A bankok nem becsülik meg a hűséges ügyfeleket a briteknél sem

Pénzcentrum
2008. június 17. 10:30

Két részre lehet osztani a bankok megtakarítási ajánlatait, miután más kamat vonatkozik az újonnan képzett megtakarításokra, mint a már régóta vezetett lekötött betétekre. Utóbbiakra jellemzően jóval alacsonyabb kamatot fizetnek, mintegy büntetve a lojális ügyfeleket.

Nem csak hazánkban bevett gyakorlat a bankok körében, hogy kezdeti magasabb lekötött betéti kamatot ajánlanak új ügyfelek csalogatása céljából. Nagy-Britanniában is hasonló eszközökkel élnek a pénzintézetek.

A Times Online gazdasági magazin szerint akár 6-7 százalékot (1-2 százalékkal magasabb a brit alapkamatnál) is kaphat az a szemfüles megtakarító, aki a legjobb ajánlatot választja a bankok ajánlatai közül. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ezek az ajánlatok rövidtávon érvényesek csak.

2007. októbere óta mintegy 0,7 százalékponttal nőttek a bankok által kínált prémiumkamatok, ugyanakkor ezek futamideje 284 napról 265 napra csökkent, magyarul rövidebb időre érvényesek, lejáratuk után a jóval alacsonyabb normál lekötött betéti kamat jár értük.

Vizsgálatok szerint a három évvel ezelőtti 10 legjobb kamatot kínáló ajánlat közül mára hét már az alapkamatnál is alacsonyabb betéti kamatot fizet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akik tehát hosszabb távon is magas hozamot szeretnének elérni, mindenképp figyeljék a bankok folyton változó prémium kamatozású ajánlatait, mert a mai legjobb ajánlat nem biztos hogy megegyezik a holnapi legjobbal.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?