20 °C Budapest

A hitelválság hatása a régióban: milyenek a kilátások?

Pénzcentrum
2008. március 5. 12:06

Az amerikai és nyugat-európai piacokról érkező, pénzügyi válságra figyelmeztető jelek elgondolkoztatnak azon, miként tükröződnek majd a pénzügyi világ jelenlegi zavarai a lengyel piaci helyzetben.

Vajon visszhangot kelt-e az amerikai jelzálogkölcsön-válság Lengyelországban? Óriási sorokra számítsunk, mikor a bankokban elhelyezett megtakarításainkhoz próbálunk hozzájutni, mint ahogy nemrég az Egyesült Királyságból érkező TV híradásokban láthattuk? Aligha lehetséges, hogy ezek a kérdések ne befolyásolnák a DART (Distressed Asset Round Table) során felmerülő témákat, melyet a Kolaja & Partners interim menedzsment és stratégiai tanácsadó cég immár harmadik alkalommal rendez meg.

Amikor a válság jön

A mindenütt jelenlévő globalizáció és a nemzetközi társaságok egyre növekvő száma miatt a bankok hajlamosak távoli piacok eseményeit is figyelembe venni a portfoliófejlesztési szcenáriók elemzésekor. A Scheider bútoripari cég csődje, ami kis híján elkerülte a lengyel média figyelmét, komoly hatással volt a lengyelországi vállalatokra is. Elkerülte a figyelmet annak ellenére, hogy a bonyolult struktúrával rendelkező tőkecsoport eszközeinek jelentős része pont Lengyelországban van. A Scheider csoport pénzügyi problémái és végül csődje egyebek mellett azt eredményezték, hogy annak lengyel vállalataira sürgősen új befektetőt kellett találni.

Mi táplálja valójában a pénzügyi válságot, hogyan változik a vállalatok tőkeszerkezete és a bankok portfoliója? Mikor hevül túl a piaci helyzet és a megrendült egyensúly mikor fordult válságba? A Kerekasztal résztvevői megpróbálták elemezni az idegen források vonzereje és a tőkeberuházás klasszikus körforgását.

A válság utáni felemelkedés során a cégek a mérlegstruktúra erősítésére, a kötelezettségek kifizetésére, pénzeszközök felhalmozására és - ami nagyon fontos - a túlélésre fókuszálnak. Ebben a szakaszban a hitelezők helyzete rendszerint kedvezőbb a válság során kialkudott szerződéses biztosítékoknak köszönhetően.

A következő, helyreállítási fázisban átszervezések zajlanak, melyek egyaránt javítják a vállalatok működési hatékonyságát és készpénzáramlását. Következésképpen, a pénzügyi tőkeáttétel mértéke csökken. Ekkor a hitelezők és tulajdonosok helyzete hasonló és egyaránt kedvező.

Rendszerint a következő szakasz növekedést hoz a vállalatok számára, ami pedig további finanszírozást igényel, a pénzügyi tőkeáttétel emelkedik, látványos felvásárlások és vezetői kivásárlások mennek végbe. Ezek a tranzakciók mind növelik a vállalat adósságállományát. Következésképpen a hitelpiaci árak csökkenni kezdenek, miközben a részvénypiacok továbbra is növekednek.

Válság akkor következik be, ha az adósság szintje felett a vállalat elveszti az irányítást. A pénzügyi intézmények szemszögéből nézve a kölcsönök formájában további finanszírozás biztosításához kötődő kockázatok megnőnek, és a hitelpiacok árszintjének csökkenése épp csak kontrollálható marad. A likviditási és a hitelhez jutási problémák megtörik a vállalatok növekedéséhez fűzött várakozásokat, és a részvénypiac bedől.

A kérdés továbbra is nyitott marad: a pénzügyi piac Lengyelországban vagy Közép-Európában van? Hamarosan kitör a válság vagy csak néhány év múlva? A Kerekasztal néhány résztvevője egyetértett a válság egy éven belül várható bekövetkezésével, míg mások megpróbálták kisebbíteni az aggasztó hírek jelentőségét, arra utalva, hogy a közgazdászok már több válságot jeleztek előre, de ezeknek az információknak csak egy része bizonyult később valamennyire igaznak. Egy dologban azonban teljesen egyetértettek: nem szabad várnunk az események bekövetkezésére; egy lehetséges válságra előre fel kell készülnünk.

A válság a banki szakértők szemszögéből

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Léteznek olyan szituációk, amelyeket a vállalkozók, vagy a részvényesek még nem tekintenek vészesnek vagy kritikusnak, a bankok számára mégis azok. A bank hitel-portfoliójának változása és az eszközök egy konkrét adósnál való koncentrálódása (még akkor is, ha az objektíve a legmegbízhatóbb adós) növelhetik a portfolió kockázatát. Egy ilyen helyzet arra ösztönözheti a bankot, hogy megfontolja az adósságállomány átstrukturálását, és feltérképezze kinnlevőségeinek csökkentési lehetőségeit. A lehetséges változtatások között felmerül az adott cég beleegyezésének megszerzése a hitelállomány csökkentésére, a kinnlevőségek egy részének értékesítése, a hitelstruktúra megváltoztatása és az értékpapírosítás.

A helyzet csak még bonyolultabbá válik, ha az adós pénzügyi helyzete ugyanekkor rosszabbra fordul. Ekkor a hitelállomány értéke csökkenni kezd és értékesítése már nem olyan kifizetődő a pénzintézet számára. Hogyan befolyásolja mindez a bankok által meghozott döntéseket és a hitelnyújtás szabályait? A magasabb kockázattal bíró piacok esetében azt várhatjuk, hogy növekvő igény mutatkozik majd egyrészt a hitelek szenior és mezzanine kategóriába sorolására, másrészt a tranzakciók mértékének csökkentésére, harmadrészt a hitelnyújtáshoz kapcsolódó költségek növelésére és végül az adóság leértékelésére és az egész állomány külső pénzintézet számára történő teljes vagy részleges értékesítésére.

A vállalatok kilátásai

A vállalatok számára nem elhanyagolható változást jelent az, amikor egy banknak a hitelkockázattal kapcsolatos toleranciaszintje csökken. Az adósság tulajdonosának gyakori változása nemcsak megnehezíti a támogató partnerek bevonását az átstrukturálási folyamatba, de akadályozza a vállalat pénzügyi folyamatainak rövid- és középtávú tervezését is. Amikor az üzleti partner egyszer csak a bank helyett egy hedge fund lesz, erősödik a nyomás az azonnali eredmények felmutatására, ami általában nem segíti elő a hatékonyabb működést célzó lépések megtételét. A vállalat szemszögéből nézve az a legideálisabb, ha állandó pénzügyi partnere lenne: olyan bank vagy alap, amely akár hosszabb időtávon is képes együttműködni a vállalattal. A válságból kivezető út megtalálására tett kísérletek tekintetében az eszközökhöz és tőketartalékokhoz (amelyek a hitelfedezetet alkotják) való hozzáférés megtagadása akár kifejezetten romboló és korlátozó hatású is lehet a vállalatra nézve. Ilyen lépések megtételére rendszerint azért kerül sor, hogy az adóság leértékelődésének, vagy a befolyó készpénznek egy másik, a lengyel jog által előnyben részesített intézmény által történő megszerzését megakadályozzák.

Csődeljárás külföldön

Mi történik akkor, ha az átstrukturálási lépések nem járnak sikerrel, és szükségessé válik a vállalattal szemben a csődeljárás megindítása? Minden ilyen folyamatnak az államkincstár lesz a nyertese, mint a vállalat privilegizált hitelezője? A lengyel csődtörvény folyamatosan változik és a jelenleg tervezett módosítások kidolgozása várhatóan csúszni fog a nemrég bekövetkezett parlamenti változásoknak köszönhetően. Amint láttuk, az EU csatlakozás egy újabb kapaszkodót adott a csődbe jutott vállalatoknak: vagyis azt, hogy a csődeljárást Lengyelország területén kívül is le lehet folytatni. A legutóbbi DART-on megvitatásra kerültek a lengyel csődtörvény megváltoztatásának potenciális irányai és annak a lehetősége is, hogy kiválasszuk a csődbe jutott vállalat érdekeinek leginkább megfelelő országot. Lengyelországban még mindig hiány van a csődeljárásokhoz kapcsolódó menedzsment know-how-ból és emiatt egy ilyen esemény piaci árucikké válik. Ha a hitelezőnek sikerül meggyőznie egy másik európai ország csődeljárásokra szakosodott bíráját arról, hogy az adott ügyet abban az államban is tárgyalhatják, akkor könnyen kiderülhet, hogy az adott ország - legtöbbször az Egyesült Királyság - jogrendszere erre alkalmas. Az európai országok egymással versengve vezetnek be változtatásokat csődjogi szabályozásaikban, hogy a vitás kérdések rendezése terén még vonzóbbá váljanak. Ezen a területen jelenleg az Egyesült Királyság a legvonzóbb, aminek oka egyrészt az összes hitel egyenlő elbírálásának biztosítása, másrészt a meglévő bírói tapasztalat. A rangsorban Franciaország, majd Olaszország következik. Bizonyos változtatások bevezetése Németországban is folyamatban van, amely eddig kevésbé bizonyult vonzónak. Nem kizárható annak a lehetősége sem, hogy a Lengyelországban hatályos csődtörvény megfelelő módosításainak köszönhetően olyan jogi eljárásokat is ott lehet majd lefolytatni, mint amilyen a Scheider-eset.

Nem könnyű explicit választ adni arra a kérdésre, hogy mikor lesz legközelebb pénzügyi válság. Ugyanakkor, függetlenül bekövetkezésének várható időpontjától, nagyon fontos, hogy felkészüljünk az ilyen helyzetekre. Az átszervezésen átesett vállalatok gyakorlata azt mutatja, hogy a korábban megkezdett átstrukturálások jobb eredményeket hoztak. Ha szemet hunyunk a problémák felett és a legutolsó pillanatig várunk a működést javító lépések megtételével, akkor könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a csőd elkerülése érdekében a vállalatot egy versenytársnak vagy egy stratégiai befektetőnek nyomott áron kell eladni. Sajnos ez azzal is jár, hogy a hitelek értéke jelentősen csökken.

A szerző, Ewa Rytka a Kolaja & Partners ügyvezető igazgatója. A megvalósított projektek folyamán interim menedzser és ügyvezető igazgatói pozíciókat töltött be teljes átszervezésen és átalakításon vállalatokban.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
MNB Intézet  |  2024. május 3. 10:41
Why do some businesses, despite needing a financial boost, hesitate to apply for loans? Research sho...
ChikansPlanet  |  2024. május 3. 09:17
A fast fashion fogalma az új divattrendek gyors átfordulására és a tömegesen gyártott, olcsó ruházat...
MEDIA1  |  2024. május 3. 09:16
Az RTL Reggeli című műsorának nézői már hétfőtől két új műsorvezetővel is találkozhatnak.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem