24 °C Budapest

Te mivel fizetsz a boltban?

Pénzcentrum
2007. november 27. 16:00

Ma jelent meg az Eurostat és az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főosztályának közös kiadványa az európai fogyasztókról, amely az uniós állampolgároknak nyújtott szolgáltatásokat vizsgálja. Ebből most kiemelünk három fontos témát, a telefonos szolgáltatásokat, a postai szolgáltatásokat, valamint a fogyasztók által alkalmazott fizetési módozatokat. Lássuk, mit mutatnak a számok!

Mobiltelefon

A mobilos előfizetések száma megnegyvenszereződött 1996 és 2005 között. Az előfizetők közé számítanak a kártyás ügyfelek is, s egy ügyfélnek több előfizetése is lehet. Így 2005-ben 100 lakosra már 96 előfizetés jutott. Ezzel ellentétben a vezetékes előfizetések száma csupán alig emelkedett, de több olyan ország is akad, ahol csökkent számuk.


Az átlagos telefonhasználat igen vegyes képet mutat az egyes tagállamokban. 2004-ben Cipruson például naponta átlagosan 6 percet telefonáltak, míg Lengyelországban 1,2 percet. Hazánk a középmezőnyhöz tartozik 2,4 perccel.

Postai szolgáltatások

Az állandó szolgáltatást nyújtó postahivatalok száma Európa-szerte igen változó, a legnagyobb sűrűséget Cipruson regisztrálták (700 fő/hivatal), míg a legkevesebb postával Spanyolország rendelkezik (13 000 fő/hivatal).


Bankkártya vagy készpénz?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2005-ben az uniós tagállamokban összesen a válaszadók 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy készpénzes fizetéssel egyenlíti ki számláját., a legalább 100 euró (~ 25 500 Ft) összegű vásárlások esetén. Nem sokkal mögötte marad el a hitelkártyát használók aránya, amely 36 százalékot tett ki. Ennél sokkal kevésbé népszerű a csekk, illetve a banki, vagy postai átutalás mint fizetési mód.


Készpénzzel leginkább a görögök (95%), a lengyelek (75%) és a ciprusiak (70%) szeretnek fizetni. A számlák hitelkártyával történő kielégítését hitelkártyával szeretik megvalósítani a svédek (62%), a hollandok (61%) és a luxemburgiak (59%). A legmagasabb csekkel történő fizetési arányt, 35 százalékot Franciaországban regisztrálták, s relatív magas arányban alkalmazták a banki, vagy postai átutalásokat Ausztriában (29%), illetve Hollandiában (23%).

Hazánkban is inkább a készpénzes fizetésre szavaznak a vásárlók (68%), a kártyás fizetések aránya azonban alacsony, 13 százalékos, ami alig magasabb a banki, illetve postai átutalásoknál (10%).

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24