16 °C Budapest

A központi bank kezében a startpisztoly: mire várnak a britek?

Pénzcentrum
2008. június 20. 14:00

A napokban közzétett jelentések szerint májusban tovább csökkent a kihelyezett jelzáloghitelek állománya. A számok azt mutatják, hogy a hitelfelvételi kedv már túl van a mélyponton, de a szakértők hozzátették, hogy a lakásvásárlási hitelekből továbbra is kevés van, az aktivitás inkább a hitelkiváltásoknak köszönhető.


Egyre több ház eladó, de hol vannak a vevők? (Forrás: Guardian)
Idén májusban 6 milliárd fonttal (1800 milliárd forinttal) kevesebb jelzáloghitelt helyeztek ki a bankok, mint egy évvel korábban. A 25,5 milliárd fontos (7650 milliárd forintos) májusi állomány meghaladta a decemberi negatív rekordot, de ez még nem jelenti azt, hogy tisztulnának a kilátások.

A banki adatok összesítése során megállapították, hogy az engedélyezett lakáshitelek száma a felére csökkent egy év alatt, becslések szerint a következő hónapokban sem várható nagy javulás. A héten a másik komoly bejelentés a kamatemelés volt, pénzügyi összehasonlítások alapján tíz éves csúcsokat dönt a jelzáloghitelek költsége.

Korábban azt jósolták, hogy ha ilyen alacsony volumenre csökkennek a hitelkihelyezések, akkor a bankok bezárhatnak. Még nem látni arra utaló jeleket, hogy ez ilyen hatást okozna, de vannak pénzintézetek, amelyek megszüntettek bizonyos termékeket. A bankok úgy vélik, hogy még így is a hitelek széles skáláját kínálják a lakásvásárlóknak és az építőipari vállalkozásoknak.

A bankok a hitelkiváltások számának csökkenésére és a lakásvásárlási kedv visszatérésére számítanak, de az ügyfelek nincsenek könnyű helyzetben. A magasabb önerő és a megemelt kamatok nem erősítik a vásárlói kedvet, hanem árcsökkenéshez vezetnek. A piaci előrejelzések szerint 2009 végére az átlagos lakásár 24 %-kal 152,7 ezer fontra (46 millió forintra) csökkenhet, majd csak ezt követően lehet a piac élénkülésére számítani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A piaci szereplők a központi bankra várnak, mindenki arra számít, hogy speciális rendelkezések bevezetésével korábban is javítani lehetne a jelenlegi helyzeten.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04