Mobil + hitelkártya = könnyű fizetés?

Pénzcentrum
2007. november 22. 14:00

A világ több országa is a mobilos fizetés újabb fázisába érkezett, legalábbis Kanadában és Franciaországban jelentettek be egy-egy olyan kísérleti programot, amelyek továbblépnek az SMS-es fizetés rendszerén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Canadian Bank RBC, valamint a Visa Canada fogott össze Kanadában egy mobiltelefon-alapú fizetési rendszer kifejlesztéséhez. Az Ontarióban lezajló kísérleti projekt több fázist is magában foglal, a laboratóriumi tesztektől kezdve a banki és vásárlói tesztelésig bezárólag.


Near Field Communication
A kísérleti fázis 2008-ban már véget is ér. A telefonokat úgynevezett NFC (Near Field Communication) érintés nélkül üzemelő chip-kártyákkal szerelik fel, amelyek a londoniaknak már ismerősnek tűnő payWave metódushoz hasonló fizetést tesz lehetővé.

Vagyis a telefon úgy működne, mint egy érintés nélküli kártya, amelyet a Halifax tesztel jelenleg Nagy-Britanniában. Az Visa érintés nélküli kártyája bizonyos számú, kis összegű tranzakciót enged elvégezni a kártya leolvasó előtti elhelyezésével, a PIN-kód megadása nélkül. Hasonló elven működő kártyát már a MasterCard PayPass elnevezéssel üzemeltet az Egyesült-Királyságban.

Kísérleti programot indítanak ezzel párhuzamosan Franciaországban is, ahol hat nagy banki csoport (BNP Paribas, Caisse d'Epargne, Crédit Agricole and LCL, Crédit-Mutuel-CIC, La Banque Postale, Société Générale) és négy mobilszolgáltató (Bouyges Telecom, NRJ Mobile, Orange, SFR) kooperálásával valósul meg.

Ebbe a programba a két nagy kártyakibocsátó társaság, a MasterCard és a Visa közösen száll be. November végén terveznek érintés nélküli fizetést lehetővé tévő mobiltelefont piacra dobni. A program várhatóan hat hónapig tart majd, s két francia nagyváros (Caen és Strasbourgban) lakosait vonják majd be, szám szerint összesen 1000 vásárlót és 200 kereskedőt.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A héten került megrendezésre a II. E-Money Symposium, amelyen elhangzott a három magyarországi szolgáltató felé az a kérdés, hogy itthon tervezik-e hasonló tesztelési program elindítását, gondolkodnak-e ilyen együttműködésben a jelenlegi mobilos vásárlást lehetővé tévő keretrendszeren, mobilkereskedelmi együttműködésen túl.

Az operátorok jelen lévő képviselői azonban úgy nyilatkoznak, jelenleg nem tervezik az érintés nélküli mobilos fizetési rendszer tesztelését Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?