28 °C Budapest

Az ingatlanválság újabb szintjére jutott az Egyesült Államok

Pénzcentrum
2008. június 27. 10:07

Az S&P Case-Shiller lakásárindexe, amely 20 nagyváros adatait tartalmazza, áprilisban 15 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest, ami 1940-42-óta nem látott zuhanást jelent. Ez ismét egy ördögi kört jelent, hisz a lakásárak esése miatt egyre többen kényszerülnek megválni ingatlanuktól, ami a kínálat növelésével tovább nyomja az árakat lefelé.

A jelenségtől leginkább sújtott államok Arizona, Kalifornia, Florida és Nevada, ahol egyre gyakoribb a jelzáloggal terhelt ingatlanok elárverezése. Ezt persze már a törvényhozók sem hagyhatják figyelmen kívül, a nézetek azonban eltérnek a tekintetben, hogy mit tehet az állam a lakáspiac stimulálása érdekében.


A FED nemrég ugyanis kamatot csökkentett a gazdaság fellendítése érdekében, ugyanakkor az infláció is kezd elharapózni az olajárak és az élelmiszerárak szárnyalása nyomán, melynek letörése épp ellenkező lépéseket igényelne.

Az ingatlanárak zuhanásra hónapról hónapra nehezebbé teszi a jelzáloghitellel rendelkezők számára a törlesztést, és mivel hitelbesorolásuk ennek megfelelően romlik, még annak az esélyét is elodázzák, hogy egy kedvezőbb kondíciójú hitellel ki tudják váltani az előzőt. Ráadásul a recesszióhoz egyre közelebb álló gazdaságban a munkahelymegszűnések sem ritkák, így aztán még nehezebb helyzetbe kerül a lakosság.

A közgazdászok egy része úgy gondolja, hogy nincs szükség külön stimulusra, mivel az árak zuhanása következtében újabb vevők jelennek majd meg, akik idővel helyrebillentik az ingatlanpiacot. Ez persze jóval időigényesebb, addig pedig sokan otthonuk elhagyására is kényszerülhetnek.

Sokan a hitelesek közül arra apellálnak, hogy amíg minősítésük még megfelelő, újabb hitelt vesznek fel, melyből olcsóbb lakást vásárolnak, az előzőről pedig lemondanak a bankok javára. Ez adott esetben még a banknak is jó lehet, ha az újabb hitelt valóban képes az ügyfél törleszteni. Ugyanakkor a pénzintézetek is veszélybe kerülnek, hiszen a biztosítékot jelentő ingatlant nem tudják értékesíteni a piacon, ami akár csődbe is sodorhatja őket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az amerikai betétbiztosítási alap, a FDIC (Federal Deposit Insurance Corp) idén egyelőre csak 4 banktól vette feladatait, szemben az 1990-91-es hitelválság alatti 653-mal, ugyanakkor nem sok jót sejtet, hogy a bankok felszámolásával foglalkozó osztályon dolgozók létszámát hamarosan 50 százalékkal emelni szándékoznak.

Ha a válság továbbra is így folytatódik, hamarosan jelentősebb lépésekre kényszerülhet a szenátus és a többi szakmai felügyelő-szervezet is a hitelvégrehajtások, ingatlanárverések megszüntetésére és a lakáspiac fellendítésre. Felmerült annak lehetősége is, hogy a kormány közbenjárásával a hitelezők elengednék a tartozás azon részét, amely az ingatlan aktuális piaci értéke felett van, így tehát az ügyfelek megtarthatnák lakásaikat, ami csökkentené a kínálatot, optimális esetben pedig ismét felfelé hajtaná a piaci árakat. Ennek igénybevételére - a szigorú feltételek miatt - azonban csak kevesen lennének jogosultak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 14:41
A Magyar Terjesztés-ellenrzési Szövetség (MATESZ) legújabb, 2022 második negyedéves gyorsjelentése s...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?