11 °C Budapest

A pénzpiaci válság sem rázza meg a nemzetközi műkincspiacot

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 10:45

A világgazdaság számos területét érintő pénzpiaci válság hatására egyre többen fordultak a stabil és sok lábon álló műtárgypiac felé, így a tavaly több mint harminc milliárd dollár összforgalmat lebonyolító ágazat várhatóan továbbra is dinamikusan fejlődik majd, hívta fel a figyelmet Einspach Gábor, igazságügyi festmény- és műtárgyszakértő a BÁV Aukciósház Mesélnek a műkincsek sorozatának aktuális előadásán.

A BÁV Aukciósház Mesélnek a műkincsek (MAM) című sorozatának ötödik előadásán Einspach Gábor, ismert igazságügyi festmény- és műtárgyszakértő sokszínű és izgalmas áttekintést adott a nemzetközi műtárgypiac aktuális helyzetéről és az elmúlt években megfigyelhető változásokról.

A szakember szerint az eredmények azt mutatják, hogy a műtárgy kereskedelemre nem volt negatív hatással semmilyen külső tényező, hiszen az árak növekedése több mint tíz éve folyamatos tendenciát mutat, az elmúlt néhány évben pedig dinamikus emelkedés tapasztalható. A fejlődés egyik mozgatórugója az amerikai háború utáni művészet piaca, másrészt új vevők, oroszok, kínaiak, indiaiak belépése a piacra.

Einspach Gábor a MAM előadásán arra is rávilágított, hogy a festménykereskedelem továbbra is a legmeghatározóbb szegmens, hiszen a képzőművészeti alkotások piacának háromnegyedét teszi ki, ugyanakkor az elmúlt években jelentős változások mentek végbe a kereslet-kínálat viszonyában. A régi mesterek főművei ugyanis már kikerültek a nemzetközi véráramlatból, így a háború utáni, illetve a kortárs festők alkotásai egyre magasabb leütési árakon kelnek el.

Tavaly a legkeresettebb művész Andy Warhol volt, akinek műveiért összesen 420 millió dollárt fizettek a gyűjtők, míg a klasszikusnak számító Claude Monet festményei összesen "csak" 165 millió dollárért cseréltek gazdát. Persze ebbe az is közrejátszik, hogy az impresszionista, vagy poszt-impresszionista mesterektől már ritkán kerülnek a piacra jelentős alkotások.

Einspach Gábor szerint a legnagyobb áremelkedést a kínai kortárs művészek, a London School és az indiai kortársak produkálták.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

További jelentős változás, hogy a fotográfiák árban és presztízsben is egyenrangú féllé váltak a képzőművészet egyéb ágaival, hiszen például a magyar származású André Kertész Villás csendélet című fotóját 2 millió dollárért kínálták a bázeli vásáron, de nem ritka a 2-3 millió dolláros aukciós leütés sem, tudták meg az érdeklődők a MAM előadásán.

A graffiti és a street art új területként szintén bekerült a nemzetközi műkereskedelembe és a sokszor rendkívül szellemes alkotásokért a műfaj rajongói esetenként akár több százezer dollárt is hajlandóak áldozni, árulta el Einspach Gábor az eseményen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?