25 °C Budapest

Akarunk mi egyáltalán fizetni a telefonunkkal?

Pénzcentrum
2007. november 27. 05:55

Az elektronikus fizetés rejtelmei Az elmúlt napokban már számtalanszor esett szó a mobiltelefonos fizetési lehetőségekről. A lehetőségek szélesítése, az operátorok összefogása mindenképpen üdvözlendő, de vajon mit gondolnak erről maguk a vásárlók? Erre a kérdésre adhat választ a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kifejezetten a II. e-money symposium számára készített felmérése. Lássuk, mennyire szeretnénk mobillal fizetni!

Mennyien és mit?

A 2400 fő részvételével a Medián havi rendszerességgel megrendezett Omnibusz felmérésének keretében zajlott le a kérdőívezés 2007. október 12-16. és november 8-13. között.


A penetráció tekintetében mindhárom eszközhöz való hozzáférés emelkedett a tavalyi évhez képest, mégis a legnagyobb mértékű emelkedést az internet-hozzáférés tekintetében regisztrálták. Idén már a válaszadók 39 százaléka rendelkezik internettel valamilyen formában, ez persze azért még elmarad az európai átlagtól.


A fizetés készpénz melletti egyik legelterjedtebb formája a bankkártyával való kiegyenlítés. Ugyanakkor az már egyáltalán nem mindegy, hogy mire használjuk a birtokunkban lévő plasztikunkat. A Medián felmérése szerint továbbra is kiugróan magas arányban (96 százalék) használjuk bankkártyánkat készpénzfelvételre.

Változás mindössze a kártyás fizetések területén történt, tavaly 58 százalékban használták vásárlásra a válaszadók plasztikjukat, míg idén 63 százalékban. A mobiltelefon egyenlegének feltöltésre továbbra is a harmadik helyet bitorolja 29 százalékban.

Valamelyest emelkedett azoknak az aránya, akik internet-hozzáféréssel és bankkártyával is rendelkeznek, míg tavaly 5 százalék volt ez az arány, addig idén már 7 százalékról beszélhetünk. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindenki, aki internettel és bankkártyával is rendelkezik, tudna interneten keresztül fizetni, mivel azt csak bizonyos kártyatípusok teszik lehetővé.

Szeretjük mi az internetes fizetést?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A symposiumon több ízben is elhangzott, hogy az elektronikus fizetési formák egyik legnagyobb korlátját az jelenti, hogy az emberek még mindig igen bizalmatlanok ezen fizetési formákkal szemben, s ezen az sem segít, hogy mind gyakrabban hallani a külföldi internetes bűnözés híreiről.

Ráadásul a Medián adataiból világosan kiderül, hogy az internet-hozzáféréssel és bankkártyával is rendelkezők körében tavalyhoz mérten emelkedett azok aránya, akik nem adnák meg bankkártyájuk számát, amennyiben internetes vásárláshoz lenne rá szükség.


Érdekes lehet megvizsgálni azt is, hogy milyen motivációk állhatnak a bankkártya számának megadása, illetve meg nem adása. Tavalyhoz képest egyre többet nyom a latba, hogy mennyire fontos az adott foglalás, vagy vásárlás számunkra (57 %), illetve, hogy mennyi pénzzel rendelkezünk a bankkártyán (55 %). Annak fontossága, hogy mennyire biztonságos az adott rendszer, melyet a termék értékesítője, illetve a szolgáltatás nyújtója használ tavalyhoz képest csak árnyalatnyival csökkent (77%).

Te akarsz a telefonoddal fizetni?

Mennyire értesültünk a lehetőségekről?

A Medián felmérésének adatai szerint a mobiltelefonos fizetési lehetőségekről általában jobban értesültek a férfiak (56%), mint a nők (43%) a 18-35 éves korosztályba tartozók (65%), az érettségivel (61%) és diplomával rendelkezők (62%).

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. május 28. 09:04
Melyik pénzügyi termék lehet a legideálisabb választás a jelenlegi gazdasági helyzetben? A Bankmonit...
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?