Afrikában is a mobilban a jövő: a bankfiók nem éri meg!

Pénzcentrum
2008. június 13. 15:00

Világszerte, de különösen a fejlődő országokban úgy tűnik, hogy a mobil bankolásban lesz a jövő. Egyes ázsiai, afrikai, illetve latin-amerikai országokban ugyanis több embernek van mobiltelefonja, mint bankszámlája. Természetesen egyéb tényezők is a mobil mellett szólnak a bankfióképítés helyett.

Az egyik legfrissebb amerikai tanulmány szerint egyedül Kínában és Indiában vannak még többségben a bankszámlával rendelkezők a mobilosokkal szemben, azonban hamarosan náluk is megfordul a sorrend.


Forrás: idrc.ca
Indiában 260 millió mobil-előfizető van, több mint az USA-ban összesen, de a következő 10 évben várhatóan minden háztartásban legalább egy előfizető lesz. Emellett Afrikában is túllépte már a 280 milliót a mobilozók száma.

Ezzel szemben a banki szolgáltatások terjedése már jóval lassabb, felmérések szerint még az üzlettulajdonosok közül is háromból mindössze kettő rendelkezik folyószámlával, a háztartások közül pedig még ennél is jóval kevesebben.

Ahhoz, hogy a rendkívül széles szegényebb réteget is elérjék a bankok szolgáltatásaikkal, fiókhálózat bővítésre lenne szükség, ez azonban nem kifizetődő, hiszen még a rendszeres fizetésből élő mezőgazdasági dolgozók is csak évi 60 ezer rúpiát, hozzávetőleg 220 ezer forintot keresnek.

Bankfiókok felállítása ugyanakkor igen költséges. A pakisztáni Tameer Bank becslései szerint 42 ezer dollárba (6,7 millió forint) kerül egy fiók felépítése, amihez hozzá jönnek még a havi 28 ezer dolláros (4,5 millió forint) fenntartási költségek. Ilyen kiadások mellett tehát nem meglepő, hogy a szegényebb rétegek egyáltalán nem vesznek igénybe banki szolgáltatásokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel szemben a mobilon keresztül történő banki tranzakciók jóval kevesebbe kerülnek. Egy Fülöp-szigeteki bank számára hozzávetőleg 50 centbe, vagyis 80 forintba kerül egy mobil-tranzakció, míg ugyanez fiókon keresztül ötször annyi költséget jelentene.

A Fülöp-szigetek második legnagyobb mobilszolgáltatója már most 1,3 millió olyan ügyféllel rendelkezik, aki igénybe veszi a mobilon keresztül elérhető fizetési és átutalási szolgáltatásokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?