Afrikában is a mobilban a jövő: a bankfiók nem éri meg!

Pénzcentrum
2008. június 13. 15:00

Világszerte, de különösen a fejlődő országokban úgy tűnik, hogy a mobil bankolásban lesz a jövő. Egyes ázsiai, afrikai, illetve latin-amerikai országokban ugyanis több embernek van mobiltelefonja, mint bankszámlája. Természetesen egyéb tényezők is a mobil mellett szólnak a bankfióképítés helyett.

Az egyik legfrissebb amerikai tanulmány szerint egyedül Kínában és Indiában vannak még többségben a bankszámlával rendelkezők a mobilosokkal szemben, azonban hamarosan náluk is megfordul a sorrend.


Forrás: idrc.ca
Indiában 260 millió mobil-előfizető van, több mint az USA-ban összesen, de a következő 10 évben várhatóan minden háztartásban legalább egy előfizető lesz. Emellett Afrikában is túllépte már a 280 milliót a mobilozók száma.

Ezzel szemben a banki szolgáltatások terjedése már jóval lassabb, felmérések szerint még az üzlettulajdonosok közül is háromból mindössze kettő rendelkezik folyószámlával, a háztartások közül pedig még ennél is jóval kevesebben.

Ahhoz, hogy a rendkívül széles szegényebb réteget is elérjék a bankok szolgáltatásaikkal, fiókhálózat bővítésre lenne szükség, ez azonban nem kifizetődő, hiszen még a rendszeres fizetésből élő mezőgazdasági dolgozók is csak évi 60 ezer rúpiát, hozzávetőleg 220 ezer forintot keresnek.

Bankfiókok felállítása ugyanakkor igen költséges. A pakisztáni Tameer Bank becslései szerint 42 ezer dollárba (6,7 millió forint) kerül egy fiók felépítése, amihez hozzá jönnek még a havi 28 ezer dolláros (4,5 millió forint) fenntartási költségek. Ilyen kiadások mellett tehát nem meglepő, hogy a szegényebb rétegek egyáltalán nem vesznek igénybe banki szolgáltatásokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a mobilon keresztül történő banki tranzakciók jóval kevesebbe kerülnek. Egy Fülöp-szigeteki bank számára hozzávetőleg 50 centbe, vagyis 80 forintba kerül egy mobil-tranzakció, míg ugyanez fiókon keresztül ötször annyi költséget jelentene.

A Fülöp-szigetek második legnagyobb mobilszolgáltatója már most 1,3 millió olyan ügyféllel rendelkezik, aki igénybe veszi a mobilon keresztül elérhető fizetési és átutalási szolgáltatásokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16