Míg a brit diákok eladósodnak, a magyarok buzgón törlesztenek

Pénzcentrum
2008. június 18. 14:00

Rekord mennyiségű hitelt igényelnek a brit hallgatók tanulmányaik finanszírozására, tavaly mintegy 32,2 százalékkal nőtt, így elérte a 4 milliárd fontot (1250 milliárd forint) az egyetemistáknak nyújtott hitelek összege. Az elmúlt tanév során adott kölcsönök zömét, több mint 2,8 milliárd fontot (875 milliárd forint) a megélhetési költségek fedezetéül vették fel a diákok, ami 10,4 százalékkal magasabb, mint a 2006/07-es tanévben.

A brit diákhitel központ eddig 21,9 milliárd fontnyi hitelt helyezett ki, közel 2,7 millió hallgatónak, akik közül 1,7 millió már megkezdte a törlesztést - írja a brit Guardian magazin.

Ami leginkább aggasztja a brit politikusokat, hogy számos hallgató hitelkártya-használaton illetve folyószámlahitel felvételén keresztül is kezd eladósodni. Éppen ezért számos politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy újra kellene gondolni a támogatási, illetve ösztöndíj-rendszert is a terhek csökkentése érdekében.

A brit kormány becslései szerint ettől az évtől a felsőoktatásba jelentkezett diákok mintegy háromnegyede jogosulttá válik vissza nem térítendő támogatás igénylésére, ami éves szinten akár 2835 fontot (885 ezer forint) is jelenthet személyenként.

Hazánkban 2001-es indulás óta eddig összesen több mint 253 ezren vettek fel diákhitelt, a kifizetett összeg pedig közel 154 milliárd forint. Június 13-án történ meg a 2007/2008-as tanév utolsó diákhitel folyósítása. Ebben a tanévben összesen 83 986 hallgatónak, köztük 18 927 új igénylőnek folyósított a Diákhitel Központ hitelt, mintegy 22,3 milliárd forint értékben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Diákhitel Központ adatai szerint az igénylők közel ötöde, több mint 43 ezer fő már vissza is fizette a teljes adósságát, sőt a törlesztők a kötelezően előírt törlesztő részlet csaknem dupláját fizették be a tanév során, kihasználva a díjmentes előtörlesztés lehetőségét.

A törlesztésre kötelezettek közül a tartósan nem fizetők aránya 4% körüli, összes tartozásuk nem éri el kihelyezett hitelek 1,2 százalékát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16