29 °C Budapest

Drágább a diákhitel a rosszabb iskolákban? A válság mindenkit utolér...

Pénzcentrum
2008. március 3. 14:00

Dráguló hiteldíjakkal szembesülhetnek a diákok szerte az USA-ban a tavasz folyamán. A diákhitelek sem maradnak ki az amerikai gazdaságot érintő krízisből. A tanulók a piaci kamatok alatt kínált, államilag támogatott hiteleket keresték, egyre nagyobb teher hárul azonban rájuk, ezért új források bevonásával próbálják a tanulmányikat finanszírozni.

Mind az államilag finanszírozott mind a költségtérítéses tanulók visszautasítják a piaci kamatozású hiteleket, mert a magasabb kockázatvállalással veszélybe kerülhet a képzésük.

"Van egy kis zavar! A pénz adott, csak drágábbá vált." - mondta Yvonne Hubbard a Virginia Egyetem diákhitel igazgatója a Washington Postnak. Az állami hitelprogram továbbra is elérhető minden diák számára, de az általános hitelválság ebben a szektorban is drágulást eredményezett.

Több cég óvatosabb hitelezési politikát alkalmaz a kamattámogatás csökkentése miatt, legalább egy tucat finanszírozó, köztük az ország nyolcadik legnagyobb diákhitelezője is kivonult erről a piacról. Az ország egyik legnagyobb diákhitel központja - a Pennsylvania-i Felsőoktatási Támogatási Intézet - bejelentette, hogy átmenetileg szünetelteti a hitelek értékesítését, valamint a továbbiakban a hitelfelvételhez szükséges követelmények szigorításában látják a megoldást.

A felsőoktatási intézmények vezetői aggodalmukat fejezték ki és kérték a hitelezőket, hogy nyilatkozzanak az álláspontjukról a jövő tanévre vonatkozóan.

A kongresszus a kormány garanciáját kérte, hogy egy állami program közvetlenül támogassa az intézményeket a növekvő problémák kezelésében és új programot is indítanak a csődközelbe került diákok támogatására.

A 40000 hallgatóval rendelkező Észak Virginiai Egyetem megbízott finanszírozási vezetője kijelentette, hogy ha a hitelezők nyár végéig leállnak a hitelezéssel, úgy nagyon sok diák személyi hitelt vesz fel a bukás elkerülése érdekében, ezzel hosszú távon hitelcsapdába kerülnek a diákok.

A hitelválság területenként eltérően érzékelhető. Azok az intézmények, ahol magas a sikeresen végzettek aránya, még mindig elérhető az alacsony költségű diákhitel. Az alacsonyabban rangsorolt iskolákban magasabb hiteldíjak bevezetése valószínűsíthető. Az előbbi iskolák hallgatói is nyugtalanok az emelkedő költségek miatt.

Andrew Helms a Georgetown Egyetem 24 éves hallgatója mondta, hogy tanulmányi költségeinek fedezésére 50000 dollár diákhitelt vett fel 6,3 %-os kamattal. A diákhitel 1,5 %-os emelése is nehezen kezelhető, de egy további emelés komoly pénzügyi zavart okozhat. A diákhitel meghatározza, hogy mit fogsz dolgozni, ha lediplomáztál, ha a közszférában helyezkedsz el, 10-15 évig is eltarthat, mire megszabadulsz a hiteledtől, aki a másik utat választja, az eladja a lelkét egy olajcégnek.

Sok műszaki képzésben résztvevő diák felvette a magasabb kamatozású hiteleket, ezt követően mégsem találtak jól fizető állást. "Ezeket a hiteleket a rabláshoz lehetne hasonlítani és ez nem jó így!" - mondta Robert Shireman a Californiai Műszaki Egyetem elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az emelkedő tanulmányi költségek, kiegészülve a gazdasági csökkenéssel, az ingatlanárak emelkedésével egyre jobban megterheli a családok pénztárcáját. A költségek több mint a kétszeresükre emelkedtek az elmúlt évtizedben.

Több diák az állami támogatás nélküli személyi hitelek felé fordult. A diákhitel összegének maximuma nem emelkedett olyan ütemben, mint a tanulmányi költségek. A tanulmányok finanszírozására felvett személyi hitelek megnégyszereződtek az elmúlt tíz évben és 24 %-kal emelkedett egy év alatt.

Az elsőévesek 3500 dollár összegű államilag támogatott diákhitelt vehetnek fel, a tanulmányi költségeiket ez már az első évben sem fedezi és az évek során ez egyre csak emelkedik. Vezetők szerint a költségek veszélybe sodorhatják a felsőoktatást, a diákok csökkenthetik a költségeiket, ha a szüleiknél laknak, ezt azonban nem mindenki tudja megvalósítani. Az iskolák tisztában vannak a diákokra nehezedő problémákkal, de nem szeretnének létszámcsökkenést azért, mert azok képtelenek fizetni a tandíjat.

A diákok hitelköltségei nagymértékben emelkedtek, a hitelezők egyre nehezebben találnak befektetőket, biztonság és stabilitás nélkül a hitelezők nem fognak tudni hitelt nyújtani a diákoknak. Szakértők szerint az államilag támogatott hiteleket továbbra is elérhetővé kell tenni a diákok számára.

A pénzügyi piacon lévő nyugtalanság átgyűrűzött a diákhitelekre is szakértők szerint azonban alaptalan a pánik. A szigorítások negatívan hatottak a hitelezőkre, hosszú távon azonban az állami garancia lehet a megoldás.

A hitelpiaci intézkedések miatt az adósoknak meg kell húzni a nadrágszíjat. Egy nonprofit cégnél dolgozó személynek nem könnyű gyorsan visszafizetni a hitelét, a fizetések nem emelkednek és ha a gazdaság hosszú ideig ezen az úton halad, akkor nem is ez az első gondolata az embernek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 12:29
Shortlistre került a Promax Europe televíziós promócióknak és marketingmegoldásoknak szóló versenyen...
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?