20 °C Budapest

A bankok már a szépséget is meghitelezik!

Pénzcentrum
2008. október 6. 05:55

Nem kell zaciba adnod, hogy pénzt fialjon A nyolcvanas években, amikor a műkincspiac Nyugat-Európában, de különösen az USA-ban hihetetlen fellendülésnek indult, számos hitelintézet felismerte, hogy a műkincsekbe invesztáló, jelentős tőkével rendelkező ügyfelek számára kifizetődő üzlet lehet műkincsekkel kapcsolatos szolgáltatásokat, például hiteleket nyújtani, melynek fedezetéül maga a művészeti alkotás szolgálhat. Ezzel egy új üzletág fejlődött ki, az úgynevezett art banking, ami tulajdonképpen a bankok kiemelt magánügyfeleinek nyújtott, műkincs-befektetésekkel kapcsolatos szolgáltatásoait foglalja magában.

A műkincs fedezetű hitelek lehetővé teszik, hogy galériák például úgy növeljék műtárgyaik számát, hogy a meglévőket használják fel biztosítékul, de átmeneti pénzzavarra is megoldást nyújtanak úgy, hogy közben nem kell megválni a féltve őrzött családi ereklyéktől.

A kilencvenes évek elején, amikor végbement a műkincspiaci korrekció, jelentősen megcsappant az ilyen ügyletek iránt érdeklődő ügyfelek száma, és persze a hitelt nyújtó intézményeké is, azonban az elmúlt néhány évben ismét magához tért a piac, és sorra jelennek meg az art banking szolgáltatást nyújtó bankok, aukciós házak, hedge fundok és szakosított intézmények, akik a gazdag ügyfelek kegyeit igyekeznek elnyerni.

Az ingatlan fedezetű hitelekkel ellentétben, ahol a lakások értékét néhány fontos paraméter alapján (lokáció, méret, stb.) könnyűszerrel meg lehet határozni, a műtárgyak, festmények esetében ez már nem ilyen egyértelmű, még a paraméterek meghatározása sem, hiszen egy festmény értékét nem számszerűsíthető, mérhető faktorok is meghatározzák (divathatás, az alkotó felkapottsága, kép témája, mérete stb.), ami meglehetősen kockázatossá teszi a hitelezők számára biztosítékként történő elfogadását. Nem véletlen, hogy 50 százalék feletti hitelösszeg/becsült érték arány nem nagyon jellemző ezen a piacon, és kortárs alkotásokat sem szívesen fogadnak el fedezetül, hiszen ezek árait illetően nem rendelkeznek még hosszú időszakot felölelő historikus adatokkal.

Magasabb hitelezési arány esetén a másik lehetőség, amivel a bankok védekezhetnek a biztosítékul felajánlott tárgy értékvesztése ellen, ha a további biztosítékot kérnek, vagy a hitel egy részét visszafizettetik az ügyféllel. Ezt a kockázatcsökkentési módszert alkalmazza például az amerikai Art Capital Group, vagyis ha mondjuk egy ügyfele Warhol festményekkel fedezett hitellel rendelkezik, és ezek értéke jelentős csökkenést mutatna a piacon, akkor a biztosíték kiegészítésére szólítaná fel őt a pénzintézet.

Természetesen az ügylet kockázatossága a kamatokban is kiütközik, hiszen az ingatlan fedezetű hitelekkel szemben ezek a termékek jóval drágábbak.

Az art banking a hitelezésnél persze jóval szélesebb körű szolgáltatást foglal magában. A bázeli székhelyű UBS bank például már 10 éve nyújt exklúzív szolgáltatásokat tehetősebb ügyfelei számára műkincsek vásárlása, értékesítése,
gyűjtemény létrehozása és annak menedzselése terén, mindezt folyamatos piaci elemzésekkel, a piac, a művész és az alkotás beható tanulmányozásával, és neves szakértők bevonásával.

Mivel sokan csak befektetésként tekintenek a műkincsekre, és nem rendelkeznek megfelelő információkkal ahhoz, hogy maguk válasszák ki az alkotást, ezért aukciókon vagy magán tranzakcióknál is gyakran a bankok képviselik az ügyfelet, akik megfelelő szakembergárdával, és tanácsadói körrel rendelkeznek az érték, és eredetiség meghatározásához, így az ügylet megkötéséhez.

Természetesen megvétel után is számos feladatot ellátnak ezek az intézmények, hiszen a vagyontárgy értékének megőrzése szempontjából a biztosítás kiválasztása és megkötése, a szállítás, vagy a tárolás nem elhanyagolható tényezők. Egy egész gyűjtemény esetén annak menedzselése pedig már valóban szakmai szemet igénylő feladat.

Már itthon is elérhető!

Hogyan hatott a válság erre a szegmensre?

Mivel a jelzálogpiaci válságot elsősorban az okozta, hogy az ingatlanárak emelkedése, valamint a hitelezési szigor hiányában egyre többen, és egyre jobban eladósodtak, majd az ingatlanlufi kipukkadásakor azon kapták magukat, hogy hiteleik értéke jóval meghaladja a mögöttes fedezetét, felvetődik a kérdés, hogy nem fordulhat-e elő ez a műkincsfedezetű hitelek esetén is.

Ezidáig ugyan olyan bedőlések még nem következtek be tömegével, melyeket a biztosíték elértéktelenedése okozott volna, azonban a 90-es években, amikor az említett ár-korrekció végbement a műkincspiacon, előfordultak ilyen esetek is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanakkor a hitelpiac kiszáradása nyomán sok pénzintézet leépítette a kiegészítő tevékenységeit, így az art hitelezést is, vagy szigorított ezek feltételein is. Ennek következtében egyes szolgáltatók, mint például a new yorki székhelyű Fine Art Capital keresletnövekedést érzékelt az ilyen termékei iránt, négyszer-ötször többen érdeklődtek ugyanis műkincsfedezetű hitelei iránt, mint a válság kirobbanása előtt.

Mi a helyzet itthon?

Hazánkban egyedül a Raiffeisen Bank foglalkozik műkincs fedezetű hitelek nyújtásával, a 2007 tavaszán elindított Art Banking szolgáltatáscsomagján belül, amibe ezen kívül teljes körű műkincstanácsadás, szakszerű bértárolás, értékbecslés, restaurálás és aukciók lebonyolítása is bele tartozik.

A hitelkonstrukcióról Holics Balázs, a Raiffeisen Private Banking főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy legalább 25 millió forintos összeg esetén van lehetőség felvételére, maximum 10 éves futamidőre. A fedezetként használt műtárgy értékét két független igazságügyi szakértő állapítja meg, a bank pedig általában ezen érték 30-35 %-át folyósítja hitelként.

Fedezetként gyakorlatilag bármilyen festmény vagy műtárgy elképzelhető, melyet szakértők arra alkalmasnak minősítenek, ugyanakkor a bank elsősorban a klasszikus festőktől származó, nagyértékű alkotásokat preferálja.

A hitelt nem csak forintban, de bármely más devizában is igényelhető, így előfordult már jen, svájci frank és euro alapú hitelfolyósítás is a termék indulása óta.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hitel visszafizetéséig sajnos meg kell válni a műtárgyaktól, ugyanis azok a bank értéktárában kerülnek elhelyezésre, természetesen a tároláshoz szükséges feltételek - hőmérséklet, páratartalom, csomagolás, polcrendszer - biztosításával. Ugyanakkor bizonyos esetekben (pl. kiállításon történő szerepeltetés) megoldható, hogy a fedezetül szolgáló műtárgyak egy része átmeneti jelleggel az ügyfélhez kerüljön.

Bár mint említettük, a maximális futamidő 10 év ezeknél a hiteleknél, Holics Balázs elmondta, hogy általában 2-3 évre szokták felvenni, és az átlagos hitelösszeg 50 millió forint körüli. A fedezetül felajánlott festmények értéke 5-10 millió forint között van, a legértékesebb idáig 150 millió forintot ért.

Mivel a termék még viszonylag újnak számít a piacon, talán nem meglepő, hogy évente mindössze 2-3 ilyen ügyletet köt a bank, így jelenleg néhány százmilliós hitelállománnyal rendelkezik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm