14 °C Budapest

Tarolnak a behajtók: csak vigyorognak a válságon...

Pénzcentrum
2008. március 7. 14:00

Amíg az adósok és a hitelezők szenvednek a hitelválság súlyos következményeitől, addig az adósságbehajtási iparág jelentős fellendülést érzékel.

Miközben a hitelkihelyezések folyamatosan csökkennek, a behajtások 10%-kal nőttek idén az Egyesült Államokban, és a folyamat minden bizonnyal gyorsulni fog, ahogyan a gyengülő gazdaság és a növekvő adósságállomány egyre nagyobb veszteségeket okoz a fogyasztási hitelt nyújtóknak.

Becslések szerint az adósságbehajtási piac óriási fejlődés előtt áll, közel 90-100 milliárd dollár nagysággal nőhet idén az USA-ban. A gyorsan növekvő piac sokak számára vonzó, egyre többen jelentkeznek a hitelek behajtására. A behajtási piac csak nőhet, mivel az ügyfelek tartozásai egyre nőnek, és a fogyasztási hiteleket vagy hitelkártya-tartozásokat késedelmes fizetők aránya 3,6%-ra ugrott 2007 negyedik negyedévében -legutoljára 2002 végén volt ilyen magas ez az arány.

Közben az ügyfelek egyre inkább elhárítják a behajtással kapcsolatos telefonhívásokat, ám az ügyfelek egyre gyakrabban hívják fel segítségért az irodákat. Ezzel párhuzamosan, a behajtási telefonhívások száma rekordot döntött, és azt jósolják, hogy a beperelt ügyfelek aktái olyannyira el fogják borítani a bíróságokat, mint még soha eddig.

A növekvő üzleti lehetőségek ellenére komoly erőpróba előtt állnak a behajtócégek: amíg a fogyasztók a havi szűkös költségvetésüket próbálják megnövelni hitelekkel, nem érdekli őket, hogy hány telefonhívást kapnak a behajtócégek operátoraitól. Vagyis az adósságok behajtása az eddigieknél sokkal nagyobb kihívást jelent. Mivel az ügynökök vagy a behajtott kintlévőség után kapnak 25-35% jutalékot, vagy pedig a hitelező által behajthatatlannak minősített és leírt adósságot veszi meg fillérekért (az adósság pár százalékáért), az ügynökök egyre erőszakosabbakká váltak.

Egyes piaci szereplők mindenre elszánt ügynökök megjelenését vették észre. Olyan felháborító trükkökkel próbálkoznak, mint hogy dokumentumok alapján próbálják meg behajtani a kintlévőséget, vagy olyan adósságokat követelnek, amelyek már elévültek.

Ha van valami jó hír az adósok számára, az az, hogy a szövetségi jogszabályok az ő oldalukon állnak. Ám ha valaki él jogaival, attól még az adóssága nem fog eltűnni, és a behajtók akár be is perelhetik -már ha anyagilag megérik nekik. Az adóst azonban nem szabad zaklatni vagy fenyegetni és nem lehet a munkahelyén hívogatni.

Az ügynökségek azt mondják, mindent megtesznek azért, hogy betartsák a jogszabályokat, még akkor is, ha az ügyfelek ezt nem így érzik. Folyamatosan tréningeket tartanak az alkalmazottak számára, és rendszeresen teszteket is kitöltetnek velük. Hívásaikat figyelik és értékelik, mely értékelés része a fizetésüket is meghatározó teljesítményértékelésnek. Természetesen az, hogy a behajtott összegek után jutalékot kapnak a dolgozók, egyeseket arra késztethet, hogy megszegjék a szabályokat. Ugyanakkor a nagyobb piaci szereplők elismerik, hogy vannak olyan behajtók, akik nem tartják be az adósokat védő jogszabályokat és akikre emiatt figyelni kell.

2006-ban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság közel 70 000 reklamáló levelet kapott az adósságbehajtásban az adós és a hitelező mellett harmadik félként megjelenő behajtó-cégekkel kapcsolatban. Ennél több reklamációt egyetlen iparágból sem kaptak. Ez a szám eltörpül a több millióra tehető behajtási eljárások mellett, ám szerintük ez csak a jéghegy csúcsa, sokkal több adósnak vannak problémái a behajtó ügynökökkel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Íme néhány jótanács, ami segíthet megvédeni magunkat a szemtelen behajtóktól.

Jóllehet, az adósokat védő jogszabályokat senki sem tartja az éjjeliszekrényén, és nem is könnyű olvasmányok ezek, ám annak, akit zaklatnak a behajtók, akkor érdemes elolvasnia. Sokan ugyanis nincsenek tisztába jogaikkal.

Így például az USA-ban tilos az adóst reggel 8 előtt vagy este 9 után hívni, és az adós bármikor kérheti írásban, hogy telefonon ne keressék többet. Ugyanez vonatkozik a munkahelyre történő hívásokra is. A családtagokat vagy ismerősöket csak egyszer hívhatják, akkor is csak elérhetőséget kérhetnek és csak annyit árulhatnak el, hogy adósságbehajtás miatt kell a telefonszám.

Még fontosabb, hogy a behajtónak bizonyítania kell követelésének jogalapját. Ám néhányan téves összeget követelnek. Ezért érdemes megőrizni minden hitelkártya-kivonatot vagy adósság-kimutatást.

A fortélyos behajtók hívásaikkal nem fogják hagyni hogy az adósságod elévüljön. Tehát ha tudod hogy jogos a követelés, és van rá módod, fizesd vissza, mielőtt az adósnyilvántartó rendszerben megjelennél. Ugyanis, a hitelképességedet tönkretehetik a behajtók, ha feljegyzik, hogy sikertelen volt a behajtás. Ha pedig egyik behajtó eladja másik behajtónak az adósságot, akkor ugyanazon tartozás miatt többször is szerepelhetsz, S azzal ellentétben, hogy sokan azt hiszik, hogy ha visszafizetik az adósságukat, lekerülnek a listáról, ez nem így van. Ha valaki egyszer felkerült, akkor 7 évig rajta lesz. Tehát érdemes elgondolkodni azon, hogy akarja-e valaki ezt a szégyenfoltot ilyen sokáig viselni.

Ha perre mennek, és bíróság elé viszik az adós ügyét, akkor az is megjelenik a nyilvántartásokban, és méghosszabb ideig elronthatja az illető hitelképességét. Ami még fontosabb, a bíróság lehetővé teheti a behajtónak hogy rátegye a kezét az adós vagyontárgyaira, azaz elvegye tőle, vagy hogy a fizetésének egy részét minden hónapban megkaphassa. Ugyanakkor az, hogy bíróság elé kerüljön egy adós ügye, az a bírósági eljárás költségétől függ. Ha a behajtó úgy ítéli meg, hogy nagy eséllyel végződhet számára sikeresen az eljárás, és a jogi költségek kevesebbek mint a tartozás, akkor elindítják a bírósági eljárást. Mivel a bírósági költségek 250-300 dollár (kb. 43 ezer forint), így ha valakinek a tartozása csak 200 dollár, szinte biztosan nem perelik be. De ha ennél több, akkor érezze úgy, hogy egy fair eljárás fenyegeti...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem