28 °C Budapest

A brit adófizetők isszák a hitelválság levét

Pénzcentrum
2008. július 30. 11:00

A brit kormány szakértői szerint még legalább két évig eltarthat, amíg ismét magához tér a jelzáloghitel piac, ami tavaly a bankok és hitelszövetkezetek hitelezési gyakorlatának visszaszorulásával indult. A pénzügyminiszter különböző lépésekkel szeretné élénkíteni a bankokat, még ha az adófizetők egy részének ez nem is nyeri el tetszését.

Az egyik legnagyobb brit hitelintézet, a Halifax ex-elnöke, Sir James Crosby szerint akár 2010-et is írhatunk, mire a brit jelzálogpiacon megfigyelhető krónikus hiány megszűnik. Mára ugyanis több tízezer hiteltermék helyett mindössze 2500 közül választhatnak a leendő lakásvásárlók, ami természetesen az ingatlanárak csökkenésére, és a kereslet visszahúzódására is magyarázatul szolgál.

Crosby-t arra kérte a brit pénzügyminisztérium, hogy adjon javaslatot, hogyan lehetne felélénkíteni a hitelpiacot és őszre valamelyest javítani a helyzeten. A jelzáloghitelezők tanácsa ugyanis figyelmeztette a kormányt, hogy idén akár felére is csökkenhet az új hitelkihelyezések száma, ami az építési szektorra is rányomhatja bélyegét.

A pénzügyminiszter, Alistair Darling éppen ezért azt fontolgatja, hogy egy 40 milliárd fontos csomaggal támogatná a bankokat, vagyis ilyen értékben cserélhetnék be újonnan nyújtott hiteleiket államkötvényekre.

Azt remélik ugyanis, hogy ettől megélénkülhet a piac, sőt a hitelkamatok is csökkenhetnének, és azok is hitelhez jutnának, akiket idáig a túl magas önrész és kamatköltségek eltántorítottak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az elmúlt hónapokban történelmi mélypontot ütött meg az új hitelkihelyezések száma és ennek nyomán az ingatlanárak is, de az élénkítő-csomag, vagy más piaci változás nélkül nem is lehet a tendencia megszűnésére számítani.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?