13 °C Budapest

Támogatásra szorul a diákhitelezés

Pénzcentrum
2008. május 7. 15:00

Az elmúlt hónapokban mi is beszámoltunk arról, hogy a jelzálogpiaci válság kellemetlenül érintette az amerikai diákhitelezőket is. Mivel az államilag támogatott hitelek köre meglehetősen szűk és a hitelezők a likviditás hiányában elfordulnak a diákoktól, az egyetemek többsége azt várta, hogy a kormány intézkedéseket hozzon a helyzet ellehetetlenülése ellen.

Valószínűleg nyáron válik majd csak ismeretessé, hogy a hitelválság hatásaként hány diák kerül bajba az őszi tanulmányi finanszírozást illetően. A kormány állítása szerint ugyanakkor mindenki hitelhez fog jutni, akinek fizetnie kell ősszel a tanulmányaiért.

Múlt héten az amerikai jegybank (FED) bejelentette, hogy úgy próbál segíteni a bankok diákhitelezési tevékenységét illetően, hogy lehetővé teszi a diákhitelek értékpapírosításából keletkező kötvények kockázatmentes kincstári váltókra történő cseréjét. Ezáltal azok a bankok is likviditást szerezhetnek, akik a másodlagos piacon képtelenek voltak az értékpapírosított hiteleiket értékesíteni.

Ennél is nagyobb lökést adhat a piacnak a kongresszus elé múlt héten beterjesztett törvényjavaslat, ami engedélyezné az oktatási minisztérium számára államilag garantált hitelek megszerzését, továbbá kibővítené (2013-ra 320 millió dollárral) az államilag garantált hitelek körét.

Az ehhez szükséges forrás előteremtését a diákhitelezőknek nyújtott támogatások megvágásával akarják előteremteni, hogy ne az adófizetőket terhelje az. Ugyanakkor a hitelezőkre már most is elég nagy teher nehezedik azáltal, hogy az értékpapírosított hitelek nem forognak a másodlagos piacon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legnagyobb diákhitelező, a Sallie Mae kénytelen volt beszűntetni diákhitel konszolidációs tevékenységét, ráadásul részvényeinek árfolyama is 14 dollárra zuhant márciusra a néhány hónappal korábbi 58 dolláros árfolyamról. A kongresszus bejelentése óta valamelyest azonban emelkedni tudtak a diákhitelező bankok részvényei.

Itthon is vészesen közeleg a diákhitel igénylések végső határideje, május 15-e. Eddig kell leadniuk igénylésüket azoknak, akik hozzá szeretnének jutni a tavaszi félévi diákhitelhez. Ez tehát azt jelenti, hogy aki eddig nem igényelt hitelt, az most megteheti, és június 13-án egy összegben juthat hozzá a teljes tavaszi tanulmányi félévre járó (öt havi) kölcsönhöz. Ez az igényelt összegtől függően akár 150 ezer forint, a költségtérítéses képzésben részt vevő diákoknak akár 200 ezer forint is lehet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04