14 °C Budapest

Jöhet a második mentőcsomag az USA bankjainak - államosítás az eszköz?

Pénzcentrum
2008. október 10. 11:00

Az USA kormánya, látva az elmúlt napok banki és egyéb vállalati részvényeinek lavinaszerűen zuhanó árfolyamait, fontolóra vette a banki hitelek állami garanciájának, és a betétek 100 százalékos védelmének bevezetését - igaz utóbbit csak átmeneti jelleggel.

A hírt a Wall Street Journal tette közzé a mai napon, hivatkozva a Fehér Ház szóvivőjének nyilatkozatára, miszerint az USA fontolgatja, hogy követi a brit példát, ahol szerdán bejelentették, 50 milliárd fontnyi (16 262 milliárd forint) mentőcsomagot biztosítanak a válságtól megroggyant bankok számára, és további 250 milliárd font (81 310 milliárd forint) értékben támogatják hiteleik refinanszírozását. Mindezt persze saját részvényekért cserébe, ami tehát állami tulajdonszerzést jelent a vállalatokban.

Ha az USA valóban követi ezt a példát, az bizonyos értelemben hátraarcot jelentene az amerikai pénzügyminisztérium korábbi kijelentéseihez képest, hiszen kifejezetten ellenezték idáig a direkt állami tulajdonszerzést a bankokban.

A véleményváltozás mögött persze a tőzsde folyamatos esése húzódik meg, az S&P 500 csütörtökön például 7,6 százalékot, a japán Nikkei 11 százalékot zuhant, de persze a többi nap sem telt derűsebben a tőzsdei cégek számára.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06