Drágább a diákhitel a rosszabb iskolákban? A válság mindenkit utolér...

Pénzcentrum
2008. március 3. 14:00

Dráguló hiteldíjakkal szembesülhetnek a diákok szerte az USA-ban a tavasz folyamán. A diákhitelek sem maradnak ki az amerikai gazdaságot érintő krízisből. A tanulók a piaci kamatok alatt kínált, államilag támogatott hiteleket keresték, egyre nagyobb teher hárul azonban rájuk, ezért új források bevonásával próbálják a tanulmányikat finanszírozni.

Mind az államilag finanszírozott mind a költségtérítéses tanulók visszautasítják a piaci kamatozású hiteleket, mert a magasabb kockázatvállalással veszélybe kerülhet a képzésük.

"Van egy kis zavar! A pénz adott, csak drágábbá vált." - mondta Yvonne Hubbard a Virginia Egyetem diákhitel igazgatója a Washington Postnak. Az állami hitelprogram továbbra is elérhető minden diák számára, de az általános hitelválság ebben a szektorban is drágulást eredményezett.

Több cég óvatosabb hitelezési politikát alkalmaz a kamattámogatás csökkentése miatt, legalább egy tucat finanszírozó, köztük az ország nyolcadik legnagyobb diákhitelezője is kivonult erről a piacról. Az ország egyik legnagyobb diákhitel központja - a Pennsylvania-i Felsőoktatási Támogatási Intézet - bejelentette, hogy átmenetileg szünetelteti a hitelek értékesítését, valamint a továbbiakban a hitelfelvételhez szükséges követelmények szigorításában látják a megoldást.

A felsőoktatási intézmények vezetői aggodalmukat fejezték ki és kérték a hitelezőket, hogy nyilatkozzanak az álláspontjukról a jövő tanévre vonatkozóan.

A kongresszus a kormány garanciáját kérte, hogy egy állami program közvetlenül támogassa az intézményeket a növekvő problémák kezelésében és új programot is indítanak a csődközelbe került diákok támogatására.

A 40000 hallgatóval rendelkező Észak Virginiai Egyetem megbízott finanszírozási vezetője kijelentette, hogy ha a hitelezők nyár végéig leállnak a hitelezéssel, úgy nagyon sok diák személyi hitelt vesz fel a bukás elkerülése érdekében, ezzel hosszú távon hitelcsapdába kerülnek a diákok.

A hitelválság területenként eltérően érzékelhető. Azok az intézmények, ahol magas a sikeresen végzettek aránya, még mindig elérhető az alacsony költségű diákhitel. Az alacsonyabban rangsorolt iskolákban magasabb hiteldíjak bevezetése valószínűsíthető. Az előbbi iskolák hallgatói is nyugtalanok az emelkedő költségek miatt.

Andrew Helms a Georgetown Egyetem 24 éves hallgatója mondta, hogy tanulmányi költségeinek fedezésére 50000 dollár diákhitelt vett fel 6,3 %-os kamattal. A diákhitel 1,5 %-os emelése is nehezen kezelhető, de egy további emelés komoly pénzügyi zavart okozhat. A diákhitel meghatározza, hogy mit fogsz dolgozni, ha lediplomáztál, ha a közszférában helyezkedsz el, 10-15 évig is eltarthat, mire megszabadulsz a hiteledtől, aki a másik utat választja, az eladja a lelkét egy olajcégnek.

Sok műszaki képzésben résztvevő diák felvette a magasabb kamatozású hiteleket, ezt követően mégsem találtak jól fizető állást. "Ezeket a hiteleket a rabláshoz lehetne hasonlítani és ez nem jó így!" - mondta Robert Shireman a Californiai Műszaki Egyetem elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az emelkedő tanulmányi költségek, kiegészülve a gazdasági csökkenéssel, az ingatlanárak emelkedésével egyre jobban megterheli a családok pénztárcáját. A költségek több mint a kétszeresükre emelkedtek az elmúlt évtizedben.

Több diák az állami támogatás nélküli személyi hitelek felé fordult. A diákhitel összegének maximuma nem emelkedett olyan ütemben, mint a tanulmányi költségek. A tanulmányok finanszírozására felvett személyi hitelek megnégyszereződtek az elmúlt tíz évben és 24 %-kal emelkedett egy év alatt.

Az elsőévesek 3500 dollár összegű államilag támogatott diákhitelt vehetnek fel, a tanulmányi költségeiket ez már az első évben sem fedezi és az évek során ez egyre csak emelkedik. Vezetők szerint a költségek veszélybe sodorhatják a felsőoktatást, a diákok csökkenthetik a költségeiket, ha a szüleiknél laknak, ezt azonban nem mindenki tudja megvalósítani. Az iskolák tisztában vannak a diákokra nehezedő problémákkal, de nem szeretnének létszámcsökkenést azért, mert azok képtelenek fizetni a tandíjat.

A diákok hitelköltségei nagymértékben emelkedtek, a hitelezők egyre nehezebben találnak befektetőket, biztonság és stabilitás nélkül a hitelezők nem fognak tudni hitelt nyújtani a diákoknak. Szakértők szerint az államilag támogatott hiteleket továbbra is elérhetővé kell tenni a diákok számára.

A pénzügyi piacon lévő nyugtalanság átgyűrűzött a diákhitelekre is szakértők szerint azonban alaptalan a pánik. A szigorítások negatívan hatottak a hitelezőkre, hosszú távon azonban az állami garancia lehet a megoldás.

A hitelpiaci intézkedések miatt az adósoknak meg kell húzni a nadrágszíjat. Egy nonprofit cégnél dolgozó személynek nem könnyű gyorsan visszafizetni a hitelét, a fizetések nem emelkednek és ha a gazdaság hosszú ideig ezen az úton halad, akkor nem is ez az első gondolata az embernek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM