2 °C Budapest

9 ok, amiért nem keresel többet

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 13:00

Sok pénzt, csak kemény munkával lehet keresni! Legalábbis sokan ezt gondolják. Viszont vannak olyan dolgok, amik jelentősen befolyásolni tudják a havonta kapott összeg mértékét, így a kezünkben tartható, hogy mennyi is a fizetésünk. Nézzük, mik ezek...

Szinte nincs olyan ember, aki ne akarna minden évben legalább egy kicsivel többet keresni, mint az előzőben. Viszont a leggyakoribb módszer ahogy ezt megpróbálják kiharcolni az, hogy még keményebben dolgoznak, mint addig. Minden erejükkel azon vannak, hogy tovább növeljék a teljesítményüket - és ezzel együtt a fizetésüket - különböző tréningekkel vagy munkahelyi mentorok segítségével. Sokan még arra is képesek, hogy heti megbeszéléseket kérjenek a főnöktől, hogy az értékelje a teljesítményt, a fejlődés folyamatát.

Viszont az igazság az, hogy néhány tényező komoly összefüggésben van a magasabb fizetéssel. Tanulmányok kimutatták többek között azt, hogy a magasabb emberek több pénzt keresnek. Ez egy olyan faktor, amin az ember nem nagyon tud változtatni, viszont vannak olyan tényezők, amin igen. Példának okáért, ha valaki rummal szereti a kólát, az több pénzt kap havonta.

A férfiaknál még azt is bebizonyították, hogy a balkezesek 13 százalékkal többet kapnak, mint a jobbkezesek. A nőknél ezt a negatív vagy éppen pozitív diszkriminációt, attól függően, hogy melyik oldalról nézzük, nem igazolták. Még nagyobb a jövedelmi különbség a felsőoktatási intézményben végzett férfiaknál, ott a balkezesek már 20 százalékkal kapnak többet.

Meglepő módon azok a dolgozók, akik egyáltalán nem isznak alkoholt, kevesebb bért kapnak, mint azok, akik elvétve isznak. Emellett az a férfi, aki legalább havonta egyszer pult alá issza magát, az még magasabb keresettel rendelkezik a Reason Foundation tanulmánya szerint.

Nem került még szóba a házasság, pedig az is okozhat jövedelmi különbséget. A házas férfiak ki tudja miért, de többet keresnek, mint azok, akik sosem voltak azok. Ennek több oka is lehet. Sok munkáltató úgy tekint akár akaratlanul is a házasságra, mint a megbízhatóság és stabilitás megtestesítőjére. Ha egy férfi elkötelezte magát, akkor valószínűleg más területeken is megbízható és felelősségteljes lesz. A legvalószínűbb indok viszont az, hogy a munkáltató is látja azokat a tulajdonságokat, mint a feleség, hogy a férfi biztos háttérrel rendelkezik, művelt és jó megjelenésű.

A Christian Today International felmérése arra is rávilágított, hogy a katolikus egyháznak dolgozó nők mindössze 6,3 százalékban képviseltetik magukat, miközben a fizetésük 10,4 százalékkal magasabb, mint a férfi társaiké.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nők általában tudomásul veszik, hogy nem kezelik őket még ma sem teljesen egyenrangúként, viszont az American Association of University Women Education Foundation tanulmánya szerint ennek azaz oka, hogy a nők már a főiskolára való jelentkezéskor olyan szakmát választanak, ami később kevesebbet fizet, mint az egészségügy, a pszichológia, vagy az oktatás. A férfiak ezzel szemben mérnöknek vagy matematikusnak mennek, ami később magasabb fizetést is jelent.

Egy 2007-es kutatás az Észak-Iowai Egyetemtől azt is megmutatta, hogy a nők esetén a leszbikus együtt élő párok 10 százalékkal többet keresnek, mint akik házasok. Még az egyedülállóknál is magasabb a fizetésük.

Természetesen a fizetés mértéke attól is függ, hogy ki mennyit dolgozik. Azoknak az embereknek ugyanis, akik 100 ezer dollár felett keresnek, a 37 százaléka nyilatkozta azt, hogy 41 és 50 óra között dolgozik egy héten, miközben a 25 ezer dollár alatt keresők mindössze 8 százaléka dolgozik ennyit.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem