11 °C Budapest

Kik buktak a legtöbbet? Döbbenetes jelzálogpiaci hatások...

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 15:00

Kalifornia állam egyik központi része vált talán az egész ország központjává, ha az árverezéseket nézzük. Az egyetlen megmaradt ingatlanhoz kapcsolódó üzleti lehetőség a városnéző buszok üzemeltetése a potenciális vevők számára, akik így egy délután alatt akár több száz potenciális ingatlant is megnézhetnek...

Modesto városában kiemelkedően súlyos volt a hitelpiaci válság hatása. Az ingatlanok értéke átlagosan 38 százalékkal esett, aminek köszönhetően a lakosok 57 százaléka került abba helyzetbe, hogy a bank lefoglalta a házukat és árverésre bocsátotta, mivel nem tudják fizetni a törlesztéseket.

A nagyvárosokban ugyanez a helyzet, ha az áresés mértékét nézzük. Országos szinten a lakásárak 7,7 százalékkal csökkentek, viszont vannak olyan városok, ahol sokkal rosszabb volt a helyzet, Los Angelesben 20 százalékkal érnek kevesebbet az ingatlanok. A saját tőke arány az ingatlanban pedig folyamatosan csökken, Indianapolisban mindössze 26 százalék, Atlantában és Minneapolisban pedig mindössze 28 százalék.

Maradtak ezzel szemben "stabilabb" területek, mint Portland, San Jose, vagy Pittsburgh, ahol nem volt ekkora ingadozás az ingatlanok értékében, így a lakástulajdonosok saját tőkéje a házban viszonylag magas százalékot képvisel, 58-60 százalékot is akár.


A zuhanó lakásárak és az újrakalkulált hitelek nem tettek túl jó hatást a tulajdonosok saját tőkerészére sem. Jelenleg nagyjából 46 százalékot képvisel a tulajdonos saját pénze az ingatlanában, a többi hitelnek minősül, az egy évvel ezelőtti 60 százalékkal szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A helyzetnek nem csak a tulajdonosokra volt hatása. A kereslet csökkenésével az építkezések is értelmüket vesztették, mivel nem lehetett eladni az újonnan elkészült házakat, így az építőiparban dolgozók létszáma is szép lassan apadni kezdett, nagyon sokan elveszítették a munkájukat. Ezek mind-mind hozzájárultak a növekvő árverésekhez, ami 2008 második felében elérte a 739 714-et. Egyelőre úgy tűnik, hogy a romló gazdasági helyzet még nem állt meg, vagyis rövid távon senki nem számít semmilyen javulásra...

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem