21 °C Budapest

Eltűnhet a készpénz a fizetési forgalomból?

Pénzcentrum
2008. szeptember 17. 05:55

Kína itt is az élre tör! A Capgemini tanácsadó cég által immár negyedik alakalommal készített, 2008-as World Payments Report szerint az érett és fejlődő országokban egyaránt a bankkártyák jelentik a készpénzkímélő fizetési forgalom növekedési motorját, 2001-2006 között ugyanis világszerte évi 10 százalékkal nőtt ez a fizetési forma.

2006-ban a fejlett piacokon bonyolódott le ezen forgalom 80 százaléka és szakértők szerint 2013-ig nem is valószínű, hogy a fejlődő országok vennék át a domináns szerepet. Természetesen a jövőben Kína sokat változtathat ezen a helyzeten is, hiszen az említett időszakban évi 46 százalékkal tudott növekedni a nem készpénzes fizetések forgalma, de részesedése még így is csak 7 százalékos volt a teljes forgalomból.

A tanulmány készítői különös hangsúlyt helyeztek idén az európai országokra, miután év elején kezdte meg működését az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA - Single Euro Payments Area) első állomása, az úgynevezett SEPA átutalás. A teljes SEPA migrációnak különösen nagy jelentősége lehet a későbbiekben, hiszen segítségével csökkenhetnének az alapvető banki szolgáltatások díjai, amelyek egy átlagos uniós polgár esetében 2007-ben évi 34-252 euró (8 400 - 60 540 forint) közötti összegre rúgtak.

Bár az EU egyértelműen a nem készpénzes fizetési formákat részesítené előnyben, az euro bevezetése óta mégis évi mintegy 11 százalékkal nőtt a forgalomban lévő készpénz állománya. Ezen leginkább az tudna változtatni, ha a bankkártyával, illetve átutalással történő fizetés legalább olyan egyszerű, és kényelmes lenne, mint a készpénzes.

A cél természetesen érthető, hiszen minél kevesebb a készpénzes forgalom, annál kisebb az azzal történő visszaélés, a pénzmosás esélye, és az áruk és szolgáltatások nemzetközi forgalma is zökkenőmentesebb lehet, ami jelentősen hozzájárulhat a lisszaboni stratégiához, nevezetesen, hogy az EU a világ vezető gazdasági nagyhatalma legyen 2010-re.

A legnagyobb nem készpénzes forgalmat az USA és az Eurózóna bonyolította le 2006-ban, ami a világ GDP-jéhez való hozzájárulásukat tekintve, nem meglepő. Mégsem lehet azt mondani, hogy a két mutató között egyértelmű a kapcsolat, hiszen Japán meglehetősen nagy lemaradást mutat a készpénzkímélő fizetési formák használata terén, holott az össztermékhez való hozzájárulásával a harmadik a világon.

A BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) hozzájárulása ugyan alacsony, mégis dinamikus fejlődést mutatnak évről évre, és ha Kína beváltja 2007-ben tett ígéretét, miszerint 2012-re 40 százalékkal csökkenti készpénzforgalmát, akkor nem sokat kell várni arra, hogy elérje az európai szintet.

Ezekben az országokban is a bankkártya a domináns nem készpénzes fizetőeszköz, kivéve Indiát, ahol a csekk a közkedvelt, különösen az üzleti életben, de sokan fizetésüket is ilyen formán kapják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2013-ig szóló előrejelzések szerint továbbra is folytatódni fog a készpénz kiszorulása a fizetési forgalomból, így a fejlett országokban, például az USA-ban a csekkes fizetés helyettesítésén keresztül, évente mintegy 6 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Ezzel szemben az eurózóna országaiban, valamint Nagy-Britanniában, Svédországban, Dániában és Lengyelországban várhatóan évente átlagosan mintegy 9 százalékkal fog nőni 2013-ig a készpénzkímélő fizetési forma, ami lakosságra vetítve 304 tranzakciót jelent majd fejenként, szemben a 2006-os 164-gyel.

Kína esetében több tényezőtől függ a fejlődés dinamikája, például a banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés javulásától, vagy a lakosság vásárlóerejének változásától, így két szcenárióval számoltak a tanulmány készítői, egy optimistábbal, ekkor akár évi 30 százalékos növekedés is elképzelhető a készpénzkímélő fizetési forgalomban, de lehetséges, hogy csak 15 százalékos lesz.

A globalizáció az oka mindennek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem