26 °C Budapest

Rekord alacsony az itthoni kártyaelfogadó üzletek száma

Pénzcentrum
2008. július 10. 12:19

A régióbeli országok közül hazánkban a legalacsonyabb a tízezer lakosra jutó kereskedői kártyaelfogadó helyek száma, ami tavaly mindössze 29 volt, szemben Szlovéniával, ahol 160, Horvátországgal, ahol 163 elfogadóhely jut ennyi lakosra. De még a régiós szinten hátul kullogó Csehországnál, illetve Szlovákiánál is rosszabb a hazai helyzet.

A helyzetet felismerve huszonöt magyar városban indít programot júliusban a MasterCard annak érdekében, hogy elősegítse a kereskedői bankkártya-elfogadóhelyek számának növekedését Magyarországon.

Az elsősorban a kis- és középméretű üzletek szegmensében, személyes megkeresésen alapuló kezdeményezés mintegy tizenkét hónapon át zajlik majd.

A 2008-ban a tatabányai, az egri, a nyíregyházi, a pécsi, a szegedi, a székesfehérvári és a budapesti kereskedőkhöz jutnak el a kampány képviselői; 2009. januártól pedig további tizennyolc város: Esztergom, Kecskemét, Nagykanizsa, Sopron, Salgótarján, Szekszárd, Békéscsaba, Debrecen, Gyöngyös, Győr, Kaposvár, Dunaújváros, Szombathely, Miskolc, Szolnok, Zalaegerszeg, Siófok és Balatonfüred üzletei kerülnek sorra.

A program lényege, hogy telefonos, vagy személyes megkeresés formájában, bankfüggetlen tanácsadók keresik fel az üzeleteket, és tájékoztatják őket az elfogadóhellyé válás lehetőségéről, feltételeiről, illetve előnyeiről, majd "átadják" őket az elfogadó bankoknak, akikkel adott esetben szerződést köthetnek a terminálhasználatra vonatkozóan.

Ahogy Gauder Milán, a kártyatársaság ügyfélkapcsolati igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, azt remélik a programtól, hogy egy év alatt sikerül megduplázniuk a kártyaelfogadó kereskedők számát, amit a debreceni és veszprémi 2007- es pilot projektek sikerei meg is alapoznak.

Hazánknak a kibocsátott kártyák számát, - ami meghaladja a 8 millió darabot - valamint a kártyabiztonságot tekintve nincs lemaradása a környező országokhoz képest, ugyanakkor meglehetősen kevés helyen élhetünk a plasztik által nyújtott, ingyenes kártyás vásárlás lehetőségéve.

Az európai átlag tízezer lakosonként 60 elfogadóhely, ami hazánkban 60 ezer POS terminállal felszerelt üzletet jelentene, ehhez képest mindössze 29 ezer elfogadóhellyel rendelkezünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen országos szinten ez igen nagy szórást mutat, mert míg Budapesten - a MasterCard által végzett felmérés szerint - az üzletek közel fele (45%) POS terminállal felszerelt, addig például Debrecenben ez az arány 20 százaléknál is alacsonyabb, ami nagyjából megegyezik a vidéki átlaggal.

Ennél is nagyobb az eltérés az egyes üzlettípusok között, hiszen míg a gyógyszertárak több mint 62 százalékában fizethetünk kártyával, addig éttermek esetén csak minden tizedikben.

A már kártyaelfogadóként működő üzletek nagy többsége (98%) úgy nyilatkozott a MasterCard-nak, hogy nem bánta meg a terminál-bevezetést, a többség azért döntött mellette, mert napi-heti szinten szembesült a fogyasztók eziránti igényeivel.

Hazánkban jelenleg 7 pénzintézet foglalkozik kártyaelfogadó terminál kihelyezéssel és működtetéssel, ezek a Budapest Bank, CIB, Erste, K&H, OTP, UniCredit és a Takarékszövetkezet. Természetesen nem biztos, hogy véletlen, amiért a kereskedők többsége nem csatlakozik a rendszerhez, hiszen a terminálok kihelyezéséért havonta bérleti díjat, illetve 2-3 százalék körüli jutalékot kell fizetnie a bankjának, így aztán ne lepődjünk meg, ha kedvenc üzletünk kártyaelfogadóvá válása után némileg felszöknek a termékek árai.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 16:07
A kormánypárti lap még márciusban, a választási kampányban tette közzé a most helyreigazított valótl...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?