13 °C Budapest

Sötét felhők: ennyire rossz irányba robogunk?

Pénzcentrum
2007. szeptember 28. 13:00

Az európaiak kevéssé hisznek abban, hogy a kontinens képes lépést tartani a feltörekvő ázsiai országokkal, egyben arról is megvannak győződve, hogy a gazdasági fejlődés útját nem az amerikai példa követése jelenti, derül ki a Financial Times és a Harris Poll közös felméréséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A felmérés keretében a Harris Interactive kérdezői 6473 16 és 64 év közötti felnőttet szólaltattak meg az Egyesült Államokban és Európa legnagyobb államaiban, így Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban.

A szkepticizmus, az utóbbi néhány hónapban tapasztalható gazdasági fellendülés ellenére is áthatja az európaiak gondolkodásmódját. A helyzetet pedig csak súlyosbítja a nyár folyamán kibontakozott jelzáloghitel-piaci válság, mely súlyos terhet ró a lakosságra, és bizonytalanságot szült a globális tőkepiacokon.

A franciák, az olaszok és a spanyolok eléggé sötéten vélekednek a jelenleg fennálló gazdasági rendről. Érdekes jelenség, hogy abban az esetben, ha Európára, mint egy gazdaságra tekintenek, a lakosság véleménye pozitív irányba módosul.


Abban a kérdésben, hogy az amerikai példa követése mennyire hatékony megoldás, a megkérdezett európaiak véleménye megosztott. A németek és a spanyolok tartják leginkább követendő példának az amerikai rendszert, a franciák és az olaszok pedig egészséges szkepticizmussal szemlélik az amerikai eseményeket.

Németországot kivételével, a legtöbb országban az állampolgárok pesszimistán látják a jövőt. A recessziótól való félelem leginkább a franciákat és az angolokat jellemzi, de a borúlátás a spanyolok és olaszok között is gyakori jelenség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az amerikai jelzálogpiacon kialakult válság, és az európai bankok problémái láthatóan megingatták a bizalmat az Európai Központi Bankban és annak válságkezelő képességében. A legkevésbé, érthetően, a monetáris uniótól is távol maradó britek hiszen az EKB-ben, őket az olaszok követik.

A megkérdezett európaiak abban is kételkednek, hogy Európa képes lesz felvenni a versenyt a feltörekvő ázsiai gazdaságokkal szemben. A leginkább borúlátónak ebben az esetben is a britek és meglepetésre a franciák bizonyultak, a leginkább pedig a németek hisznek abban, hogy a gazdaságuk meg fogja állni a helyét.


Többen is felvetették, hogy a kormányoknak nincs elég hatalma ahhoz, hogy aktívan tudja védeni a munkavállalók érdekeit a multinacionális vállalatokkal szemben. Ennek fényében nem csoda, hogy szinte minden országban igen magas azok aránya, akik szerint a szakszervezeteknek ismét nagyobb szerepet kellene kapniuk a gazdasági életben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?