9 ok, amiért nem keresel többet

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 13:00

Sok pénzt, csak kemény munkával lehet keresni! Legalábbis sokan ezt gondolják. Viszont vannak olyan dolgok, amik jelentősen befolyásolni tudják a havonta kapott összeg mértékét, így a kezünkben tartható, hogy mennyi is a fizetésünk. Nézzük, mik ezek...

Szinte nincs olyan ember, aki ne akarna minden évben legalább egy kicsivel többet keresni, mint az előzőben. Viszont a leggyakoribb módszer ahogy ezt megpróbálják kiharcolni az, hogy még keményebben dolgoznak, mint addig. Minden erejükkel azon vannak, hogy tovább növeljék a teljesítményüket - és ezzel együtt a fizetésüket - különböző tréningekkel vagy munkahelyi mentorok segítségével. Sokan még arra is képesek, hogy heti megbeszéléseket kérjenek a főnöktől, hogy az értékelje a teljesítményt, a fejlődés folyamatát.

Viszont az igazság az, hogy néhány tényező komoly összefüggésben van a magasabb fizetéssel. Tanulmányok kimutatták többek között azt, hogy a magasabb emberek több pénzt keresnek. Ez egy olyan faktor, amin az ember nem nagyon tud változtatni, viszont vannak olyan tényezők, amin igen. Példának okáért, ha valaki rummal szereti a kólát, az több pénzt kap havonta.

A férfiaknál még azt is bebizonyították, hogy a balkezesek 13 százalékkal többet kapnak, mint a jobbkezesek. A nőknél ezt a negatív vagy éppen pozitív diszkriminációt, attól függően, hogy melyik oldalról nézzük, nem igazolták. Még nagyobb a jövedelmi különbség a felsőoktatási intézményben végzett férfiaknál, ott a balkezesek már 20 százalékkal kapnak többet.

Meglepő módon azok a dolgozók, akik egyáltalán nem isznak alkoholt, kevesebb bért kapnak, mint azok, akik elvétve isznak. Emellett az a férfi, aki legalább havonta egyszer pult alá issza magát, az még magasabb keresettel rendelkezik a Reason Foundation tanulmánya szerint.

Nem került még szóba a házasság, pedig az is okozhat jövedelmi különbséget. A házas férfiak ki tudja miért, de többet keresnek, mint azok, akik sosem voltak azok. Ennek több oka is lehet. Sok munkáltató úgy tekint akár akaratlanul is a házasságra, mint a megbízhatóság és stabilitás megtestesítőjére. Ha egy férfi elkötelezte magát, akkor valószínűleg más területeken is megbízható és felelősségteljes lesz. A legvalószínűbb indok viszont az, hogy a munkáltató is látja azokat a tulajdonságokat, mint a feleség, hogy a férfi biztos háttérrel rendelkezik, művelt és jó megjelenésű.

A Christian Today International felmérése arra is rávilágított, hogy a katolikus egyháznak dolgozó nők mindössze 6,3 százalékban képviseltetik magukat, miközben a fizetésük 10,4 százalékkal magasabb, mint a férfi társaiké.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nők általában tudomásul veszik, hogy nem kezelik őket még ma sem teljesen egyenrangúként, viszont az American Association of University Women Education Foundation tanulmánya szerint ennek azaz oka, hogy a nők már a főiskolára való jelentkezéskor olyan szakmát választanak, ami később kevesebbet fizet, mint az egészségügy, a pszichológia, vagy az oktatás. A férfiak ezzel szemben mérnöknek vagy matematikusnak mennek, ami később magasabb fizetést is jelent.

Egy 2007-es kutatás az Észak-Iowai Egyetemtől azt is megmutatta, hogy a nők esetén a leszbikus együtt élő párok 10 százalékkal többet keresnek, mint akik házasok. Még az egyedülállóknál is magasabb a fizetésük.

Természetesen a fizetés mértéke attól is függ, hogy ki mennyit dolgozik. Azoknak az embereknek ugyanis, akik 100 ezer dollár felett keresnek, a 37 százaléka nyilatkozta azt, hogy 41 és 50 óra között dolgozik egy héten, miközben a 25 ezer dollár alatt keresők mindössze 8 százaléka dolgozik ennyit.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35