16 °C Budapest

Ez is megtörténhet a hitelkártyával? Tiltakozik a Visa és a MasterCard!

Pénzcentrum
2007. november 28. 10:05

Minél többször használod a hitelkártyádat, a kibocsátó cégek annál jobban szeretnek. Az utóbbi időben már telefonon hívja a hitelt felvett ügyfeleket néhány bank, hogy mivel jó adós, ajándékba kap egy hitelkártyát. Azt viszont nem hangsúlyozzák sosem, hogy mennyibe is kerül ez pontosan. Ha ez nem lenne elég, most már a másik oldal is trükköket vet be, ha nem vásárolsz eleget, nem használhatod a plasztikot...

Az akciókat, melyekben pénz kapunk vissza a vásárlás után, vagy egyéb ajándék ütheti a markunkat ha használjuk a hitelkártyát, mindenki ismeri. A cégek ezzel szeretnének mindenkit rávenni a minél gyakoribb használatra, amivel ha nem vigyáz a felhasználó nagyon komoly költségek is járhatnak.

De eddig legalább annyi szabadság maradt a plasztik tulajdonosoknak, hogy az ő feladata eldönteni, mekkora összeget is szeretne elkölteni, bár azért egy-két helyen már ebben is segíteni szeretnének a gyanútlan és nem elég tájékozott ügyfélnek.

De kérdéses, hogy ezt megtehetik-e? Elvileg nem, legalábbis a Visa és a MasterCard hitelkártyákra vonatkozó szabályai szerint. A szabályok világosak, egy kereskedő sem mondhatja meg, hogy mekkora összeg felett használható a hitelkártya. Ennek ellenére egy-két leleményes üzlettulajdonos Chicagoban limitet állított be a vásárlás összegének nagyságára, vagyis bizonyos összeg alatt nem használhatja a vevő a kártyát.

Arról nem is beszélve, hogy olyan eset is előfordult, amikor a kisösszegű vásárlásnál egy minimális extra díjat számolt fel a kereskedő a kártya használata miatt. A felelősségre vonásnál azt állították, ők nem tudták, hogy ez tilos. Ennek ellenére kérdéses, hogy ezek után mit fog tenni a két kártyakibocsátó, mivel az ilyen jellegű korlátozás csökkenti a kártyahasználatot, és ez egyik cégnek sem érdeke...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04