2 °C Budapest

Mobil + hitelkártya = könnyű fizetés?

Pénzcentrum
2007. november 22. 14:00

A világ több országa is a mobilos fizetés újabb fázisába érkezett, legalábbis Kanadában és Franciaországban jelentettek be egy-egy olyan kísérleti programot, amelyek továbblépnek az SMS-es fizetés rendszerén.

A Canadian Bank RBC, valamint a Visa Canada fogott össze Kanadában egy mobiltelefon-alapú fizetési rendszer kifejlesztéséhez. Az Ontarióban lezajló kísérleti projekt több fázist is magában foglal, a laboratóriumi tesztektől kezdve a banki és vásárlói tesztelésig bezárólag.


Near Field Communication
A kísérleti fázis 2008-ban már véget is ér. A telefonokat úgynevezett NFC (Near Field Communication) érintés nélkül üzemelő chip-kártyákkal szerelik fel, amelyek a londoniaknak már ismerősnek tűnő payWave metódushoz hasonló fizetést tesz lehetővé.

Vagyis a telefon úgy működne, mint egy érintés nélküli kártya, amelyet a Halifax tesztel jelenleg Nagy-Britanniában. Az Visa érintés nélküli kártyája bizonyos számú, kis összegű tranzakciót enged elvégezni a kártya leolvasó előtti elhelyezésével, a PIN-kód megadása nélkül. Hasonló elven működő kártyát már a MasterCard PayPass elnevezéssel üzemeltet az Egyesült-Királyságban.

Kísérleti programot indítanak ezzel párhuzamosan Franciaországban is, ahol hat nagy banki csoport (BNP Paribas, Caisse d'Epargne, Crédit Agricole and LCL, Crédit-Mutuel-CIC, La Banque Postale, Société Générale) és négy mobilszolgáltató (Bouyges Telecom, NRJ Mobile, Orange, SFR) kooperálásával valósul meg.

Ebbe a programba a két nagy kártyakibocsátó társaság, a MasterCard és a Visa közösen száll be. November végén terveznek érintés nélküli fizetést lehetővé tévő mobiltelefont piacra dobni. A program várhatóan hat hónapig tart majd, s két francia nagyváros (Caen és Strasbourgban) lakosait vonják majd be, szám szerint összesen 1000 vásárlót és 200 kereskedőt.

A héten került megrendezésre a II. E-Money Symposium, amelyen elhangzott a három magyarországi szolgáltató felé az a kérdés, hogy itthon tervezik-e hasonló tesztelési program elindítását, gondolkodnak-e ilyen együttműködésben a jelenlegi mobilos vásárlást lehetővé tévő keretrendszeren, mobilkereskedelmi együttműködésen túl.

Az operátorok jelen lévő képviselői azonban úgy nyilatkoznak, jelenleg nem tervezik az érintés nélküli mobilos fizetési rendszer tesztelését Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17