Többen ennek ellenére kritikával illeték, hogy a bankvezérek nem maguktól mondtak le posztjukról, már azelőtt, hogy az állami segítség megérkezett volna.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?