19 °C Budapest

Dupla pofon a briteknek: emelkedő rezsi, szűkülő hitellehetőségek

Pénzcentrum
2008. július 7. 14:00

Az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárakra már a brit bankok is felfigyeltek, ami azt jelenti, csökkentik az ügyfelek által felvehető hitelek összegét. Az Alliance & Leicester jelzálogbank például 12 százalékkal kevesebb hitelt nyújt ügyfeleinek, ami 100 ezer fontos éves jövedelem mellett 75 ezer fonttal kisebb felvehető hitelösszeget jelent.

Más bankok is hasonló lépésre készülnek, kifejezésre juttatva azon aggodalmukat, hogy a lakosság, az emelkedő rezsiköltségek miatt adósságcsapdába kerülhet.

Mindemellett a hitelezési feltételek enyhülésére is van példa a bankpiacon, miután múlt héten az Abbey és a Nationwide is kamatvágást hajtott végre néhány fix kamatozású hitelterméke esetén, mintegy 0,27 százalékponttal csökkentve a kamatterheket.

Összességében azonban az ügyfelek inkább a szigorítást (magasabb megkövetelt önrész, és alaposabb hitelkérelem vizsgálat) érzik, ez derül ki legalábbis a brit jegybank által készített, hitelezési feltételeket vizsgáló felmérésből.

A már említett Alliance & Leicester bank hitelezési gyakorlatában ez azt jelenti, hogy például egy évi 40 ezer fontot (7,8 millió forint) kereső ügyfél, aki nem rendelkezik hiteltartozással, jövedelmének korábbi 6,25-szerese helyett már csak 5-5,5-szeresét veheti fel hitel formájában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez tehát azt jelenti, hogy a bankok kezdik beépíteni hitelezési feltételeikbe az emelkedő élelmiszer- és nyersanyagárakból eredő kockázatokat, amit az is alátámaszt, hogy az elmúlt negyedévben jóval több hiteligénylést utasítottak vissza, mint az azt megelőzőben.

Szakértők szerint ez a trend folytatódni fog a következő három hónapban is, vagyis a kamatlábak emelése helyett, bankok inkább a hitelezési feltételek szigorításával válaszolnak a piaci folyamatokra.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?