Méregdrága tanévkezdés: a törlesztéstől viszi a pénzt!

Pénzcentrum
2008. augusztus 13. 05:55

20-25 ezer forintba kerül egy gyermek beiskolázása... A lakossági hitelintézetek statisztikáiban évek óta megfigyelhető az a tendencia, hogy szeptemberben és januárban megemelkedik a nemfizetők, illetve a késedelmesen teljesítők száma. A csúszások hátterében egyértelműen a tanévkezdés és a karácsonyi ünnepek állnak. A nagyságrendileg 30 milliárdos üzletnek tekinthető tanszerpiacon az iskolakezdést megelőző hónapban bonyolítják a fordalom túlnyomó részét.

Szeptemberben mintegy 1,36 millió általános- és középiskolás kezdi meg a tanévet az oktatási intézményekben. A piackutatók felmérései alapján egy gyermeknek körülbelül 20-25 ezer forintba kerül a beiskolázása. A családi költségvetést ez a tétel jelentősen befolyásolja, ezért érdemes már a nyár elejétől minden hónapban arányosan félretenni, főleg ahol több iskoláskorú gyermek is van.

A tanszergyártó cégek nem bízzák a véletlenre és már az évzáró ünnepségeken megjelennek, és akciós reklámanyagokkal látják el a szülőket. A nagyáruházak sem halasztják az utolsó pillanatra az iskolai felszerelések árusítását, egyes üzletekben már július közepétől minden tanszer beszerezhető. Az üzletek kínálata a korábbi évekkel összehasonlítva is tovább bővült, a megvásárolható termékek között minőségben és árban akár tízszeres eltérések is lehetnek.

Az Oktatási Minisztérium adatai szerint körülbelül százezer elsős kezdi meg a tanulmányait, az ő beiskolázásuk az átlagostól valamivel többe is kerülhet. Ekkor kell megvenni az iskolatáskát, a tornazsákot, a tornafelszerelést, a tolltartót, a festéket, a krétákat és az ecseteket, amelyek akár több éven keresztül is használhatóak.

Szükség lehet még zsírkrétára, színes ceruzára, kötelező és kiegészítő olvasmányokra, valamint valamilyen mesefigurás irattartóra. A szülőknek tanácsos úgy és olyan termékeket vásárolni, hogy a legszükségesebb kellékek, a tankönyvek és a füzetek ne terheljék túl a gyermekük hátát, az egyenletes terhelés érdekében célszerű hagyományos típusú, merevítéssel ellátott iskolatáskát választani.

A magyar háztartások egy része - rendszerint havi rendszerességgel - törleszt valamilyen lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt, személyi kölcsönt, esetleg áruhitelt. A havi kiadások megtervezésénél érdemes már a nagybevásárlás előtt az iskolakezdésre gondolni. Egy-két családi kasszát befolyásoló takarékossági döntés meghozatalával elkerülhető a hiteltörlesztések késedelmes teljesítése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azok a szülők, akik általános-, vagy középiskolás korú gyermeket nevelnek és jogosultak családi pótlékra iskolakezdési támogatást igényelhetnek a munkáltatójuktól. Az adó- és járulékmentes támogatás összege 20.700 forint, amely a feltételek teljesülése esetén mindkét szülőt megilleti. Az iskolakezdési támogatás legkésőbb október 31-ig használható fel.

Idén szeptemberben az óvodásokat is figyelembe véve körülbelül húszezer gyermekkel kevesebb kezd az oktatási intézményekben, mint egy évvel korábban. A tanulmányi időszakot továbbra is őszi-, téli- és tavasz szünet is tarkítja majd, de a hamarosan kezdődő tanév így is 181 tanítási napból áll majd.

Az iskolakezdési támogatásra jogosult családok az átlagostól többet is költhetnek a gyermekek beiskolázására, de egy több nebulóval rendelkező családnál a költségek is sokkal magasabbak. A középiskolások esetében még magasabbak is lehetnek a számlák, különösen, ha olyan szakon tanul a diák, ahol számos speciális szakmai eszköz beszerzése kötelező.

Emelkedett a diákhitel összege...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 20:39
A közelmúltban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező művészi öröksége előtt négy filmmel és...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem