11 °C Budapest

A központi bank kezében a startpisztoly: mire várnak a britek?

Pénzcentrum
2008. június 20. 14:00

A napokban közzétett jelentések szerint májusban tovább csökkent a kihelyezett jelzáloghitelek állománya. A számok azt mutatják, hogy a hitelfelvételi kedv már túl van a mélyponton, de a szakértők hozzátették, hogy a lakásvásárlási hitelekből továbbra is kevés van, az aktivitás inkább a hitelkiváltásoknak köszönhető.


Egyre több ház eladó, de hol vannak a vevők? (Forrás: Guardian)
Idén májusban 6 milliárd fonttal (1800 milliárd forinttal) kevesebb jelzáloghitelt helyeztek ki a bankok, mint egy évvel korábban. A 25,5 milliárd fontos (7650 milliárd forintos) májusi állomány meghaladta a decemberi negatív rekordot, de ez még nem jelenti azt, hogy tisztulnának a kilátások.

A banki adatok összesítése során megállapították, hogy az engedélyezett lakáshitelek száma a felére csökkent egy év alatt, becslések szerint a következő hónapokban sem várható nagy javulás. A héten a másik komoly bejelentés a kamatemelés volt, pénzügyi összehasonlítások alapján tíz éves csúcsokat dönt a jelzáloghitelek költsége.

Korábban azt jósolták, hogy ha ilyen alacsony volumenre csökkennek a hitelkihelyezések, akkor a bankok bezárhatnak. Még nem látni arra utaló jeleket, hogy ez ilyen hatást okozna, de vannak pénzintézetek, amelyek megszüntettek bizonyos termékeket. A bankok úgy vélik, hogy még így is a hitelek széles skáláját kínálják a lakásvásárlóknak és az építőipari vállalkozásoknak.

A bankok a hitelkiváltások számának csökkenésére és a lakásvásárlási kedv visszatérésére számítanak, de az ügyfelek nincsenek könnyű helyzetben. A magasabb önerő és a megemelt kamatok nem erősítik a vásárlói kedvet, hanem árcsökkenéshez vezetnek. A piaci előrejelzések szerint 2009 végére az átlagos lakásár 24 %-kal 152,7 ezer fontra (46 millió forintra) csökkenhet, majd csak ezt követően lehet a piac élénkülésére számítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A piaci szereplők a központi bankra várnak, mindenki arra számít, hogy speciális rendelkezések bevezetésével korábban is javítani lehetne a jelenlegi helyzeten.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?