3 °C Budapest

Befellegzett a jelzáloghiteleknek? Kivonják a piacról...

Pénzcentrum
2008. július 9. 11:00

Augusztustól felfüggeszti a jelzáloghitelek értékesítését az egyik legnagyobb brit pénzintézet, a Barclays. A meglévő 128 ezerre tehető ügyfélkört nem érinti hátrányosan a bejelentés, de mintegy háromszáz alkalmazott elveszítheti az állását, ha nem sikerül cégen belüli átcsoportosítással munkát találni nekik.

A bank képviselője elmondta, hogy kereslet csökkenése olyan mértékű volt, hogy a hitelintézet a jelzálogtermékek forgalmazásának felfüggesztése mellett döntött. Egy évvel ezelőtt a bíztató hitelpiaci eredmények még fejlesztésekre ösztönözték a bankokat, a hitelválság beköszöntével azonban új időszak vette kezdetét.

A piacon élesedő verseny alakult ki, a szolgáltatókra egyre nagyobb nyomás nehezedett. Csak akciókkal és ingyenes kiegészítő termékekkel tudták az ügyfeleket a bankfiókokba csábítani, de ez előbb-utóbb a jövedelmezőség rovására ment. A többi hitelintézet is csökkentette termékpalettáját és szigorúbb hitelezési feltételeket vezettek be.

Korábban volt olyan jelzáloghitel-termék, amelyhez a lakás értékét meghaladó finanszírozási arány párosult, mára 95 % felett sehol sem hiteleznek. A szigorító intézkedések és a csökkenő kereslet a jelzálogtermékek kivonásához vezetett, a bejelentést követően a bank részvényeinek az árfolyama 17 %-kal csökkent.

A piaci elemzők már korábban jelezték, hogy a bankok óriási kihívással szembesülnek és ez a hiteltermékek megszűnéséhez vezethet. A bank bejelentése őket igazolta, a pénzintézet célja az intézkedés negatív hatásainak csökkentése és a továbbra is elérhető szolgáltatások versenyképességének növelése.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57