Kik buktak a legtöbbet? Döbbenetes jelzálogpiaci hatások...

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 15:00

Kalifornia állam egyik központi része vált talán az egész ország központjává, ha az árverezéseket nézzük. Az egyetlen megmaradt ingatlanhoz kapcsolódó üzleti lehetőség a városnéző buszok üzemeltetése a potenciális vevők számára, akik így egy délután alatt akár több száz potenciális ingatlant is megnézhetnek...

Modesto városában kiemelkedően súlyos volt a hitelpiaci válság hatása. Az ingatlanok értéke átlagosan 38 százalékkal esett, aminek köszönhetően a lakosok 57 százaléka került abba helyzetbe, hogy a bank lefoglalta a házukat és árverésre bocsátotta, mivel nem tudják fizetni a törlesztéseket.

A nagyvárosokban ugyanez a helyzet, ha az áresés mértékét nézzük. Országos szinten a lakásárak 7,7 százalékkal csökkentek, viszont vannak olyan városok, ahol sokkal rosszabb volt a helyzet, Los Angelesben 20 százalékkal érnek kevesebbet az ingatlanok. A saját tőke arány az ingatlanban pedig folyamatosan csökken, Indianapolisban mindössze 26 százalék, Atlantában és Minneapolisban pedig mindössze 28 százalék.

Maradtak ezzel szemben "stabilabb" területek, mint Portland, San Jose, vagy Pittsburgh, ahol nem volt ekkora ingadozás az ingatlanok értékében, így a lakástulajdonosok saját tőkéje a házban viszonylag magas százalékot képvisel, 58-60 százalékot is akár.


A zuhanó lakásárak és az újrakalkulált hitelek nem tettek túl jó hatást a tulajdonosok saját tőkerészére sem. Jelenleg nagyjából 46 százalékot képvisel a tulajdonos saját pénze az ingatlanában, a többi hitelnek minősül, az egy évvel ezelőtti 60 százalékkal szemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyzetnek nem csak a tulajdonosokra volt hatása. A kereslet csökkenésével az építkezések is értelmüket vesztették, mivel nem lehetett eladni az újonnan elkészült házakat, így az építőiparban dolgozók létszáma is szép lassan apadni kezdett, nagyon sokan elveszítették a munkájukat. Ezek mind-mind hozzájárultak a növekvő árverésekhez, ami 2008 második felében elérte a 739 714-et. Egyelőre úgy tűnik, hogy a romló gazdasági helyzet még nem állt meg, vagyis rövid távon senki nem számít semmilyen javulásra...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35