A bankok nem becsülik meg a hűséges ügyfeleket a briteknél sem

Pénzcentrum
2008. június 17. 10:30

Két részre lehet osztani a bankok megtakarítási ajánlatait, miután más kamat vonatkozik az újonnan képzett megtakarításokra, mint a már régóta vezetett lekötött betétekre. Utóbbiakra jellemzően jóval alacsonyabb kamatot fizetnek, mintegy büntetve a lojális ügyfeleket.

Nem csak hazánkban bevett gyakorlat a bankok körében, hogy kezdeti magasabb lekötött betéti kamatot ajánlanak új ügyfelek csalogatása céljából. Nagy-Britanniában is hasonló eszközökkel élnek a pénzintézetek.

A Times Online gazdasági magazin szerint akár 6-7 százalékot (1-2 százalékkal magasabb a brit alapkamatnál) is kaphat az a szemfüles megtakarító, aki a legjobb ajánlatot választja a bankok ajánlatai közül. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ezek az ajánlatok rövidtávon érvényesek csak.

2007. októbere óta mintegy 0,7 százalékponttal nőttek a bankok által kínált prémiumkamatok, ugyanakkor ezek futamideje 284 napról 265 napra csökkent, magyarul rövidebb időre érvényesek, lejáratuk után a jóval alacsonyabb normál lekötött betéti kamat jár értük.

Vizsgálatok szerint a három évvel ezelőtti 10 legjobb kamatot kínáló ajánlat közül mára hét már az alapkamatnál is alacsonyabb betéti kamatot fizet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akik tehát hosszabb távon is magas hozamot szeretnének elérni, mindenképp figyeljék a bankok folyton változó prémium kamatozású ajánlatait, mert a mai legjobb ajánlat nem biztos hogy megegyezik a holnapi legjobbal.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20