Közelgő nyaralás, emelkedő kamatok - a briteket az ág is húzza

Pénzcentrum
2008. július 29. 10:07

A nyári uborkaszezon beálltával a brit bankok a bankkártyáikat használó nyaralók zsebéből igyekeznek egyre több pénzt kihúzni, ugyanis a hitelkártyával fizetők nagyobb kamatokkal, a betéti kártyájukat használók magasabb ATM-használati díjakkal szembesülnek külföldi útjuk során.

Nyaralások alkalmával mindenki több pénzt költ, ekkor ugrik meg leginkább a bankkártyával történő tranzakciók száma és értéke is. A britek például júliusban és augusztusban várhatóan 22 milliárd fontot (6 432 milliárd forint) költenek majd hitelkártyájukról. Mivel felmérések szerint több mint 18 millió szigetországbeli rendszeresen később fizeti vissza tartozását, mint a megengedett kamatmentes periódus, így a bankok a THM megemelésével summás bevételre számíthatnak a nyár végére.

Az elmúlt évben minden harmadik kártyabirtokos magasabb hiteldíjakkal szembesült, mint amire szerződéskötéskor számított, a problémát azonban az jelenti, hogy a brit bankok számára nincs kötelező előírás arra vonatkozóan, hogy a havi számlaértesítőben feltüntessék a THM-et is, ami megtévesztheti az ügyfeleket, márpedig a kamat és a THM - mint tudjuk - jelentősen eltérhet egymástól.

A mostani kamatemelést ráadásul a központi bank alapkamat csökkentése előzte meg, amit tehát a bankok nem hárítottak tovább az ügyfelekre. Korábban a brit fogyasztóvédelmi hatóság (Office of Fair Trading) felszólította bankokat, hogy csökkentsék a késedelmes törlesztés esetén kiszabott díjakat 25-ről (7 300 forint) 12 (3 500 forint) fontra, feltételezhetően ezt a kiesést próbálják most az ügyfeleken behajtani egyéb díjak, kamatemelés formájában.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm