15 °C Budapest

Újabb negatív rekord: 1,2 millió ház vár elárverezésre az USA-ban

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 10:06

2008 második negyedévében az összes kintlévő hitelállomány 2,8 százaléka vált az USA-ban nem teljesítővé, ami 1,2 millió ingatlan árverezését vonta maga után. Ez rekord mértékűnek számít az 1979 óta vezetett statisztikák szerint, előző negyedévben még csak 1,4 százalék volt.

A 45 millió jelzáloghitelből, amit a Mortgage Bankers Association (MBA) tagjai nyújtottak, 490 ezer esetében indítottak végrehajtási eljárást, ami az előző negyedévhez képest 9 százalékos növekedést jelent.

A késedelmesen fizetők aránya, vagyis azoké, akik legalább egy törlesztő részlettel késésben vannak, szintén rekord mértékű, a második negyedévben 6,4 százalékos volt, ami 2,9 millió háztartást jelent.

A legtöbb végrehajtási eljárást Kaliforniában és Floridában kezdeményezték, az összes eljárás mintegy 39 százalékát, de további hat államban átlag feletti volt a felszámolási eljárások aránya az összes hitelállományhoz képest.

Szakértők szerint ez nem már nem csak a tavaly kirobbant hitelválság következménye, hiszen az egész gazdaság problémáktól szenved, a munkanélküliség például öt éves csúcson van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel az USA ingatlanáraiban igen jelentős csökkenés figyelhető meg, ez negatívan érinti a jelzálog hitellel rendelkezőket, hiszen hitelállományuk értéke adott esetben meghaladhatja a jelzáloggal terhelt ingatlanét, ami tovább növelheti a fizetésképtelenné válók arányát.

Amíg tehát a gazdaság nem stabilizálódik, arra sem lehet számítani, hogy csökkenjen a problémás hitelek aránya.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04