20 °C Budapest

Akarunk mi egyáltalán fizetni a telefonunkkal?

Pénzcentrum
2007. november 27. 05:55

Az elektronikus fizetés rejtelmei Az elmúlt napokban már számtalanszor esett szó a mobiltelefonos fizetési lehetőségekről. A lehetőségek szélesítése, az operátorok összefogása mindenképpen üdvözlendő, de vajon mit gondolnak erről maguk a vásárlók? Erre a kérdésre adhat választ a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kifejezetten a II. e-money symposium számára készített felmérése. Lássuk, mennyire szeretnénk mobillal fizetni!

Mennyien és mit?

A 2400 fő részvételével a Medián havi rendszerességgel megrendezett Omnibusz felmérésének keretében zajlott le a kérdőívezés 2007. október 12-16. és november 8-13. között.


A penetráció tekintetében mindhárom eszközhöz való hozzáférés emelkedett a tavalyi évhez képest, mégis a legnagyobb mértékű emelkedést az internet-hozzáférés tekintetében regisztrálták. Idén már a válaszadók 39 százaléka rendelkezik internettel valamilyen formában, ez persze azért még elmarad az európai átlagtól.


A fizetés készpénz melletti egyik legelterjedtebb formája a bankkártyával való kiegyenlítés. Ugyanakkor az már egyáltalán nem mindegy, hogy mire használjuk a birtokunkban lévő plasztikunkat. A Medián felmérése szerint továbbra is kiugróan magas arányban (96 százalék) használjuk bankkártyánkat készpénzfelvételre.

Változás mindössze a kártyás fizetések területén történt, tavaly 58 százalékban használták vásárlásra a válaszadók plasztikjukat, míg idén 63 százalékban. A mobiltelefon egyenlegének feltöltésre továbbra is a harmadik helyet bitorolja 29 százalékban.

Valamelyest emelkedett azoknak az aránya, akik internet-hozzáféréssel és bankkártyával is rendelkeznek, míg tavaly 5 százalék volt ez az arány, addig idén már 7 százalékról beszélhetünk. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindenki, aki internettel és bankkártyával is rendelkezik, tudna interneten keresztül fizetni, mivel azt csak bizonyos kártyatípusok teszik lehetővé.

Szeretjük mi az internetes fizetést?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A symposiumon több ízben is elhangzott, hogy az elektronikus fizetési formák egyik legnagyobb korlátját az jelenti, hogy az emberek még mindig igen bizalmatlanok ezen fizetési formákkal szemben, s ezen az sem segít, hogy mind gyakrabban hallani a külföldi internetes bűnözés híreiről.

Ráadásul a Medián adataiból világosan kiderül, hogy az internet-hozzáféréssel és bankkártyával is rendelkezők körében tavalyhoz mérten emelkedett azok aránya, akik nem adnák meg bankkártyájuk számát, amennyiben internetes vásárláshoz lenne rá szükség.


Érdekes lehet megvizsgálni azt is, hogy milyen motivációk állhatnak a bankkártya számának megadása, illetve meg nem adása. Tavalyhoz képest egyre többet nyom a latba, hogy mennyire fontos az adott foglalás, vagy vásárlás számunkra (57 %), illetve, hogy mennyi pénzzel rendelkezünk a bankkártyán (55 %). Annak fontossága, hogy mennyire biztonságos az adott rendszer, melyet a termék értékesítője, illetve a szolgáltatás nyújtója használ tavalyhoz képest csak árnyalatnyival csökkent (77%).

Te akarsz a telefonoddal fizetni?

Mennyire értesültünk a lehetőségekről?

A Medián felmérésének adatai szerint a mobiltelefonos fizetési lehetőségekről általában jobban értesültek a férfiak (56%), mint a nők (43%) a 18-35 éves korosztályba tartozók (65%), az érettségivel (61%) és diplomával rendelkezők (62%).

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18