A brit adófizetők isszák a hitelválság levét

Pénzcentrum
2008. július 30. 11:00

A brit kormány szakértői szerint még legalább két évig eltarthat, amíg ismét magához tér a jelzáloghitel piac, ami tavaly a bankok és hitelszövetkezetek hitelezési gyakorlatának visszaszorulásával indult. A pénzügyminiszter különböző lépésekkel szeretné élénkíteni a bankokat, még ha az adófizetők egy részének ez nem is nyeri el tetszését.

Az egyik legnagyobb brit hitelintézet, a Halifax ex-elnöke, Sir James Crosby szerint akár 2010-et is írhatunk, mire a brit jelzálogpiacon megfigyelhető krónikus hiány megszűnik. Mára ugyanis több tízezer hiteltermék helyett mindössze 2500 közül választhatnak a leendő lakásvásárlók, ami természetesen az ingatlanárak csökkenésére, és a kereslet visszahúzódására is magyarázatul szolgál.

Crosby-t arra kérte a brit pénzügyminisztérium, hogy adjon javaslatot, hogyan lehetne felélénkíteni a hitelpiacot és őszre valamelyest javítani a helyzeten. A jelzáloghitelezők tanácsa ugyanis figyelmeztette a kormányt, hogy idén akár felére is csökkenhet az új hitelkihelyezések száma, ami az építési szektorra is rányomhatja bélyegét.

A pénzügyminiszter, Alistair Darling éppen ezért azt fontolgatja, hogy egy 40 milliárd fontos csomaggal támogatná a bankokat, vagyis ilyen értékben cserélhetnék be újonnan nyújtott hiteleiket államkötvényekre.

Azt remélik ugyanis, hogy ettől megélénkülhet a piac, sőt a hitelkamatok is csökkenhetnének, és azok is hitelhez jutnának, akiket idáig a túl magas önrész és kamatköltségek eltántorítottak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elmúlt hónapokban történelmi mélypontot ütött meg az új hitelkihelyezések száma és ennek nyomán az ingatlanárak is, de az élénkítő-csomag, vagy más piaci változás nélkül nem is lehet a tendencia megszűnésére számítani.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 18:15
11 kérdésre várnak választ az oknyomozó portáltól. A Transparency International Magyarország ellen i...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem