22 °C Budapest

Méregdrága tanévkezdés: a törlesztéstől viszi a pénzt!

Pénzcentrum
2008. augusztus 13. 05:55

20-25 ezer forintba kerül egy gyermek beiskolázása... A lakossági hitelintézetek statisztikáiban évek óta megfigyelhető az a tendencia, hogy szeptemberben és januárban megemelkedik a nemfizetők, illetve a késedelmesen teljesítők száma. A csúszások hátterében egyértelműen a tanévkezdés és a karácsonyi ünnepek állnak. A nagyságrendileg 30 milliárdos üzletnek tekinthető tanszerpiacon az iskolakezdést megelőző hónapban bonyolítják a fordalom túlnyomó részét.

Szeptemberben mintegy 1,36 millió általános- és középiskolás kezdi meg a tanévet az oktatási intézményekben. A piackutatók felmérései alapján egy gyermeknek körülbelül 20-25 ezer forintba kerül a beiskolázása. A családi költségvetést ez a tétel jelentősen befolyásolja, ezért érdemes már a nyár elejétől minden hónapban arányosan félretenni, főleg ahol több iskoláskorú gyermek is van.

A tanszergyártó cégek nem bízzák a véletlenre és már az évzáró ünnepségeken megjelennek, és akciós reklámanyagokkal látják el a szülőket. A nagyáruházak sem halasztják az utolsó pillanatra az iskolai felszerelések árusítását, egyes üzletekben már július közepétől minden tanszer beszerezhető. Az üzletek kínálata a korábbi évekkel összehasonlítva is tovább bővült, a megvásárolható termékek között minőségben és árban akár tízszeres eltérések is lehetnek.

Az Oktatási Minisztérium adatai szerint körülbelül százezer elsős kezdi meg a tanulmányait, az ő beiskolázásuk az átlagostól valamivel többe is kerülhet. Ekkor kell megvenni az iskolatáskát, a tornazsákot, a tornafelszerelést, a tolltartót, a festéket, a krétákat és az ecseteket, amelyek akár több éven keresztül is használhatóak.

Szükség lehet még zsírkrétára, színes ceruzára, kötelező és kiegészítő olvasmányokra, valamint valamilyen mesefigurás irattartóra. A szülőknek tanácsos úgy és olyan termékeket vásárolni, hogy a legszükségesebb kellékek, a tankönyvek és a füzetek ne terheljék túl a gyermekük hátát, az egyenletes terhelés érdekében célszerű hagyományos típusú, merevítéssel ellátott iskolatáskát választani.

A magyar háztartások egy része - rendszerint havi rendszerességgel - törleszt valamilyen lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt, személyi kölcsönt, esetleg áruhitelt. A havi kiadások megtervezésénél érdemes már a nagybevásárlás előtt az iskolakezdésre gondolni. Egy-két családi kasszát befolyásoló takarékossági döntés meghozatalával elkerülhető a hiteltörlesztések késedelmes teljesítése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azok a szülők, akik általános-, vagy középiskolás korú gyermeket nevelnek és jogosultak családi pótlékra iskolakezdési támogatást igényelhetnek a munkáltatójuktól. Az adó- és járulékmentes támogatás összege 20.700 forint, amely a feltételek teljesülése esetén mindkét szülőt megilleti. Az iskolakezdési támogatás legkésőbb október 31-ig használható fel.

Idén szeptemberben az óvodásokat is figyelembe véve körülbelül húszezer gyermekkel kevesebb kezd az oktatási intézményekben, mint egy évvel korábban. A tanulmányi időszakot továbbra is őszi-, téli- és tavasz szünet is tarkítja majd, de a hamarosan kezdődő tanév így is 181 tanítási napból áll majd.

Az iskolakezdési támogatásra jogosult családok az átlagostól többet is költhetnek a gyermekek beiskolázására, de egy több nebulóval rendelkező családnál a költségek is sokkal magasabbak. A középiskolások esetében még magasabbak is lehetnek a számlák, különösen, ha olyan szakon tanul a diák, ahol számos speciális szakmai eszköz beszerzése kötelező.

Emelkedett a diákhitel összege...

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 06:05
Archívumunkból (2020) A tkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp Goldil...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?