29 °C Budapest

Az ingatlanválság újabb szintjére jutott az Egyesült Államok

Pénzcentrum
2008. június 27. 10:07

Az S&P Case-Shiller lakásárindexe, amely 20 nagyváros adatait tartalmazza, áprilisban 15 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest, ami 1940-42-óta nem látott zuhanást jelent. Ez ismét egy ördögi kört jelent, hisz a lakásárak esése miatt egyre többen kényszerülnek megválni ingatlanuktól, ami a kínálat növelésével tovább nyomja az árakat lefelé.

A jelenségtől leginkább sújtott államok Arizona, Kalifornia, Florida és Nevada, ahol egyre gyakoribb a jelzáloggal terhelt ingatlanok elárverezése. Ezt persze már a törvényhozók sem hagyhatják figyelmen kívül, a nézetek azonban eltérnek a tekintetben, hogy mit tehet az állam a lakáspiac stimulálása érdekében.


A FED nemrég ugyanis kamatot csökkentett a gazdaság fellendítése érdekében, ugyanakkor az infláció is kezd elharapózni az olajárak és az élelmiszerárak szárnyalása nyomán, melynek letörése épp ellenkező lépéseket igényelne.

Az ingatlanárak zuhanásra hónapról hónapra nehezebbé teszi a jelzáloghitellel rendelkezők számára a törlesztést, és mivel hitelbesorolásuk ennek megfelelően romlik, még annak az esélyét is elodázzák, hogy egy kedvezőbb kondíciójú hitellel ki tudják váltani az előzőt. Ráadásul a recesszióhoz egyre közelebb álló gazdaságban a munkahelymegszűnések sem ritkák, így aztán még nehezebb helyzetbe kerül a lakosság.

A közgazdászok egy része úgy gondolja, hogy nincs szükség külön stimulusra, mivel az árak zuhanása következtében újabb vevők jelennek majd meg, akik idővel helyrebillentik az ingatlanpiacot. Ez persze jóval időigényesebb, addig pedig sokan otthonuk elhagyására is kényszerülhetnek.

Sokan a hitelesek közül arra apellálnak, hogy amíg minősítésük még megfelelő, újabb hitelt vesznek fel, melyből olcsóbb lakást vásárolnak, az előzőről pedig lemondanak a bankok javára. Ez adott esetben még a banknak is jó lehet, ha az újabb hitelt valóban képes az ügyfél törleszteni. Ugyanakkor a pénzintézetek is veszélybe kerülnek, hiszen a biztosítékot jelentő ingatlant nem tudják értékesíteni a piacon, ami akár csődbe is sodorhatja őket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az amerikai betétbiztosítási alap, a FDIC (Federal Deposit Insurance Corp) idén egyelőre csak 4 banktól vette feladatait, szemben az 1990-91-es hitelválság alatti 653-mal, ugyanakkor nem sok jót sejtet, hogy a bankok felszámolásával foglalkozó osztályon dolgozók létszámát hamarosan 50 százalékkal emelni szándékoznak.

Ha a válság továbbra is így folytatódik, hamarosan jelentősebb lépésekre kényszerülhet a szenátus és a többi szakmai felügyelő-szervezet is a hitelvégrehajtások, ingatlanárverések megszüntetésére és a lakáspiac fellendítésre. Felmerült annak lehetősége is, hogy a kormány közbenjárásával a hitelezők elengednék a tartozás azon részét, amely az ingatlan aktuális piaci értéke felett van, így tehát az ügyfelek megtarthatnák lakásaikat, ami csökkentené a kínálatot, optimális esetben pedig ismét felfelé hajtaná a piaci árakat. Ennek igénybevételére - a szigorú feltételek miatt - azonban csak kevesen lennének jogosultak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem