13 °C Budapest

Mennyi hitelt kaptunk? - Megérkeztek az adatok!

Pénzcentrum
2007. október 29. 16:00

Az Európai Központi Bank októberi jelentése alapján egyértelműen azonosítható a monetáris pénzügyi intézmények háztartási, valamint nem pénzügyi vállalati (vállalkozások) hitelnyújtásának ciklikussága, igaz ez utóbbi jóval változékonyabb.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az összeállítás elkészítésének oka, hogy az Európai Központi Bank most már 1980-ig visszamenőleg rendelkezik negyedéves adatokkal.

Ezen intézmények által a háztartásoknak (households) és a vállalkozásoknak (non-financial corporations) nyújtott hitelállomány éves növekedését az alábbi grafikon mutatja, amely alapján három fő ciklust azonosít a jelentés.

Forrás: EKB

E ciklusok csúcsa a nyolcvanas és kilencvenes évek végén, valamint a 2000-es évek közepén található. A vállalkozások esetében még nem látszik világosan, hogy a jelenlegi ciklus elérte-e csúcsát.

Tisztán kivehető, hogy a két szektor hitelállományában a növekedési ütem változékonysága eltérő, a vállalkozásoknak nyújtott hitelek esetében ugyanis jóval nagyobb kilengések tapasztalhatóak, emellett észrevehető, hogy a háztartások hitelállományának növekedése általában hamarabb éri el a tetőpontot, mint a vállalkozásoké.

A jelentés szerint a vállalkozások esetében tapasztalható nagyobb volatilitás a külföldi tőke és az aggregált kereslet változékonyságára vezethető vissza. A vállalkozásoknak nyújtott hitelek legutóbbi ciklusa már majdnem elérte a nyolcvanas évek végének csúcsát, sőt a kilencvenes évek végi tetőpontját meg is haladta.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Forrás: EKB, Eurostat

A növekvő hitelezési tevékenység természetesen nem maradt következmények nélkül, világosan kivehető a háztartások és a vállalkozások hiteleinek GDP-hez viszonyított arányának folyamatos emelkedése.

Igaz ez utóbbi szektorban ebben az esetben is érvényesül a nagyobb változékonyság, 2005-től kezdve a növekedés üteme meghaladja a háztartások esetében tapasztalhatót.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?