A pénzpiaci válság sem rázza meg a nemzetközi műkincspiacot

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 10:45

A világgazdaság számos területét érintő pénzpiaci válság hatására egyre többen fordultak a stabil és sok lábon álló műtárgypiac felé, így a tavaly több mint harminc milliárd dollár összforgalmat lebonyolító ágazat várhatóan továbbra is dinamikusan fejlődik majd, hívta fel a figyelmet Einspach Gábor, igazságügyi festmény- és műtárgyszakértő a BÁV Aukciósház Mesélnek a műkincsek sorozatának aktuális előadásán.

A BÁV Aukciósház Mesélnek a műkincsek (MAM) című sorozatának ötödik előadásán Einspach Gábor, ismert igazságügyi festmény- és műtárgyszakértő sokszínű és izgalmas áttekintést adott a nemzetközi műtárgypiac aktuális helyzetéről és az elmúlt években megfigyelhető változásokról.

A szakember szerint az eredmények azt mutatják, hogy a műtárgy kereskedelemre nem volt negatív hatással semmilyen külső tényező, hiszen az árak növekedése több mint tíz éve folyamatos tendenciát mutat, az elmúlt néhány évben pedig dinamikus emelkedés tapasztalható. A fejlődés egyik mozgatórugója az amerikai háború utáni művészet piaca, másrészt új vevők, oroszok, kínaiak, indiaiak belépése a piacra.

Einspach Gábor a MAM előadásán arra is rávilágított, hogy a festménykereskedelem továbbra is a legmeghatározóbb szegmens, hiszen a képzőművészeti alkotások piacának háromnegyedét teszi ki, ugyanakkor az elmúlt években jelentős változások mentek végbe a kereslet-kínálat viszonyában. A régi mesterek főművei ugyanis már kikerültek a nemzetközi véráramlatból, így a háború utáni, illetve a kortárs festők alkotásai egyre magasabb leütési árakon kelnek el.

Tavaly a legkeresettebb művész Andy Warhol volt, akinek műveiért összesen 420 millió dollárt fizettek a gyűjtők, míg a klasszikusnak számító Claude Monet festményei összesen "csak" 165 millió dollárért cseréltek gazdát. Persze ebbe az is közrejátszik, hogy az impresszionista, vagy poszt-impresszionista mesterektől már ritkán kerülnek a piacra jelentős alkotások.

Einspach Gábor szerint a legnagyobb áremelkedést a kínai kortárs művészek, a London School és az indiai kortársak produkálták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

További jelentős változás, hogy a fotográfiák árban és presztízsben is egyenrangú féllé váltak a képzőművészet egyéb ágaival, hiszen például a magyar származású André Kertész Villás csendélet című fotóját 2 millió dollárért kínálták a bázeli vásáron, de nem ritka a 2-3 millió dolláros aukciós leütés sem, tudták meg az érdeklődők a MAM előadásán.

A graffiti és a street art új területként szintén bekerült a nemzetközi műkereskedelembe és a sokszor rendkívül szellemes alkotásokért a műfaj rajongói esetenként akár több százezer dollárt is hajlandóak áldozni, árulta el Einspach Gábor az eseményen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 21:18
A Mindenki Magyarországa Néppárt meghívót küld minden párt részére, hogy üljenek le egy asztalhoz és...
Kiszámoló  |  2024. május 22. 19:31
Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmozna...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem