8 °C Budapest

Akarunk mi egyáltalán fizetni a telefonunkkal?

Pénzcentrum
2007. november 27. 05:55

Az elektronikus fizetés rejtelmei Az elmúlt napokban már számtalanszor esett szó a mobiltelefonos fizetési lehetőségekről. A lehetőségek szélesítése, az operátorok összefogása mindenképpen üdvözlendő, de vajon mit gondolnak erről maguk a vásárlók? Erre a kérdésre adhat választ a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kifejezetten a II. e-money symposium számára készített felmérése. Lássuk, mennyire szeretnénk mobillal fizetni!

Mennyien és mit?

A 2400 fő részvételével a Medián havi rendszerességgel megrendezett Omnibusz felmérésének keretében zajlott le a kérdőívezés 2007. október 12-16. és november 8-13. között.


A penetráció tekintetében mindhárom eszközhöz való hozzáférés emelkedett a tavalyi évhez képest, mégis a legnagyobb mértékű emelkedést az internet-hozzáférés tekintetében regisztrálták. Idén már a válaszadók 39 százaléka rendelkezik internettel valamilyen formában, ez persze azért még elmarad az európai átlagtól.


A fizetés készpénz melletti egyik legelterjedtebb formája a bankkártyával való kiegyenlítés. Ugyanakkor az már egyáltalán nem mindegy, hogy mire használjuk a birtokunkban lévő plasztikunkat. A Medián felmérése szerint továbbra is kiugróan magas arányban (96 százalék) használjuk bankkártyánkat készpénzfelvételre.

Változás mindössze a kártyás fizetések területén történt, tavaly 58 százalékban használták vásárlásra a válaszadók plasztikjukat, míg idén 63 százalékban. A mobiltelefon egyenlegének feltöltésre továbbra is a harmadik helyet bitorolja 29 százalékban.

Valamelyest emelkedett azoknak az aránya, akik internet-hozzáféréssel és bankkártyával is rendelkeznek, míg tavaly 5 százalék volt ez az arány, addig idén már 7 százalékról beszélhetünk. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindenki, aki internettel és bankkártyával is rendelkezik, tudna interneten keresztül fizetni, mivel azt csak bizonyos kártyatípusok teszik lehetővé.

Szeretjük mi az internetes fizetést?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A symposiumon több ízben is elhangzott, hogy az elektronikus fizetési formák egyik legnagyobb korlátját az jelenti, hogy az emberek még mindig igen bizalmatlanok ezen fizetési formákkal szemben, s ezen az sem segít, hogy mind gyakrabban hallani a külföldi internetes bűnözés híreiről.

Ráadásul a Medián adataiból világosan kiderül, hogy az internet-hozzáféréssel és bankkártyával is rendelkezők körében tavalyhoz mérten emelkedett azok aránya, akik nem adnák meg bankkártyájuk számát, amennyiben internetes vásárláshoz lenne rá szükség.


Érdekes lehet megvizsgálni azt is, hogy milyen motivációk állhatnak a bankkártya számának megadása, illetve meg nem adása. Tavalyhoz képest egyre többet nyom a latba, hogy mennyire fontos az adott foglalás, vagy vásárlás számunkra (57 %), illetve, hogy mennyi pénzzel rendelkezünk a bankkártyán (55 %). Annak fontossága, hogy mennyire biztonságos az adott rendszer, melyet a termék értékesítője, illetve a szolgáltatás nyújtója használ tavalyhoz képest csak árnyalatnyival csökkent (77%).

Te akarsz a telefonoddal fizetni?

Mennyire értesültünk a lehetőségekről?

A Medián felmérésének adatai szerint a mobiltelefonos fizetési lehetőségekről általában jobban értesültek a férfiak (56%), mint a nők (43%) a 18-35 éves korosztályba tartozók (65%), az érettségivel (61%) és diplomával rendelkezők (62%).

EZT OLVASTAD MÁR?