18 °C Budapest

Eltűnhet a készpénz a fizetési forgalomból?

Pénzcentrum
2008. szeptember 17. 05:55

Kína itt is az élre tör! A Capgemini tanácsadó cég által immár negyedik alakalommal készített, 2008-as World Payments Report szerint az érett és fejlődő országokban egyaránt a bankkártyák jelentik a készpénzkímélő fizetési forgalom növekedési motorját, 2001-2006 között ugyanis világszerte évi 10 százalékkal nőtt ez a fizetési forma.

2006-ban a fejlett piacokon bonyolódott le ezen forgalom 80 százaléka és szakértők szerint 2013-ig nem is valószínű, hogy a fejlődő országok vennék át a domináns szerepet. Természetesen a jövőben Kína sokat változtathat ezen a helyzeten is, hiszen az említett időszakban évi 46 százalékkal tudott növekedni a nem készpénzes fizetések forgalma, de részesedése még így is csak 7 százalékos volt a teljes forgalomból.

A tanulmány készítői különös hangsúlyt helyeztek idén az európai országokra, miután év elején kezdte meg működését az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA - Single Euro Payments Area) első állomása, az úgynevezett SEPA átutalás. A teljes SEPA migrációnak különösen nagy jelentősége lehet a későbbiekben, hiszen segítségével csökkenhetnének az alapvető banki szolgáltatások díjai, amelyek egy átlagos uniós polgár esetében 2007-ben évi 34-252 euró (8 400 - 60 540 forint) közötti összegre rúgtak.

Bár az EU egyértelműen a nem készpénzes fizetési formákat részesítené előnyben, az euro bevezetése óta mégis évi mintegy 11 százalékkal nőtt a forgalomban lévő készpénz állománya. Ezen leginkább az tudna változtatni, ha a bankkártyával, illetve átutalással történő fizetés legalább olyan egyszerű, és kényelmes lenne, mint a készpénzes.

A cél természetesen érthető, hiszen minél kevesebb a készpénzes forgalom, annál kisebb az azzal történő visszaélés, a pénzmosás esélye, és az áruk és szolgáltatások nemzetközi forgalma is zökkenőmentesebb lehet, ami jelentősen hozzájárulhat a lisszaboni stratégiához, nevezetesen, hogy az EU a világ vezető gazdasági nagyhatalma legyen 2010-re.

A legnagyobb nem készpénzes forgalmat az USA és az Eurózóna bonyolította le 2006-ban, ami a világ GDP-jéhez való hozzájárulásukat tekintve, nem meglepő. Mégsem lehet azt mondani, hogy a két mutató között egyértelmű a kapcsolat, hiszen Japán meglehetősen nagy lemaradást mutat a készpénzkímélő fizetési formák használata terén, holott az össztermékhez való hozzájárulásával a harmadik a világon.

A BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) hozzájárulása ugyan alacsony, mégis dinamikus fejlődést mutatnak évről évre, és ha Kína beváltja 2007-ben tett ígéretét, miszerint 2012-re 40 százalékkal csökkenti készpénzforgalmát, akkor nem sokat kell várni arra, hogy elérje az európai szintet.

Ezekben az országokban is a bankkártya a domináns nem készpénzes fizetőeszköz, kivéve Indiát, ahol a csekk a közkedvelt, különösen az üzleti életben, de sokan fizetésüket is ilyen formán kapják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2013-ig szóló előrejelzések szerint továbbra is folytatódni fog a készpénz kiszorulása a fizetési forgalomból, így a fejlett országokban, például az USA-ban a csekkes fizetés helyettesítésén keresztül, évente mintegy 6 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Ezzel szemben az eurózóna országaiban, valamint Nagy-Britanniában, Svédországban, Dániában és Lengyelországban várhatóan évente átlagosan mintegy 9 százalékkal fog nőni 2013-ig a készpénzkímélő fizetési forma, ami lakosságra vetítve 304 tranzakciót jelent majd fejenként, szemben a 2006-os 164-gyel.

Kína esetében több tényezőtől függ a fejlődés dinamikája, például a banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés javulásától, vagy a lakosság vásárlóerejének változásától, így két szcenárióval számoltak a tanulmány készítői, egy optimistábbal, ekkor akár évi 30 százalékos növekedés is elképzelhető a készpénzkímélő fizetési forgalomban, de lehetséges, hogy csak 15 százalékos lesz.

A globalizáció az oka mindennek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 15:31
Mindössze egy héttel azután, hogy a Paramount bejelentette a Skyshowtime hirdetéssel támogatott csom...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem