27 °C Budapest

Lakásárverezés Floridában: akár a katasztrófaturizmus

Pénzcentrum
2008. április 30. 11:00

Néhány évvel ezelőtt még szinte lehetetlen volt Floridában, azon belül Lee megyében ingatlanhoz jutni, szinte árháború alakult ki az ajánlattevők között egy-egy - még meg sem épült - lakásért. Mára a helyzet óriásit változott és közel 19 ezer lakás áll üresen, amiről kénytelenek voltak lemondani tulajdonosaik vagy még egyáltalán el sem adtak.

A térség ingatlanértékesítői sírva gondolnak vissza azokra az időkre, amikor a vásárlók között sorsolással kellett eldönteniük, hogy kié legyen az ingatlan, annyian "licitáltak" ugyanarra. A még meg sem épült, de már forgalomba bocsátott lakások néhány óra alatt gazdára leltek. Azonban az ingatlan-lufi kipukkadt, a piac "kiszáradt", és mára az árveréseké a fő szerep Florida legtöbb nagyvárosában.

2006. márciusában még 995 lakást sikerült értékesíteni, idén februárban már csak 445-öt. Ráadásul az árak is jelentősen visszaestek, a két évvel ezelőtti átlagos 286,5 ezer dollárról (46 millió forint) 211,5 ezer dollárra (34 millió forint).

Az ingatlanpiac felfutásából nem csak a háztartások igyekeztek részesedni, azáltal, hogy jelzáloghitelekből finanszírozva lakást-lakásra halmoztak fel, de a spekulatív befektetőket is elfogta a láz. Voltak olyan társasházak, amelyek háromnegyedét ilyen befektetők vásárolták fel, abban bízva, hogy az árak további emelkedésével könnyű profitra tehetnek szert.

Azonban az árak zuhanni kezdtek, és mára több tízezer eladatlan lakás van a piacon. Sokan arra kényszerülnek, hogy eladják lakásaikat, hogy a hiteleiket vissza tudják fizetni, azonban értékük annyira lecsökkent, hogy már szinte eladni sem érdemes őket. Sokan abban reménykednek, hogy ha találnak végre vevőt a házukra, meg tudnak egyezni a bankjukkal abban, hogy a kapott összegért cserébe kiválthassák hiteleiket. Gyakran el is fogadják az ajánlatot a bankok, hisz ez a megoldás még mindig kedvezőbb számukra, mint egy esetleges ingatlanárverés.

De nem csak azok igyekeznek megszabadulni ingatlanjaiktól, akik nem bírják már a hiteltörlesztés terheit fizetni, sokan a jobb üzlet reményében akarnak lakást váltani. Kanadaiak, európaiak érdeklődését is felkeltette már a nagy áresés, amit a dollár gyengülése további "kedvezménnyel" fejel meg. Ráadásul ingatlanpiaci szakértők szerint az árak további csökkenése várható.

Az amerikaiak számára a problémát tovább súlyosbítja a gazdaság hanyatlása, ráadásul az építkezések leállása miatt a munkanélküliség is megnőtt a térségben. Ennek következtében kénytelenek elhagyni a régiót, ami tovább növeli az eladásra váró lakások számát, lenyomva az árakat...Megvan tehát az ördögi kör.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Forrás: www.npr.org
Aki továbbra is ingatlanértékesítéssel szeretne Floridában foglalkozni, annak fel kell kötnie a nadrágját. Van aki ezt meg is tette. Marc Joseph ingatlanközvetítő például egy egészen sajátos ötlettel rukkolt elő. Vásárolt egy kisbuszt az egyháztól, és beindította "városnéző körútját", melynek keretében az elárverezésre váró lakásokat nézhetik meg az érdeklődők.

Azok a lakások, amelyeket a bankok a hiteleiket fizetni képtelen ügyfeleiktől "begyűjtöttek", most akár ötven százalékkal eredeti áruk alatt szerezhetők be. Egy négy-szobás, 3 fürdőszobás, belső medencés lakás 2006. márciusában például még 741,5 ezer dollárba (120 millió forint) került, ugyanez ma már 370 ezerért (60 millió forint) megvásárolható.

Az ötletgazda állítása szerint sokakat megmozgat a mostani olcsóbb ingatlanszerzési lehetőség, akik korábban álmodni sem mertek volna floridai lakásról. Kanadai nyugdíjasoktól, gyerekeik számára fészket kereső szülőkig rengeteg ember megfordul a különleges "túrán".

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm