4 °C Budapest

Sötét felhők: ennyire rossz irányba robogunk?

Pénzcentrum
2007. szeptember 28. 13:00

Az európaiak kevéssé hisznek abban, hogy a kontinens képes lépést tartani a feltörekvő ázsiai országokkal, egyben arról is megvannak győződve, hogy a gazdasági fejlődés útját nem az amerikai példa követése jelenti, derül ki a Financial Times és a Harris Poll közös felméréséből.

A felmérés keretében a Harris Interactive kérdezői 6473 16 és 64 év közötti felnőttet szólaltattak meg az Egyesült Államokban és Európa legnagyobb államaiban, így Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban.

A szkepticizmus, az utóbbi néhány hónapban tapasztalható gazdasági fellendülés ellenére is áthatja az európaiak gondolkodásmódját. A helyzetet pedig csak súlyosbítja a nyár folyamán kibontakozott jelzáloghitel-piaci válság, mely súlyos terhet ró a lakosságra, és bizonytalanságot szült a globális tőkepiacokon.

A franciák, az olaszok és a spanyolok eléggé sötéten vélekednek a jelenleg fennálló gazdasági rendről. Érdekes jelenség, hogy abban az esetben, ha Európára, mint egy gazdaságra tekintenek, a lakosság véleménye pozitív irányba módosul.


Abban a kérdésben, hogy az amerikai példa követése mennyire hatékony megoldás, a megkérdezett európaiak véleménye megosztott. A németek és a spanyolok tartják leginkább követendő példának az amerikai rendszert, a franciák és az olaszok pedig egészséges szkepticizmussal szemlélik az amerikai eseményeket.

Németországot kivételével, a legtöbb országban az állampolgárok pesszimistán látják a jövőt. A recessziótól való félelem leginkább a franciákat és az angolokat jellemzi, de a borúlátás a spanyolok és olaszok között is gyakori jelenség.

Az amerikai jelzálogpiacon kialakult válság, és az európai bankok problémái láthatóan megingatták a bizalmat az Európai Központi Bankban és annak válságkezelő képességében. A legkevésbé, érthetően, a monetáris uniótól is távol maradó britek hiszen az EKB-ben, őket az olaszok követik.

A megkérdezett európaiak abban is kételkednek, hogy Európa képes lesz felvenni a versenyt a feltörekvő ázsiai gazdaságokkal szemben. A leginkább borúlátónak ebben az esetben is a britek és meglepetésre a franciák bizonyultak, a leginkább pedig a németek hisznek abban, hogy a gazdaságuk meg fogja állni a helyét.


Többen is felvetették, hogy a kormányoknak nincs elég hatalma ahhoz, hogy aktívan tudja védeni a munkavállalók érdekeit a multinacionális vállalatokkal szemben. Ennek fényében nem csoda, hogy szinte minden országban igen magas azok aránya, akik szerint a szakszervezeteknek ismét nagyobb szerepet kellene kapniuk a gazdasági életben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?