23 °C Budapest

10 éves csúcson a hitelkamatok: bajban a brit családok

Pénzcentrum
2008. június 18. 15:00

Az üzemanyag- és az élelmiszerárak emelése mellett újabb terhet kénytelenek elviselni a brit háztartások, a hitelintézetek egymás után jelentik be a kamatemelésről szóló döntéseiket. Az átlagos hitelkamatok kezdik megközelíteni a nyolc százalékot, legnagyobb bajban azok vannak, akiknek idén lejár az első kamatperiódusuk.

Az átlagosan 50 bázispontos emelés után tíz éves csúcson vannak a két éves kamatperiódusú, fix kamatozású hitelek kamatai. A konkurens hitelintézetek egymás után jelentették be kamatdöntést követő intézkedéseiket. Egyre nagyobb nyomás nehezedik a bankokra, de az építőipar és a kapcsolódó iparágak kilátásai is kedvezőtlenek.

A bankok arról számoltak be, hogy már a legnépszerűbb hiteltípusok iránti kereslet is minimális szintre csökkent, hónapról hónapra negatív rekordokat dönt a benyújtott hitelkérelmek száma. Továbbá aki 2006-ban vette fel a hitelét, annak ebben az évben jár le az első kamatperiódusa és a kamatemelés után akár havonta több száz fonttal is emelkedhetnek a törlesztőrészletek. Becslések szerint ez másfél millió embert érinthet, de várhatóan a következő kamatperiódusban derül majd ki, hogy a magasabb részletek okoznak-e újabb szerződés-felmondási hullámot.

Az építőipar és a kormányzat eltérő számokról beszél. A kormány hárommillió lakást építene 2020-ig, ami a jelenlegi építőipari adatok és a következő évekre vonatkozó előrejelzések alapján nem valósítható meg. Munkahelyek szűnnek az építőiparban és a kapcsolódó iparágakban egyaránt. A kilencvenes években az általános gazdasági válság, most pedig a hitelválság rántotta magával az iparágat.

A szolgáltatóiparban dolgozók is veszélyben vannak, mert a lakossági fogyasztás is visszaesett. A munkanélküliek száma folyamatosan emelkedik, becslések szerint a következő két-három évben akár kétszázezren is munka nélkül maradhatnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?