29 °C Budapest

Akarunk mi egyáltalán fizetni a telefonunkkal?

Pénzcentrum
2007. november 27. 05:55

Az elektronikus fizetés rejtelmei Az elmúlt napokban már számtalanszor esett szó a mobiltelefonos fizetési lehetőségekről. A lehetőségek szélesítése, az operátorok összefogása mindenképpen üdvözlendő, de vajon mit gondolnak erről maguk a vásárlók? Erre a kérdésre adhat választ a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kifejezetten a II. e-money symposium számára készített felmérése. Lássuk, mennyire szeretnénk mobillal fizetni!

Mennyien és mit?

A 2400 fő részvételével a Medián havi rendszerességgel megrendezett Omnibusz felmérésének keretében zajlott le a kérdőívezés 2007. október 12-16. és november 8-13. között.


A penetráció tekintetében mindhárom eszközhöz való hozzáférés emelkedett a tavalyi évhez képest, mégis a legnagyobb mértékű emelkedést az internet-hozzáférés tekintetében regisztrálták. Idén már a válaszadók 39 százaléka rendelkezik internettel valamilyen formában, ez persze azért még elmarad az európai átlagtól.


A fizetés készpénz melletti egyik legelterjedtebb formája a bankkártyával való kiegyenlítés. Ugyanakkor az már egyáltalán nem mindegy, hogy mire használjuk a birtokunkban lévő plasztikunkat. A Medián felmérése szerint továbbra is kiugróan magas arányban (96 százalék) használjuk bankkártyánkat készpénzfelvételre.

Változás mindössze a kártyás fizetések területén történt, tavaly 58 százalékban használták vásárlásra a válaszadók plasztikjukat, míg idén 63 százalékban. A mobiltelefon egyenlegének feltöltésre továbbra is a harmadik helyet bitorolja 29 százalékban.

Valamelyest emelkedett azoknak az aránya, akik internet-hozzáféréssel és bankkártyával is rendelkeznek, míg tavaly 5 százalék volt ez az arány, addig idén már 7 százalékról beszélhetünk. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindenki, aki internettel és bankkártyával is rendelkezik, tudna interneten keresztül fizetni, mivel azt csak bizonyos kártyatípusok teszik lehetővé.

Szeretjük mi az internetes fizetést?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A symposiumon több ízben is elhangzott, hogy az elektronikus fizetési formák egyik legnagyobb korlátját az jelenti, hogy az emberek még mindig igen bizalmatlanok ezen fizetési formákkal szemben, s ezen az sem segít, hogy mind gyakrabban hallani a külföldi internetes bűnözés híreiről.

Ráadásul a Medián adataiból világosan kiderül, hogy az internet-hozzáféréssel és bankkártyával is rendelkezők körében tavalyhoz mérten emelkedett azok aránya, akik nem adnák meg bankkártyájuk számát, amennyiben internetes vásárláshoz lenne rá szükség.


Érdekes lehet megvizsgálni azt is, hogy milyen motivációk állhatnak a bankkártya számának megadása, illetve meg nem adása. Tavalyhoz képest egyre többet nyom a latba, hogy mennyire fontos az adott foglalás, vagy vásárlás számunkra (57 %), illetve, hogy mennyi pénzzel rendelkezünk a bankkártyán (55 %). Annak fontossága, hogy mennyire biztonságos az adott rendszer, melyet a termék értékesítője, illetve a szolgáltatás nyújtója használ tavalyhoz képest csak árnyalatnyival csökkent (77%).

Te akarsz a telefonoddal fizetni?

Mennyire értesültünk a lehetőségekről?

A Medián felmérésének adatai szerint a mobiltelefonos fizetési lehetőségekről általában jobban értesültek a férfiak (56%), mint a nők (43%) a 18-35 éves korosztályba tartozók (65%), az érettségivel (61%) és diplomával rendelkezők (62%).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
Holdblog  |  2024. július 20. 11:18
Sok kérdést kapunk olvasóinktól és ügyfeleinktől a HOLD vagyonkezelésére, a számlákra és szolgáltatá...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem