28 °C Budapest

Az ingatlanválság újabb szintjére jutott az Egyesült Államok

Pénzcentrum
2008. június 27. 10:07

Az S&P Case-Shiller lakásárindexe, amely 20 nagyváros adatait tartalmazza, áprilisban 15 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest, ami 1940-42-óta nem látott zuhanást jelent. Ez ismét egy ördögi kört jelent, hisz a lakásárak esése miatt egyre többen kényszerülnek megválni ingatlanuktól, ami a kínálat növelésével tovább nyomja az árakat lefelé.

A jelenségtől leginkább sújtott államok Arizona, Kalifornia, Florida és Nevada, ahol egyre gyakoribb a jelzáloggal terhelt ingatlanok elárverezése. Ezt persze már a törvényhozók sem hagyhatják figyelmen kívül, a nézetek azonban eltérnek a tekintetben, hogy mit tehet az állam a lakáspiac stimulálása érdekében.


A FED nemrég ugyanis kamatot csökkentett a gazdaság fellendítése érdekében, ugyanakkor az infláció is kezd elharapózni az olajárak és az élelmiszerárak szárnyalása nyomán, melynek letörése épp ellenkező lépéseket igényelne.

Az ingatlanárak zuhanásra hónapról hónapra nehezebbé teszi a jelzáloghitellel rendelkezők számára a törlesztést, és mivel hitelbesorolásuk ennek megfelelően romlik, még annak az esélyét is elodázzák, hogy egy kedvezőbb kondíciójú hitellel ki tudják váltani az előzőt. Ráadásul a recesszióhoz egyre közelebb álló gazdaságban a munkahelymegszűnések sem ritkák, így aztán még nehezebb helyzetbe kerül a lakosság.

A közgazdászok egy része úgy gondolja, hogy nincs szükség külön stimulusra, mivel az árak zuhanása következtében újabb vevők jelennek majd meg, akik idővel helyrebillentik az ingatlanpiacot. Ez persze jóval időigényesebb, addig pedig sokan otthonuk elhagyására is kényszerülhetnek.

Sokan a hitelesek közül arra apellálnak, hogy amíg minősítésük még megfelelő, újabb hitelt vesznek fel, melyből olcsóbb lakást vásárolnak, az előzőről pedig lemondanak a bankok javára. Ez adott esetben még a banknak is jó lehet, ha az újabb hitelt valóban képes az ügyfél törleszteni. Ugyanakkor a pénzintézetek is veszélybe kerülnek, hiszen a biztosítékot jelentő ingatlant nem tudják értékesíteni a piacon, ami akár csődbe is sodorhatja őket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az amerikai betétbiztosítási alap, a FDIC (Federal Deposit Insurance Corp) idén egyelőre csak 4 banktól vette feladatait, szemben az 1990-91-es hitelválság alatti 653-mal, ugyanakkor nem sok jót sejtet, hogy a bankok felszámolásával foglalkozó osztályon dolgozók létszámát hamarosan 50 százalékkal emelni szándékoznak.

Ha a válság továbbra is így folytatódik, hamarosan jelentősebb lépésekre kényszerülhet a szenátus és a többi szakmai felügyelő-szervezet is a hitelvégrehajtások, ingatlanárverések megszüntetésére és a lakáspiac fellendítésre. Felmerült annak lehetősége is, hogy a kormány közbenjárásával a hitelezők elengednék a tartozás azon részét, amely az ingatlan aktuális piaci értéke felett van, így tehát az ügyfelek megtarthatnák lakásaikat, ami csökkentené a kínálatot, optimális esetben pedig ismét felfelé hajtaná a piaci árakat. Ennek igénybevételére - a szigorú feltételek miatt - azonban csak kevesen lennének jogosultak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 27. 13:56
Pavel Stanchev, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Média Csoport vezérigazgatója megerősítette a Media1 va...
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Bankmonitor  |  2024. május 27. 08:25
A CSOK Plusz egy igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel, ráadásul mé...
Holdblog  |  2024. május 27. 07:27
Egyre nagyobb szeletet szakítanak ki maguknak a kínai cégek a nyári Európa-bajnokság szponzori listá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm