28 °C Budapest

Adósságcsapdába kerülnek a brit jelzáloghitelesek!

Pénzcentrum
2008. július 4. 10:06

Egy brit felmérés szerint már eléri a négymilliót azon családok száma, akik személyi kölcsönt vettek fel, vagy hitelkártyát igényeltek, hogy ilyen módon rendezzék a jelzáloghitelük hátralékát. A szakértők szerint, ha valaki egyik hitelből a másikba menekül, akkor előbb utóbb adósságcsapdába kerül és onnan nagyon nehéz kilábalni.

A lakástulajdonosok és a bérlők arról panaszkodnak, hogy egyre nagyobb teher nehezedik rájuk és a kamatemelések miatt sokkal nagyobb gondot okoz a törlesztés, mint korábban. Sokan átmeneti megoldást választanak és inkább magasabb kamatozású rövid távú kölcsönt vesznek fel, csak azért lélegzetvételnyi időhöz jussanak.

A felmérést végző cég vezetője szerint az a veszélyes helyzet alakult ki, amikor az emberek nem törődve az esetleges következményekkel, a további eladósodást választják, csak a lakáshitelük ne legyen hátralékos. A banki előírások ugyan tiltják a személyi kölcsönökből történő hátralékkezelést, de az ügyfelek más hitelcélt jelölnek meg.

A szakember szerint nem csak a fiatalok körében jellemző ez a megoldás, az ügyfelek ötöde már a negyvenes éveiben jár. A magasabb hiteldíjak a bérleti díjak növekedését eredményezheti, az előrejelzések szerint akár 20 %-kal is drágulhat egy albérlet a következő 12 hónapban. A piac is szűkül, egyre kevesebben vesznek bérbeadási szándékkal lakást, akinek van, az pedig próbál szabadulni tőle.

A szakértő szerint az ügyfeleknek minden hónapban fontossági sorrendet kellene felállítani és annak megfelelően rendezni a kiadásokat. Elsőként a törlesztéseket és a rezsi költségeket kellene kifizetni és a maradékból gazdálkodni. Csökkenteni kell a felesleges kiadásokat és el kell felejteni a költekezést. Ellenőrizni kell a számlaegyenleget és tételesen végignézni, hogy mire is költöttünk abban a hónapban.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Sokan annyira nem törődnek a pénzügyekkel, hogy a fenti tanácsok ismertetését követően döbbennek csak rá, hogy mennyire rosszul bánnak a pénzzel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?