14 °C Budapest

Újabb negatív rekord: 1,2 millió ház vár elárverezésre az USA-ban

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 10:06

2008 második negyedévében az összes kintlévő hitelállomány 2,8 százaléka vált az USA-ban nem teljesítővé, ami 1,2 millió ingatlan árverezését vonta maga után. Ez rekord mértékűnek számít az 1979 óta vezetett statisztikák szerint, előző negyedévben még csak 1,4 százalék volt.

A 45 millió jelzáloghitelből, amit a Mortgage Bankers Association (MBA) tagjai nyújtottak, 490 ezer esetében indítottak végrehajtási eljárást, ami az előző negyedévhez képest 9 százalékos növekedést jelent.

A késedelmesen fizetők aránya, vagyis azoké, akik legalább egy törlesztő részlettel késésben vannak, szintén rekord mértékű, a második negyedévben 6,4 százalékos volt, ami 2,9 millió háztartást jelent.

A legtöbb végrehajtási eljárást Kaliforniában és Floridában kezdeményezték, az összes eljárás mintegy 39 százalékát, de további hat államban átlag feletti volt a felszámolási eljárások aránya az összes hitelállományhoz képest.

Szakértők szerint ez nem már nem csak a tavaly kirobbant hitelválság következménye, hiszen az egész gazdaság problémáktól szenved, a munkanélküliség például öt éves csúcson van.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel az USA ingatlanáraiban igen jelentős csökkenés figyelhető meg, ez negatívan érinti a jelzálog hitellel rendelkezőket, hiszen hitelállományuk értéke adott esetben meghaladhatja a jelzáloggal terhelt ingatlanét, ami tovább növelheti a fizetésképtelenné válók arányát.

Amíg tehát a gazdaság nem stabilizálódik, arra sem lehet számítani, hogy csökkenjen a problémás hitelek aránya.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20